Plots Plots 1minuut

# 6. Burgerzaken

Uitzending: zondag 27 feb, 18:15 uur op radio 1

Speciale aflevering op één lokatie in verschillende delen van het land, met verhalen van mensen op een kruispunt in hun leven, wachtend in de rij op de saaiste plek ter wereld: loket burgerzaken. (foto: Jennifer Pettersson)

Beluister hier de complete uitzending:

Intro

HOOGEZAND SAPPEMEER - Als de burger niet naar het loket kan komen, komt het loket wel naar de burger toe. Een verhaal van Chris Bajema, over de moeite die het kost om identiteitskaarten te voorzien aan mensen die er niet op zitten te wachten.

AKTE 1: Het been

HAREN - Een oudere dame moet bewijzen dat haar zoon niet meer bij haar in huis woont. Dit gegeven vormt de aanleiding voor een pittig gesprek over samenwonen, het dragen van broeken, de straf van God en een ziek been. Een verhaal van Chris Bajema.

AKTE 2: Streepjescode

DEVENTER - Veel mensen komen naar het stadsdeelkantoor voor een nieuwe ID-kaart, maar sommigen komen daar wel verdacht vaak voor. Een verhaal van Joost Wilgenhof.

AKTE 3: De motor

HOOGEZAND SAPPEMEER - Het is niet altijd makkelijk om je aan de regels te houden. Vooral als je 19 jaar oud bent en de verleidingen onweerstaanbaar groot zijn. Een verhaal door Chris Bajema.

AKTE 4: Somaliër

ROTTERDAM - De wachtenden in Rotterdam komen uit alle windstreken en veel ervan zijn het Nederlands nauwelijks machtig. Des te opvallender is de verschijning van een zwarte man met een zwaar Rotterdams accent, die vertelt over zijn leven als Somalische vluchteling in Nederland. Een verhaal van Laura Stek.

AKTE 5: Venezuela

LINGEWAARD - Een meisje met helder groene ogen laat een foto zien van haar geliefde. Ze kan niet wachten tot ze naar hem toe kan, eindelijk weg uit Nederland. Zelfs haar horloge staat nog op Venezolaanse tijd. Een verhaal van Esma Linnemann.

AKTE 6: Toneelstuk

LINGEWAARD - Een trouwambtenaar uit Arnhem vertelt over de paren die ze in de afgelopen negen jaar in de echt heeft verbonden. De opkomst van internetdaten maakt haar werk er niet eenvoudiger op. Een verhaal van Esma Linnemann.

AKTE 7: De Poolse vrouw

HOOGEZAND SAPPEMEER - Een kort verhaal over liefde op het tweede gezicht van Chris Bajema.

AKTE 8: Kočka

ROTTERDAM - De lange grijze man staat met een donker Tjechisch meisje en een pasgeboren baby bij het loket. De man is zeer openhartig over de relatie met zijn ruim veertig jaar jongere vriendin. Zo openhartig dat het gesprek bijzonder ongemakkelijker wordt. Een verhaal van Laura Stek.

AKTE 9: Vogeltje

HOOGEZAND SAPPEMEER - Het kost 41 euro extra als je vergeten bent om je rijbewijs op tijd te verlengen. Maar de vrouw die de boete moet betalen heeft grotere zorgen aan haar hoofd. Een verhaal van Chris Bajema.

1 Minuut over Burgerzaken

Niet lachen

Door Joost Wilgenhof

Jair Stein - 27 februari 2011

Reacties

 1. wat een prachtig programma ! (Plots)
  Een mooi onderwerp super uitgevoerd.
  dank jullie wel.

  Comment door carolien - 27 februari 2011 - 20:02

 2. dank voor deze fijne aflevering van Plots!

  Comment door Katelijne - 28 februari 2011 - 12:05

 3. De plots die gewoon in de studio worden gemaakt, met mensen die een bijzonder verhaal te vertellen hebben, vind ik toch de mooiste. En die zijn nog veel beter dan This American Life.

  Comment door yvonne - 24 maart 2011 - 20:18

 4. Ik ben alle Plots afleveringen in omgekeerde volgorde aan het terugluisteren en dacht dat het niveau misschien zou dalen naarmate ik bij het begin kom. Integendeel, deze aflevering was fantastisch! Ook de muziek van aktes 8 en 9 was erg sfeervol.

  Comment door Sicco - 26 april 2013 - 16:39

Geef een reactie