Plots Plots 1minuut

# 33. Een simpele rekensom

Verhalen over mensen die de complexe werkelijkheid proberen te vangen in eenvoudige rekensommen. Over een man die uitrekent hoe hij het beste aan gratis eten kan komen; tips om met behulp van optelsommen je relatie te verbeteren, en mensen die proberen te berekenen wat de prijs is van een mensenleven.

Beluister hier de complete uitzending:


INTRO: Een hap eten

Stijn is directeur van een reclamebureau en houdt van lekker eten. Koken is echter niet zijn sterkste kant. Om te voorkomen dat hij elke dag geld kwijt is aan restaurants, verzint hij een business-plan om aan gratis maaltijden te komen. Volgens zijn eigen berekeningen kan het bijna niet mislukken. Een verhaal gemaakt door Esma Linnemann,


AKTE 1: -20

Wat te doen als je je begint te ergeren aan je geliefde? Erover praten is één optie. Maar het kan ook anders. Want soms zegt de uitkomst van een rekensom meer dan duizend woorden. Een verhaal gemaakt door Prosper de Roos.


AKTE 2: Een redelijke prijs

Jarenlang had de farmaceutische industrie amper interesse in zeldzame ziektes. Sinds kort hebben bedrijven ontdekt dat er aan deze ‘weesziektes’ ook winst te behalen valt, waardoor patiënten die eerst buiten de boot vielen eindelijk geholpen kunnen worden. Er is slechts één probleem: de nieuwe weesgeneesmiddelen kosten soms honderdduizenden euro’s per patiënt per jaar, waardoor de samenleving het nauwelijks kan opbrengen om ze te vergoeden. Daarom moeten rekenaars zich over pijnlijke vragen buigen: Hoeveel kost een patiënt de samenleving, en hoeveel levert hij de maatschappij op? Hoeveel willen we betalen om een leven te redden of een ernstige ziekte te behandelen? Wat is het ons waard als iemand wel beter wordt van een medicijn, maar niet geneest? Radiomaker Laura Stek en onderzoeksjournalist Ivo van Woerden gingen voor Plots op zoek naar antwoorden.

Jair Stein - 24 november 2013

Reacties

 1. Onze zoon heeft ook zo’n bijzondere ziekte, waar heel veel geld voor wordt opgehaald om een geneesmiddel te ontdekken. Er wordt erg veel onderzoek gedaan. Helaas zal dit middel ongetwijfeld voor onze zoon te laat komen, maar ik denk ook vaak: als het er dan eindelijk komt, zal het ook veel te kostbaar zijn om aan deze groep te verstrekken.

  Comment door Jeannette - 24 november 2013 - 19:59

 2. Net naar uw uitzending geluisterd over dure medicijnen.
  Ik zie het probleem maar er is m.i. een oplossing: internationaal of als dat niet gaat nationaal een regeringsfonds opzetten, dat onderzoek naar dit soort medicijnen ondersteunt. Met private ondernemingen lukt dit niet. Die willen geld verdienen en dat kan ik ze niet kwalijk nemen.

  Comment door Henk Koehorst - 24 november 2013 - 20:08

 3. wil gaarne het programma plots kunnen blijven volgen, stuur mij info a.u.b. wanneer er vervolg uitzendingen komen .bij voorbaat hartelijk dank
  hoogachtend F.Kaper

  Comment door fred kaper - 24 november 2013 - 20:15

 4. Beste Plots,
  Onlangs heb ik jullie podcasts ontdekt. Dus, als iemand een eenzame fietser tegenkomt met oordopjes in, die geregeld in lachen uitbarst: Ik ben het. Wees niet ongerust, ik ben op zich ongevaarlijk maar ik luister naar de afleveringen van Plots.
  Excuus derhalve,
  Rob

  Comment door Rob Labordus - 24 november 2013 - 21:27

 5. He Jair,
  Prachtige onderzoeksjournalistiek vanavond (24/11). Is Plots! nu al verplicht om deftig en ,,relevant” te worden? By the way: als die geestelijk beperkte VPRObobo’s nu nog niet snappen dat dit radioprogramma moet blijven, overweeg ik een oervervelend, ordinair e-mailoffensief te beginnen. Dan maar op zijn Gordons. Domheid, racisme, foute grappen…Kortom: alles ,,wat wij bij de VPRO niet doen”.
  Sterkte,
  Bob Lagaaij

  Comment door Bob Lagaaij - 24 november 2013 - 22:03

 6. Hallo Jair,
  Wij zijn een trouwe luisteraar van jullie programma ” Plots ”
  Wij hebben de podcast in iTunes al tijden gedownload.
  Ideaal om je warme, prettige stem en het verhaal vaker te horen.
  Altijd weer nieuw en verfrissend. Vaak met een glimlach.
  Hou ons svp op de hoogte waar je door gaat met “Plots”
  Groet van 2 fervente aanhangers van “Plots”
  Marius Donker & Jose Kersten

  Comment door Marius Donker - 25 november 2013 - 17:23

 7. Dag Jair,

  Ik heb geprobeerd een email te sturen, die kwam echter terug.
  Wij zijn “blij” met Plots.
  Plots moet blijven.
  Hou ons op de hoogte.
  Wil je stem niet missen - en de mens achter die stem natuurlijk.

  Lieve groet,

  Jose’

  Comment door Jose' Kersten - 25 november 2013 - 17:30

 8. Algemene reactie:
  Ik heb alle afleveringen geluisterd, sommige meermaals. Ik wil bij deze mijn waardering en complimenten aan uw hele team overbrengen. Dit is waar radio voor bedoeld is.

  Comment door Meerman - 25 november 2013 - 23:45

 9. Hi Jair en ander Plots-medewerkers,

  Met heel veel plezier kijk ik telkens weer uit naar een nieuwe aflevering van jullie. Als die dan plots in m’n podcastlijst verschijnt dan verheug ik me al op wat er nu weer gaat komen. Ik zorg dan dan ik niet gestoord kan worden om de verhalen te beluisteren.
  Ik begrijp dat de laatste uitzending op de 29e december gaat komen. Ik hoop van ganser harte dat dit een voorlopige beslissing is want dit soort pareltjes mogen niet verdwijnen!

  Dus..laat weten waar je verder gaat.

  Comment door John Palm - 26 november 2013 - 12:56

 10. Beste makers van Plots,

  Ik was er al bang voor. Zodra ik een favoriet radioprogramma heb gevonden kun je er donder op zeggen dat het moet verdwijnen. Het went maar nooit en telkens word ik er treurig van. Moeten we dan altijd maar weer , altijd allemaal naar hetzelfde luisteren??!??

  Ik vind jullie programma zo fijn dat ik een podcast abonnement heb en alleen op speciale momenten naar een aflevering luister. Ik heb nog 4 onbeluisterde afleveringen en koester die nu al extra.

  Alsjeblieft, houdt me op de hoogte als jullie een andere manier hebben gevonden om bij mijn oren te komen.

  Plots is en blijft mijn favoriete radioprogramma.

  Succes.

  Comment door pauline - 26 november 2013 - 18:22

 11. Genoten, gehuild, gelachen, en alles daartussenin.
  Bedankt! Ik ga jullie enorm missen…

  Comment door Suzanne - 27 november 2013 - 20:13

 12. Beste redactie,

  Sinds kort heb ik jullie Plots podcasts ontdekt. Ze staan nu op mijn ipad zodat ik ze onderweg in de auto kan luisteren. Geweldig, het is net alsof ik een onbekende passagier te gast heb die me zijn boeiende belevenissen verteld. Kortom ik ben een grote PLOTS FAN! Blijf vooral doorgaan met jullie programma en hopelijk kan ik ook een keer een bijdrage leveren. Bedankt en ik ben weer in volle afwachting van de volgende podcast. Groetjes, Jos

  Comment door Jos Hupperetz - 30 november 2013 - 15:49

 13. Heb ik net een enthousiaste reactie geschreven en lees ik in de andere reacties dat jullie gaan stoppen. Ik heb de november podcast nog niet beluisterd en was daarom nog niet op de hoogte van dit treurige nieuws. Hopelijk is dit maar tijdelijk, en keren jullie snel weer terug. Welke protestactie kunnen we op poten zetten om jullie in de ether te behouden!! Ik ga maar snel oude nog niet beluisterde afleveringen downloaden om nog een paar geweldige luister momenten te hebben. Bedankt en hopelijk snel weer terug.

  Comment door Jos Hupperetz - 30 november 2013 - 15:57

 14. Ik heb geloof ik ook bij de eerste uitzending gepost.
  Nu bij de laatste:
  Wat een geweldige programma’s hebben jullie gemaakt!
  Dank.
  Gilles Michels

  Comment door Gilles Michels - 30 november 2013 - 22:34

 15. beste, lieve Plots,

  even een beetje ” in slaap gesust” door de prijs die jullie kregen,
  dacht/hoopte ik dat jullie programma kon blijven.
  Jullie kunnen toveren met tijd; nergens krijg je het gevoel dat er gehaast moet worden (of gehaast is) en als luisteraar ‘zit je meteen in’ het verhaal.
  Voor het medium radio een verarm-ing dat jullie weg moeten.
  Ik ga vanaf nu vaker de site bezoeken om op de hoogte te blijven.
  dank jullie wel voor veel luisterplezier,
  lieve groet, carolien

  Comment door carolien - 1 december 2013 - 10:39

 16. Jammer dat Plots weg moet.
  Eén ding is zeker!
  U mag met grote trots terugblikken naar een tijd van het maken van zeer goede programma’s.
  Ik hoop wel dat ik nog eens terug kan blikken op deze site, om nog eens te genieten van de mooie verhalen.

  Van harte wens ik u allen een mooie en goede toekomst.
  Met uw talenten en kundigheid moeten er mogelijkheden zijn!
  Dat gun ik u dan ook van harte.

  Hartelijke groet,
  A. Wol

  Comment door A.W - 1 december 2013 - 15:12

 17. Dank voor alle mooie verhalen.
  De podcasts graag ‘beschikbaar’ houden.
  Misschien kunnen jullie programma’s met mooie verhalen ook allen podcasten, zonder radio uitzending. Ieder stelt zo toch zijn eigen radioprogramma’s samen?

  Het gaat jullie allemaal goed, René

  Comment door René - 1 december 2013 - 19:22

 18. Beste Plots,

  De reistijd van mijn huis in Brooklyn naar de universiteit op Manhattan is 50 minuten; precies genoeg tijd om in de ochtend weg te dromen bij de verhalen die jullie met zo veel humor en medeleven vertellen. Het is onbeschrijfelijk fijn om in de gekte en vreemdheid van New York me te kunnen afsluiten met een ‘typisch Nederlands’ radioprogramma in mijn oordopjes.
  Dit type onderzoeksjournalistiek is ontzettend waardevol aangezien het de ervaringen van ‘gewone’ mensen in de context van grotere ideeën en ontwikkelingen in de samenleving plaatst. Als sociologie student ben ik hier uiteraard een enorm voorstander van.
  Ga alsjeblieft zo door!

  Comment door Elsa van Latum - 11 december 2013 - 04:09

 19. Beste Plotsmakers

  Wat een fijne podcast is dit.

  Nog maar vier gehoord en telkens weer geraakt.
  Nog een aantal te gaan voor mij!
  Jammer dat dit niet doorgaat!

  Bedankt!

  Comment door Jan Landskroon - 26 december 2013 - 18:54

Geef een reactie