Plots Plots 1minuut

# 34. Het vervolg

Sommige verhalen gaan ongemerkt verder, zelfs na de laatste bladzijde of de laatste woorden. In deze laatste aflevering van Plots gaan we terug naar mensen die we eerder portretteerden, wiens bijzondere verhaal nog niet afgesloten bleek te zijn.

Beluister hier de hele uitzending:


INTRO EN AKTE 1: De nietmachine en andere geschenken

Het begon als een sprookje. Drie dagen nadat Chris Bajema op de radio had verteld dat zijn fiets total loss was gereden, vindt hij een envelopje op de deurmat met daarin een kaartje. De afzender is Jan, een totale onbekende, die hem ‘een werkend rijwiel’ aanbiedt. In de aflevering Weldoeners (#3) maakte Chris Bajema een verhaal over deze bijzondere jongen (De fiets), die er een levensdoel van maakt om mensen dingen terug te geven. Maar al gauw wordt duidelijk dat Jan grote problemen heeft. Het geven is deel van een ziektebeeld, dat hem steeds verder isoleert van de mensen om hem heen.

Na de uitzending probeerde Chris contact te krijgen met Jan, maar krijgt geen bericht terug. Tot hij een jaar later een email ontvangt van zijn vader.

Een verhaal gemaakt door Chris Bajema.

AKTE 2: Een puber van twee

Toen we Martijn en zijn familie opzochten voor de aflevering Praktische oplossingen (#17), was hij een jongen van 12 met het verstand van een peuter. Martijn had continu aandacht nodig en raakte snel in paniek bij onbekende situaties. Vader Hans Innemee loste dit probleem als volgt op: hij kocht een paar planken en spijkers, trok zich terug in zijn atelier en bouwde een brievenbus. Het was een ongelofelijk succes: Martijn werd er rustig van, hij kon eindeloos brievenbus”>‘posten’. En dat gaf zijn ouders en zussen weer de kans om af en toe even op adem te komen.

Inmiddels is voor Martijn de pubertijd aangebroken, en met de hormonen komen nieuwe problemen, die om nieuwe oplossingen vragen.

Een verhaal gemaakt door Bente Hamel en Malu Peeters.


AKTE 3: Terugkeren

Sander is 37, een intelligente, grappige, kwetsbare en soms ook intimiderende man met een schizo-affectieve stoornis met wie je je desondanks makkelijk kunt identificeren. Hij wil maar een ding: zichzelf blijven. Want hij was niet zichzelf toen hij 10 jaar geleden in een psychose iemand vermoordde. Maar wie is hij wel? Sander weet het niet. Dat maakt de terugkeer van de TBS-kliniek naar de samenleving zo ingewikkeld.

In de kliniek mochten we Sander niet interviewen. Daarom hield hij voor de aflevering Lief Dagboek (#22) een dagboek bij. Een jaar later is hij dichter bij de vrijheid en mogen we hem spreken. Over de moeizame pogingen weer deel te worden van de maatschappij en de worsteling om zichzelf te accepteren en echt contact te vinden buiten de inrichting.

Een verhaal gemaakt door Tjitske Mussche en Esma Linnemann.


Extra aktes

Op verzoek van jullie, de luisteraars, hebben we contact gezocht met vele anderen die indruk maakten in eerdere uitzendingen van Plots, om te kijken wat er sindsdien in hun levens was gebeurd. Het leidde tot bijzondere telefoongesprekken met drie vrouwen die zich toevalligerwijs allemaal in het buitenland bevinden.

Research: Bente Hamel, Katinka Baehr en Esma Linnemann.
Interview en montage: Jair Stein.

AKTE 4: Bericht uit de woestijn

Het lijkt een onwaarschijnlijke combinatie: Marian, oud-lerares uit Rotterdam die kamelentochten organiseert in Marokko en Achmed, een traditionele nomade met een vrouw en zes kinderen. Ondanks het feit dat hij al een gezin heeft, krijgen Marian en Achmed een liefdesrelatie. In de aflevering De Baas (# 25) vertelde Marian over haar pogingen deze menage à trois te managen. Anderhalf jaar later bellen we haar op in de woestijn.


AKTE 5: Dromen van Maxima

De familie Omerovic heeft zichzelf telkens opnieuw uitgevonden. Het bestaan dat ze hadden opgebouwd in Bosnië, moesten ze bij de belegering van de stad Sarajevo achter zich laten. Ze kwamen naar Nederland waar ze van nul af aan moesten beginnen, en ze stonden erop om dat op eigen kracht te doen, zonder vluchtelingenstatus of hulp van de overheid. Met hard werk en een inventieve geest slaagden ze er in om hun oude status terug te krijgen. Maar net toen alles goed leek te gaan, kreeg de oudste dochter Ena last van heimwee, en besloot het gezin om terug te keren naar Sarajevo en voor de derde keer opnieuw te beginnen. Toen we de familie voor het laatst spraken voor de aflevering De wonderlijke avonturen van de familie Omerovic (#19), waren ze blij om terug te zijn in het land dat ze beschouwen als ‘hun biologische moeder’. Nu, twee jaar later, bellen we Narcisa en Ena op om te kijken of ze nog altijd gelukkig zijn met hun keuze.


AKTE 6: Kleine aanpassingen

Donya is een geëmancipeerde vrouw die haar mening niet kan verbergen. Een lastige eigenschap, als je in een land leeft waar vrouwen weinig te vertellen hebben en het collectief belangrijker is dan het individu. Zomer 2012 emigreerde Donya van Nederland naar Afghanistan, waar ze geboren is maar al sinds haar vijfde niet meer woont. Ze ging terug om te trouwen met haar neef Omar en leeft met haar schoonfamilie in Kabul. Voor Plots hield Donya een audiodagboek bij van de eerste tijd in Afghanistan, waarin ze met verbazing naar de nieuwe wereld kijkt waarin ze is beland. Ze sprak met liefde over haar nieuwe familie, maar had ook moeite met de krampachtige houding tegen vrouwen in het land, het gebrek aan vrijheid en het feit dat iedereen, zelfs wildvreemde jongetjes op straat, haar zomaar de les konden lezen. Anderhalf jaar later bellen we Donya op.


Een vervolg?

Onze dank gaat uit naar alle mensen die hun ongelofelijke verhalen met ons wilden delen en naar iedereen die er met plezier en enthousiasme naar heeft geluisterd. Deze website is nog tot maart in de lucht. Pluk de verhalen eraf en stuur ze door aan anderen. Dit was hoogstwaarschijnlijk de allerlaatste aflevering van Plots. Maar je weet het nooit. Soms beginnen verhalen pas als ze net afgelopen lijken te zijn…

Jair Stein - 27 december 2013

Reacties

 1. Ontroerende en prachtige uitzending, beste Jair. Idioot dat Plots moet ophouden. Het is het meest literaire radio programma in het land (inclusief die hele televisie). Ik zal jullie missen.

  Dank en hartelijke groet,
  Adriaan van Dis

  Comment door Adriaan van Dis - 29 december 2013 - 19:06

 2. IK luister naar het uitzending van 29/12, over Jan.

  Ik werk in de kliniek waar Jan verbleef. IK zal Jan en de dag van zijn dood nooit meer vergeten. Ik “had iets” met Jan, een kwetsbaar jonge man, die iedereen raar vond, hij keek nooit iemand in de ogen. Hij was voor mij heel beleefd, noemde me altijd mevr.. Hij was heel kwetsebaar, maar een goed jonge man.
  Maria

  Comment door Maria Ferreira - 29 december 2013 - 19:33

 3. Om te janken zo mooi, deze laatste uitzending! Is de VPRO - of de zendercoordinator; je verzint het niet - gek geworden? Probeer iets te redden. Desnoods via internet.

  Comment door Bob Lagaaij - 29 december 2013 - 19:42

 4. Hulde ende treurnis! Wat een zonde dat jullie geen nieuwe uitzendingen mogen/kunnen maken! Ik hoop dat ik ooit weer nieuwe verhalen mag horen (bij voorkeur in de nabije toekomst).

  Comment door Lynn - 30 december 2013 - 00:54

 5. Er moet op één of andere manier een vervolg komen op dit
  prachtige programma.
  Dit moet toch zo langzamerhand voor de VPRO wel duidelijk zijn!

  Heel veel succes!

  A.Wol

  Comment door A.W - 30 december 2013 - 09:12

 6. Tot mijn stomme verbazing begrijp ik dat het mooiste radioprogramma van Nederland gaat verdwijnen. Zeg me dat het niet zo is. Hulde aan de makers!

  Comment door Sietske van Harte - 30 december 2013 - 17:14

 7. Wat jammer dat dit prachtige programma verdwijnt, zulke ontroerende verhalen, zo respectvol gemaakt, hoe kunnen we zorgen dat dit blijft?

  Comment door Lucy Buddelmeijer - 31 december 2013 - 09:58

 8. Heb Plots pas een paar maanden geleden ontdekt. Fantastisch programma. Luister vaak ’s nachts de podcast en heb sommige afleveringen een paar keer beluisterd. Ik kan wel huilen omdat het verdwijnt. Zo liefdevol gemaakt. Kunnen we niet iets doen? Het moet behouden blijven.

  Comment door Annelies Kappers - 31 december 2013 - 17:50

 9. Wat jammer dat dit nu echt de laatste aflevering was. Zonde dat dit programma niet de waardering krijgt die het verdient.
  Ik heb heel erg genoten van Plots. Met veel plezier heb ik naar de verhalen geluisterd. Ik wil jullie bedanken voor het maken van dit prachtige, unieke radioprogramma.

  Comment door Jantien - 2 januari 2014 - 22:18

 10. Ik ga jullie missen…

  Comment door Julia - 3 januari 2014 - 17:15

 11. Het is een schande dat dit programma verdwijnt!! Waarom gaan jullie niet iets doen? Ik ben marketeer en jullie product zou massa’s fascineren, daar ben ik van overtuigd maar dan moet er wel aandacht gerecreëerd worden voor plots. En ambassadeurs aangewezen worden. Eentje hebben jullie al: Adriaan van Dis. Doe iets. Juist nu zijn mensen toe aan programma’s als Plots. Ik wil graag helpen. Start een actie!

  Comment door Karin Sommerer - 4 januari 2014 - 13:08

 12. Plots is radio zoals radio moet zijn!! Muziek kunnen we overal horen als we willen maar ware verhalen van échte mensen daar is audio voor bedoeld! Ik geniet enorm via mijn MP3 van Plots in mijn eigen tijd (en mijn eigen wereld via de koptelefoon)! Zou het niet mogelijk zijn dat er iets via de site/internet van Plots blijft bestaan ? Is DWDD misschien een medium om meer bekendheid aan het programma te geven. Volgens mij heb ik Marc Marie wel eens iets horen zeggen over Plots!…. Heel veel sterkte en zeer hopelijk tot horens!!!

  Comment door Trix - 5 januari 2014 - 23:39

 13. Dank voor alle mooie podcasts die jullie hebben gemaakt. Perplex dat het nu afgelopen is. Is er echt geen mogelijkheid meer om door te gaan????

  Comment door Marjet van Hartskamp - 6 januari 2014 - 21:29

 14. Het was weer een perfecte uitzending. Ook een typisch laatste uitzending. Ik hoop dat de VPRO haar belofte nakomt om een oplossing voor Plots te vinden. Het zal er wel niet van komen. De VPRO heeft zich helemaal op tv gestort en over een paar weken of misschien nu al, is ze haar belofte vergeten. En als het er toch nog van komt, zal dat zijn zonder de bezielende leiding en pretigge stem van Jair.
  Jair, bedankt voor deze fantastische 34 uitzendingen. Het gaat je goed. Ga eens met Gerrit Kalsbeek praten, misschien is er wat te bedenken.
  Groetje Ben.

  Comment door Sir B - 7 januari 2014 - 00:44

 15. Ik heb met heel veel plezier naar alle mooie verhalen geluisterd. Ontroerend en hilarisch, echt en wonderlijk, fantastisch en eerlijk.
  Zo jammer dat mijn lievelings-radioprogramma stopt (maar niet voorgoed toch?)!
  Heel veel dank aan het Plots team!

  Comment door AnnavandeHeuvel - 14 januari 2014 - 19:46

 16. Beste Chris Bajema. Op uitzending gemist heb ik ” plots” teruggeluisterd, welke ging over Jan Griethuyzen. In de VRPO gids zag ik zijn foto en las het verhaal en toen heb ik dus een ” klant” teruggevonden. Ik was heel erg blij, niet natuurlijk om zijn dood en om het verhaal maar dat ik niet steeds weer me bezorgd afvroeg waar toch die ene jongen was gebleven die altijd de oude foto’s, dagboek-schriften en een keer een grafsteen had gekocht.
  Ik woon en werk bij de Emmaus in Den Haag op de Prinsegracht 36.
  Wij halen welvaartsresten op bij mensen die ze anders weg zouden gooien. Wij verkopen dit, leven ervan en vangen mensen op die een tijdje een andere plek nodig hebben. Regelmatig kwam Jan bij ons op de verkoopdagen, had heel soms ” contact” met mij en met de vrouw die de boeken verkoopt. We hadden het vaak over hem en dan ineens zijn we hem ” kwijt” !!! Dankzij jullie prachtig geschreven stuk in de gids en dan nu het radioprogramma, wat ik gehoord heb, en de treffende foto, hebben we hem teruggevonden. Dank jullie wel.
  Beppie van den Berg

  Comment door Beppie van den Berg - 17 januari 2014 - 17:41

 17. Een voor een eet ik langzaam de laatste podcasts op net als een prachtig boek waarvan je niet wilt dat het uit is. Vreselijk jammer van het allermooiste programma op de radio dat ik ken. Ik hoop dat jullie een manier vinden om toch………

  Comment door Harro van lien - 24 januari 2014 - 07:59

 18. Ik ben door jullie programma verknocht geraakt aan de verhalende podcasts in de wereld. Wat jammer om te horen dat nét nu ik jullie vond het ook alweer voorbij is! Jullie brachten mijn hoofd hol met al die mooie wonderen in de wereld. En die gekke lieve mensen die allemaal zo goed kunnen vertellen. Het was werkelijk een fijne tijd met jullie in mijn oren, hopelijk tot hoors!

  Comment door Anne de Loos - 28 januari 2014 - 21:47

 19. Wat ont-zet-tend jammer dat jullie stoppen! Ik heb enorm genoten van elke uitzending en keek elke maand uit naar de volgende. Vaak in de auto geluisterd, naar het werk of naar huis, verhalen doorverteld aan vrienden en collega’s, soms hard gelachen om de verhalen en soms tranen in mijn ogen. Mijn complimenten, jullie zijn echte pro’s!!
  Hopelijk komt er toch nog een vervolg…

  Comment door Kevin - 21 februari 2014 - 15:15

 20. Goedendag,

  Graag geef ik gehoor aan jouw oproep een mail te sturen wanneer ik op de hoogte gehouden wil worden van de ontwikkelingen op “Plots” gebied.
  Waarschijnlijk maanden na je aankondiging. Maar zo gaat dat in het podcast tijdperk.

  Ik wil gelijk maar van de gelegenheid gebruik maken om mijn enthousiasme over het programma te uiten.
  Wat een genoegen als ik hier in mijn eentje aan tafel zit te eten om het programma via mijn telefoontje te beluisteren.
  Gisterenavond een hoogtepunt reportage over rekensommetjes wat betreft de waarde van een mensenleven.

  Wat is er met je collega gebeurt ? Gerard Baaikema, hij heet vast anders.
  Ik herinner hem nog van zijn bruine enveloppe reportages en zijn uitmuntende boekenrubriek in Kunststof.
  Jullie samenspraak in Plots was een vondst. Al begrijp ik dat twee presentatoren waarschijnlijk te kostbaar werd (?)

  Vriendelijke groeten,

  Bart
  (radioliefhebber bij uitstek)

  Bart van Helsdingen
  http://www.bartvanhelsdingen.com

  Comment door Bart van Helsdingen - 25 februari 2014 - 14:02

 21. Ik ben bezig om alle afleveringen te downloaden.
  Nu het nog kan.

  Jan van Griethuyzen, ‘de weldoener’, heb ik ook gekend.
  Hij verzamelde voor mij flexi-plaatjes, ’slappe’ singletjes, grammofoonplaatjes.
  Vanaf het eerste contact heb ik alle briefjes die hij me schreef bewaard. Bijzondere jongen. Eén keer heb ik hem, kort, gesproken. Meteen was duidelijk dat hij leed aan een of andere autistische stoornis.
  Zijn laatste briefje kwam uit de gevangenis.
  Pas via ‘Plots’ hoorde ik dat ie er zelf aan eind aan heeft gemaakt.
  Erg akelig, maar ook niet helemaal onverwacht.
  Hij leek me slecht uitgerust voor dit leven.
  Helaas.

  Comment door Roland Vonk - 26 februari 2014 - 10:57

 22. Kom er nu achter dat er geen Plots meer is!
  Erg jammer, luisterde graag.
  Een vriendinhad me erop attent gemaakt.
  Hoop dat er ooit weer een Plots komt en jullie alle Goeds.

  Comment door Ria - 2 maart 2014 - 22:49

 23. Wat een heerlijk programma, ik heb jullie podcasts ontdekt en geniet regelmatig van de avonturen die jullie me brengen. Erg jammer dat er geen vervolg aan wordt gegeven, gelukkig heb ik nog wat podcasts te luisteren. Het overwegend liggende leven van een chronisch zieke wordt zo een stuk leuker!

  Comment door Meike - 15 maart 2014 - 12:06

Geef een reactie