Plots Plots 1minuut

# 13. Dromen

Uitzending: zondag 27 nov, 18:15 uur op radio 1

Dromen die beginnen in de nacht maar doorsijpelen in de dag, totdat ze het hele leven beïnvloeden.
(foto: Hannes Wallrafen)

Beluister hier de complete uitzending:


Intro

Na lange training heeft David geleerd om lucide te dromen. Anders dan in het echte leven heeft hij daar volledige controle op wat er gebeurt. ’s Nachts vliegt hij en gaat hij overal naartoe waar hij maar wil. Hij componeert zelfs muziek in zijn dromen. Maar wat hij het allerliefste wil, is zelfs in zijn dromen buiten bereik. Een verhaal gemaakt door Chris Bajema.

AKTE 1: Droomman

Ton Plekkenpol wordt elke nacht getergd door een terugkerende droom. Hij droomt dat hij in een bootje vaart op een rivier, waar hij gedwongen is tot niets doen, elke nacht opnieuw. De droom drijft Ton tot waanzin: elke nacht weer op dat stomme bootje, dag in, dag uit, maandenlang.

Omdat niemand Ton kan helpen, is hij gedwongen zich te verzoenen met zijn droom. Op den duur gaat hij zelfs naar zijn bootje verlangen. En dan ziet hij een foto van iemand die hij direct herkent: de man die in zijn droom staat te zwaaien aan de oever van de rivier.

Dit verhaal, gemaakt door Prosper de Roos, is opgedragen aan Ton Plekkenpol, die eind oktober onverwacht in zijn slaap is overleden.


AKTE 2: Dagmerrie

Fotograaf Hannes Wallrafen wordt blind, maar heeft ’s nachts extreem visuele dromen. Hij ziet details die nog op zijn netvlies staan als hij weer wakker wordt in totale duisternis. In eerste instantie is het contrast tussen de droomwereld en de echte wereld zo groot dat hij achterblijft in totale verwarring. Wat doe je als je dromen hyperrealistisch worden, terwijl de werkelijkheid in een nachtmerrie verandert? Een verhaal gemaakt door Jair Stein en Hannes Wallrafen.


1 Minuten over dromen

Zeven dagen regen

Door Stef Visjager


Droom

Door Jair Stein

Jair Stein - 24 november 2011

Reacties

 1. Vannacht was Ton in mijn gedachten. Over de dunne scheidslijn tussen liefde in gedachten, woorden en doen en liefde in fysieke omhelzing en aanraking. Bij het opstaan kwam de email over Ton en Dromen binnen. Ik luisterde een uur naar dit voor mij nieuwe programma over liefde. Ton was er weer. Dank jullie wel!

  Comment door Adriaan Meij - 27 november 2011 - 13:26

 2. Het was weer een mooie uitzending. Bedankt.

  Comment door Marjorie Zuidema - 28 november 2011 - 08:51

 3. Heb de podcasts van het vpro programma plots ontdekt, maar weet niet hoe me te abonneren op dit prachtige programma. Ik heb een mac en Itunes als ik me wil abonneren opent zich een schermpje waarin ik een soort url moet plakken van dit programma.
  Welke url is dat want die kan ik op uw site nergens vinden….!
  groeten
  Fons

  Comment door fons - 28 november 2011 - 20:40

 4. Wat een bizar verhaal van Ton…
  Het was weer een prachtige uitzending, dank!

  Comment door Ruud - 29 november 2011 - 16:01

 5. Kippenvel van dat verhaal over Ton en zijn bootje. Mooi vormgegeven.

  Comment door Anna - 30 november 2011 - 22:47

 6. Ik heb deze opnames 8 x geluisted, met n traan en n lach.
  Het opmerkelijke is dat ik Ton als een van de laaste mensen heb ontmoet in z’n korte tijd. Maar ik begreep hem volledig en hij is iemand die meer dan bijzonder is. Ik zat te twijfelen om naar mn vrouw te gaan vanwege de overstroming in Thailand, wel wetende dat ze ales op en top had geregeld, zn laaste email naar me was volg je hart dan kan ik je ook volgen. Helaas had hij dr en punt achter gezet! Zn geweldige man is het, voor mij is hij nooit weg! Hij leeft, hij beleeft en ontdekt! Fijn dat jullie die aandacht gaven, die hij meer dan verdient! Ton’s Dromen zijn echt werkelijkheid!
  Liefs Helfred

  Comment door Helfred van Malkenhorst - 1 december 2011 - 01:14

 7. Al ruim een maand luister ik deze uitzending iedere nacht voor het slapen gaan en val steevast in slaap direct na de laatste akte. Helaas zelf nog nooit gedroomd te kunnen vliegen. Wel herken ik de liefde voor dromen en hoe dromen zich kunnen vermengen in en bemoeien met de werkelijkheid. Ieder nacht is een groots avontuur waarin mijn brein de mooiste beelden en vreemdste verhalen fabriceert. Magisch, net als deze uitzending.

  Comment door Lynn - 28 augustus 2012 - 01:59

Geef een reactie