Plots Plots 1minuut

# 22. Lief dagboek

Uitzending: zondag 28 okt, 18:15 uur op radio 1

Speciaal voor Plots hielden twee mensen een persoonlijk dagboek bij van een wereld die we normaal niet te zien krijgen.

Beluister hier de complete uitzending:

INTRO en AKTE 1: Donya in Afghanistan

Hoe is het om ineens een hoofddoek te dragen als je dat niet gewend bent? Als wildvreemden je aanspreken op straat omdat je blouse niet lang genoeg is? Hoe voelt het om niet zomaar meer het huis uit te kunnen als je daar zin in hebt? Of om niet geholpen te worden in het ziekenhuis, alleen maar omdat je vrouw bent?

Donya is geboren in Afghanistan, maar al sinds haar vijfde niet meer terug geweest. Ze is 26 jaar oud, een moderne, hoogopgeleide vrouw die al haar halve leven in Nederland woont en niet over zich heen laat lopen. Toch -en daar verbaast ze zichzelf over- besloot ze kort geleden om terug te keren naar haar moederland, om te trouwen met haar neef Omar en in Afghanistan een nieuw leven op te bouwen. Donya zag het vooraf als één groot avontuur, maar wist niet precies wat haar te wachten stond.

Plots sprak Donya voor haar vertrek en gaf haar een recorder mee om een audiodagboek bij te houden van de enorme overgang van een geëmancipeerde levensstijl naar een traditioneel bestaan. Een intiem verslag van een omgekeerde inburgering, gemaakt door Katinka Baehr en Donya Jarmal Qasemi.


AKTE 2: Sander in TBS

Na drie jaar gevangenis en bijna zeven jaar TBS kreeg Sander vorige maand te horen dat hij binnenkort vrijkomt. Hij zit vast voor een geweldsdelict met dodelijke afloop, dat hij pleegde tijdens een psychose.

Sander is geen doorsnee crimineel. Hij is hoogopgeleid, wordt getergd door schuldgevoel over zijn delict en volgt een opleiding psychologie vanuit de TBS-kliniek. Intussen worstelt hij met de vraag wie hij zal zijn als hij straks vrijkomt. Hoe moet hij zich gedragen? Wat moet hij doen om te voorkomen dat hij een terugval krijgt?

Opnameapparatuur is verboden in de TBS-kliniek, maar Sander mocht zijn dagboekfragmenten wel doorsturen naar de redactie van Plots. De scènes uit zijn dagboek worden gelezen door acteur Tygo Gernandt. Een verhaal gemaakt door Esma Linnemann en Chris Bajema.

Jair Stein - 19 oktober 2012

Reacties

 1. Wat een prachtig programma. Dit is radio op zijn best. Zeer benieuwd hoe het Dunya verder vergaat.

  Comment door Arthur - 28 oktober 2012 - 20:03

 2. Jullie programma was al een van m’n favorieten, maar na de aflevering van vanavond is het hoog tijd om mijn complimenten te doen, mede voor Tycho Gernandt. Als je de woorden van een ander zò tot leven weet te wekken als hij vanavond deed, met alleen zijn stem: dan is het echt. Echt acteren.

  Comment door Maaike - 28 oktober 2012 - 20:26

 3. Wauw!! Dit noem je pas echte radio, ik was één en al oor. Ik hoop het vervolg ook te horen. Mijn complimenten!!

  Comment door Leonie - 29 oktober 2012 - 00:13

 4. Dt is wat mij betreft radio pur sang. hopelijk gaat dit programma in 2013 echt door met een nieuwe serie. Natuurlijk absoluut benieuwd wat het vervolg is van Dunya, wat mij betreft kom ze weer lekker terug naar NL. Maar ook alle andere onderwerpen die jullie de revue hebben laten passeren zijn de moeite waard. Daarnaast vind ik de VPRO app om ook deze afleveringen (naast vele andere) op ieder tijdstip te kunnen luisteren geweldig, maar dat ter zijde.

  Comment door jeroen - 31 oktober 2012 - 21:43

 5. waarom op zondag 30 december ‘12 herhalingen van bekende verhalen?

  Comment door alex van Son - 4 januari 2013 - 18:32

 6. @Alex van Son: Excuses voor de herhaling. Het was even niet anders, omdat we nog geen geld hadden voor een nieuwe reeks. Op zondag 27 januari gaat een nieuwe serie Plots van start.

  Comment door Jair Stein - 8 januari 2013 - 20:33

 7. Het is alsof ik weer een beetje meer mens wordt bij het luisteren van jullie programma. Bedankt

  Comment door Martijn Voerman - 17 januari 2013 - 11:04

 8. [...] repareren valt en de volgende dag voor zijn deur een nieuwe fiets aantreft met een briefje erop. * #22 Lief dagboek – 28-10-2012, met een dagboek van in Nederland opgegroeide vrouw van Afghaanse afkomst die na [...]

  Pingback door Veranderingen publieke radio (deel 1 van 2) | luisterberichten - 19 december 2013 - 14:48

Geef een reactie