Plots Plots 1minuut

# 30. Redders in nood

Twee verhalen over mensen die anderen willen helpen, ondanks de gevolgen en ongeacht of het helpt of niet. Een vrouw schiet te hulp bij zielige vissen, dove honden en een aanwaaiende tiener; een echtpaar redt honderden mensen het leven, maar hun eigen kinderen moeten het zonder hun ouders stellen.

Beluister hier de hele uitzending:


INTRO EN AKTE 1: De hopeloze helper

Cas is 12 jaar oud als hij voor het eerst komt spelen bij zijn vriendje Max. Het gaat zo slecht thuis, dat hij steeds vaker bij hem langsgaat en steeds langer blijft. Cas heeft het juiste adres uitgekozen: Lucette, de moeder van Max, is iemand die het helpen niet kan laten. Hoe hopelozer de gevallen, hoe meer Lucette zich inspant om de zorg op zich te nemen. Maar haar eindeloze geduld en positieve inslag worden met de komst van Cas zwaar op de proef gesteld. Een verhaal gemaakt door Tjitske Mussche en Richtje Reinsma.


AKTE 2: De juiste keuze

Joop Westerweel is een man van principes. Als pacifist weigert hij belasting te betalen omdat een deel van het geld naar defensie gaat. Zijn vrouw Willy staat vierkant achter hem, ook al moeten ze eens in de zoveel tijd afgedankt meubilair aanschaffen als de belastingdienst -ter compensatie van achterstallige betalingen- weer eens het huis heeft leeggehaald. Met dezelfde compromisloze houding treedt het echtpaar Westerweel de bezetters tegemoet als de Tweede wereldoorlog uitbreekt. Joop richt een vermaarde verzetsgroep op waar Willy aan deelneemt. Honderden mensen danken hun leven aan de groep Westerweel. Maar de dadendrang van Joop en Willy blijft niet zonder gevolgen voor hun kinderen. Een verhaal gemaakt door Bente Hamel

Jair Stein - 23 augustus 2013

Reacties

 1. I’ve been looking for the Dutch ‘This American Life’ for over a decade - geweldig!

  Comment door Derek Vandivere - 23 augustus 2013 - 19:18

 2. Al is het wel een krankzinnig toeval dat we deze week op exact hetzelfde thema uit zijn gekomen als onze Amerikaanse collega’s… Gelukkig zijn de verhalen behoorlijk anders. Groet! Jair

  Comment door Jair Stein - 23 augustus 2013 - 23:53

 3. Dit is weer zo’n aflevering…..Overigens: als het management der VPRO nou eens zou besluiten om alle minuten (uren,dagen..) die Plots heeft opgeofferd aan sportflitsen alsnog cadeau te doen aan het programma. Dan hadden we nog maanden plezier!

  Comment door Bob Lagaaij - 25 augustus 2013 - 18:23

 4. Sorry voor ‘t gezeur. Ik herinner me - in een besneeuwd Terneuzen, Zeeland, begin jaren ‘70 - een vriendin die laat op de zondagavond aanklopte met een kleine, in elkaar gedoken Portugees. Gevlucht voor het regiem van Caetano (de opvolger van dicatator Salazar). Enfin, ik sleepte ze mee naar de laatste tent die open was in ,,Terneuzen centre”: De Graanbeurs. Biefstuk/frites. Terug door de sneeuw.
  Bleek later ,,top crimefighter” Joao (,,Jo”) V. die werd aangevallen door de onderwereld (zijn verhaal). Contact verwaterde: een gek uit een bevoorrechte Portugese familie (dacht ik achteraf).

  Comment door Bob Lagaaij - 25 augustus 2013 - 18:46

 5. Beste Mensen,
  Mooie uitzending over Joop Westerweel.De JoopWesterweelschool is bij mij in de buurt en wij hebben samen filmpjes gemaakt over het door hun geadopteerde monument.Filmpjes over de heren Dalemans en Gerritze.De kinderen van de school heben daarna nog een film gemaakt over Joop Westerweel.
  Dank voor deze uitzending,ik zal de school op de hoogte stellen.
  Met vriendelijke groet,
  ben berndsen,lid van het 4 mei-comité in de Baarsjes(Amsterdam)

  Comment door ben berndsen - 25 augustus 2013 - 19:05

 6. Wat toevallig, ik kom uit een kibutz vlakbij “Yaar Westerwiel” de “Westerwiel bos” en mijn ouders zijn Amsterdamse Holocaust overlevende, helaas geen verhalen buiten dat het altijd “spannend”was om tot “yaar Westerwiel” te lopen.
  S.Pinto

  Comment door S.Pinto - 25 augustus 2013 - 19:07

 7. Ik kan het niet goed duiden, maar soms kan ik heel ontroerd raken als het om het verleden van ouders t.o. van kinderen gaat. Misschien herkenning? Ik had een vader die in 1951 getraumatiseerd uit Indië kwam en heb nooit iets van zijn vreemde, angstige gedrag begrepen, nu weet ik beter, begrijp nog lang niet alles, maar kan hem nooit meer iets vragen. Heel zacht suddert die oorlog nog voort in mij, maar hou me redelijk op de been door te beseffen dat voor alles vroeg of laat een reden én uitleg is.
  Dank voor de vele mooie pareltjes van verhalen.

  Comment door Berdien - 25 augustus 2013 - 19:08

 8. ik krijg bij alle items van deze aflevering de melding ‘error opening file’ (verschillende browsers + computers geprobeerd). red de hongerige plotsluisteraar!

  Comment door Janna - 25 augustus 2013 - 19:43

 9. Zeg jongens en meisjes, serious request: de VPRO belt leden voor een extra centje wegens moeilijk-moeilijk zelfstandig verder. Maak dan ook in de toekomst onderscheidende radio en tv, zoals Plots.
  Nee - dat schrappen we meteen. Hoe onnozel kun je zijn!

  Comment door Bob Lagaaij - 25 augustus 2013 - 20:01

 10. @Janna: De presentator is net thuisgekomen, gaat nu een hapje eten en daarna gelijk aan de slag om de uitzending zonder sportonderbrekingen online te krijgen. Tot die tijd: Houd moed!

  Comment door Jair Stein - 25 augustus 2013 - 21:08

 11. Weer twee prachtige verhalen Jair en team! Ik woonde 10 jaar lang om de hoek vd Joop Westerweelschool in De Baarsjes. Wist wel dat hij verzetsstrijder was maar geen details.
  Hulde ook voor Lucette. Ik ben ontroerd door haar goedheid.

  Ik zou heel graag willen weten hoe het met de vrouw gaat die uit Midden Oosten noodgedwongen naar Duitsland vluchtte, vanwege persoonsverwisseling (FB). En de Nederlandse lerares die in Afrika een man en huis deelde met familie van man. En iedereen van afl. Burgerzaken (kunnen jullie daar niet weer eens gaan draaien?).
  Ga zo door iig. Heel veel mensen genieten intens van jullie programma. Ik hoop dat de VPRO tot inkeer komt…

  Comment door Marjolein - 26 augustus 2013 - 11:46

 12. Plots moet blijven.
  Er worden al genoeg dramatische ingrepen gepleegd.
  De VPRO moet héél goed nadenken waar ze mee bezig is.
  Een goed programma breken gaat snel, maar nadenken doet men vaak te laat.

  Mijn grote respect voor dit prachtige programma, rijk aan verhalen en rijk in zijn veelzijdigheid.
  Een team dat ongelooflijk hard en serieus werk verricht.

  Comment door A.Wol - 27 augustus 2013 - 22:10

 13. Wat lees ik? Gaat Plots misschien verdwijnen? Dan zeg ik m’n VPRO abonnement op! Fuckin’ hell zeg… eerst wordt aangekondigd dat Idzerda verdwijnt en nu Plots???

  Comment door Rogier - 28 augustus 2013 - 07:21

 14. Ik vind het wederom een prachtige en ontroerende en zeer speciale uitzending. Verschrikkelijk dat dit moois gaat verdwijnen. Echt heel erg jammer. Nog even genieten van de komende uitzendingen. Ik heb er nu al zin in.

  Comment door maartje folkeringa - 29 augustus 2013 - 10:01

 15. Mooie aflevering weer. De eerste aflevering die ik hoorde van Plots ging over een Nederlands meisje wat naar Afghanistan ging om te trouwen. Ze hield een audio-dagboek bij. Hoe is het nu met haar?

  Comment door Gerard - 29 augustus 2013 - 10:41

 16. Plots is echt bijzonder! Ik had niet gedacht dat ik mij nog zo goed kon vermaken zonder beeld. Heerlijk wegdromen!

  Comment door Elroy - 2 september 2013 - 17:05

 17. wat een heerlijke radio , echt zoals het bedoelt is , dank jullie wel.

  Comment door josé uytendaal - 4 september 2013 - 13:40

Geef een reactie