Plots Plots 1minuut

# 23. De kracht van het beeld

Uitzending: zondag 27 jan, 18.15 uur op radio 1

Beelden die je blijven achtervolgen, mensen in worsteling met hun zelfbeeld en de verwoestende effecten van een beeldverwisseling.

Beluister hier de complete uitzending:


INTRO

Jos van Leeuwen is persfotograaf en maakt al bijna vijftig jaar foto’s van rampen en ongelukken in Den Haag. Hij voelt niets als hij de foto’s schiet, maar de beelden die hij maakt blijven wel ergens plakken. Door Katinka Baehr.


AKTE 1: Achter de spiegel

Wat zien mensen precies als ze naar zichzelf kijken? Jennifer Pettersson sprak vier mensen in worsteling met hun eigen beeltenis en maakte een collage over de onzichtbare beelden die achter het spiegelbeeld schuil gaan.


AKTE 2: Beter een goede buur…

Een radiomaker kan het beeld van een 46-jarige man niet uit haar hoofd zetten. Ze weet niets van hem, behalve dat hij een capuchon draagt en een kuiltje in zijn kin heeft. En dat hij gezien wordt als een van de gevaarlijkste mannen in Ierland en net bij haar om de hoek is komen wonen. Een verhaal over de invloed van één beeld en teveel informatie.


AKTE 3: De verkeerde foto

Een eenvoudige beeldverwisseling heeft rampzalige gevolgen voor Neda Soltani, een Iraanse universiteitsdocent. Als haar Facebook-foto wordt aangezien voor een vermoorde demonstrante, Neda Agha Soltan, verandert haar leven in een Kafkaëske nachtmerrie en moet ze het land ontvluchten. Een verhaal gemaakt door Jair Stein.

Het boek dat Neda Soltani schreef over haar ervaringen, getiteld My Stolen Face, is via Amazon als ebook verkrijgbaar. Het complete interview van het Amerikaanse radioprogramma On The Media (WNYC) met Soltani is hier te beluisteren.

Jair Stein - 25 januari 2013

Reacties

 1. Geachte redactie,

  Met tranen in mijn ogen en een brok in mijn keel heb ik geluisterd naar uw reportage. Ik viel er middenin maar was direct geboeid. Niet alleen door het verhaal maar ook door de manier waarop u het bracht. Mijn complimenten. Dit zijn de verhalen die gehoord moeten worden en die de ware aard van een regime en de gekte van een mediahype illustreren. Wat een dappere vrouw. Vooral haar laatste opmerking dat ze met haar naamgenoot doorleeft ontroerde mij zeer.

  Dank u wel voor deze mooie radioreportage.

  Met vriendelijke groet,
  Elisabeth Quarles

  PS Dit is voor de eerste keer dat ik reageer op een radiouitzending. Nog voor u de luisteraars daartoe uitnodigde (heel goed!) had ik al besloten dit te doen.

  Comment door Elisabeth Quarles - 27 januari 2013 - 19:04

 2. Plots ,,voor de eeuwigheid”. Heerlijk, vanavond weer. Maar - verdomme - moet voetbal nu ook Plots onderbreken? Vanmorgen gebeurde hetzelfde bij OVT: interessante, slow onderwerpen, worden bruut afgekapt door - meestal zinloze - updates uit de sportwereld. Doet ,,Hilversum” dat ook bij de rechtstreekse preek uit - you name it - Raalte, Meppel of, goed dan, Serooskerke?
  Wanneer wordt er eens gesnapt dat luisteraars naar programma’s als Plots,Kunststof, OVT of Bureau Buitenland geen moer (excusez le mot) interesesse hebben in de nakende eindstand van NEC of de tennisuitslagen uit Brisbane? Denk daar dan eens over na. Nieuws en sport zijn twee werelden. Sport is trouwens meestal vermond fangedrag, maar daar zal ik wel niet veel fans mee werven. Overigens: Plots is weer geweldig!

  Comment door Bob Lagaaij - 27 januari 2013 - 19:27

 3. Wat een fantastisch mooi programma!! Heerlijk genoten van al deze verhalen. Ga zo door zeg.

  Comment door Joep de hoog - 27 januari 2013 - 20:02

 4. fascinerende aflevering weer.

  Comment door paul nassenstein - 27 januari 2013 - 20:04

 5. een bizar verhaal, inderdaad Kafka. Maar waarom was het nou nodig in het programma nog eens te vermelden waar deze vrouw woont en werkt ??

  Naschrift Jair Stein:
  Ik begrijp uw zorg, maar Neda Soltani is niet ondergedoken en maakt er in haar boek en interviews geen geheim van waar ze woont en werkt. Vandaar dat we deze informatie hebben overgenomen.

  Comment door marycke visscher - 27 januari 2013 - 20:05

 6. Ik ben blij dat ze naar Duitsland is gegaan ! En daar een toekomst op kan bouwen. Vraag me af of het in ons land was gelukt. Treurig zoiets te moeten constateren.

  Comment door Am Schüngel-van der Haar - 27 januari 2013 - 20:22

 7. Bedankt voor het erg mooie verhaal van Nedah Soltani.

  Comment door Agnes van der Straaten - 27 januari 2013 - 22:21

 8. Ook vanuit Nijmegen héél veel dank voor de mooie verhalen. Zoals altijd.

  Comment door Rogier - 28 januari 2013 - 08:21

 9. Een geweldig programma!!

  Alleen vind ik afl. 23 te gehaast, zo voelt het tenminste. Iets te veel in één uitzending.

  En nog een vraag: waarom is Chris Bajema niet langer medepresentator? Erg jammer, al is dat misschien wennen.

  Ga aub door met het maken van deze geweldige radio!!

  Comment door Carsten - 29 januari 2013 - 21:50

 10. Vandaag Akte 3 (Verkeerde Foto) in groep 8 laten luisteren. (Situatie in Iran en achtergronden wel uitgelegd) Kinderen waren zeer onder de indruk. Daarna leergesprek gevoerd in de klas. Het is verbazingwekkend hoe goed 12-jarigen doorhebben hoe de vork in de steel zit … Dank voor je prachtige (maar treurige) verhaal Jair!

  Comment door Bart Vermeulen - 30 januari 2013 - 20:38

 11. Ik ben weer geraakt. Ga aub nog vele jaren door met het maken van Plots!

  Comment door Virginia - 3 februari 2013 - 21:09

 12. Plots, ontroerend mooie radio!

  Comment door Maurice - 21 februari 2013 - 07:31

 13. Wat een boeiend verhaal!

  Ik heb plots ontdekt en luister de verhalen nu via podcast. Ga zo door!

  Comment door Kate - 22 februari 2013 - 09:45

Geef een reactie