Plots Plots 1minuut

# 19. De wonderlijke avonturen van de familie Omerovic

Uitzending: zondag 27 mei, 18:15 uur op radio 1

Een verhaal over vlees, ijs, donuts en vluchtelingen die weigeren vluchteling te zijn.

Beluister hier de complete uitzending:

Als Adi en Narcisa Omerovic tijdens de Balkanoorlog uit Sarajevo naar Nederland komen, hebben ze alles achter moeten laten. Toch weigeren ze hulp en willen ze ook geen vluchtelingenstatus. Dit is zo’n opmerkelijk besluit dat de vreemdelingendienst het in eerste instantie niet accepteert. Maar de familie Omerovic houdt voet bij stuk. Om hun zelfstandigheid, vrijheid en waardigheid te behouden, willen ze geen steun van de overheid.

Na een lange strijd met de vreemdelingendienst, krijgt het gezin uiteindelijk toestemming om in Nederland te blijven buiten het asielzoekerscentrum. Maar het valt niet mee om hier op eigen kracht te overleven. Om rond te komen verkoopt Adi, die eigenlijk architect is, ijs aan junks bij perron nul. Zijn vrouw, die in Sarajevo een chique kledingzaak had, werkt aan de lopende band in de vleesfabriek. Als ze niks anders meer kunnen verzinnen, gaan ze donuts verkopen op het schoolplein.

Na jaren ploeteren weten ze hun leven eindelijk weer op orde te krijgen. Ze zijn zelfs zeer succesvol. Maar op een dag laten ze alles achter wat ze hebben opgebouwd, om weer helemaal opnieuw te beginnen.

Deze aflevering van Plots is geheel gewijd aan dit Bosnische gezin, dat in twintig jaar zoveel meemaakt dat je je nauwelijks kunt voorstellen dat het allemaal in één leven past.

Een verhaal in negen hoofdstukken, gemaakt door Jennifer Pettersson en Jair Stein.

Research: Ditteke Mensink, Tatjana Mirkovic en Esma Linnemann.

Jair Stein - 24 mei 2012

Reacties

 1. Mooie reportage, bijzondere mensen!

  Comment door Iris - 27 mei 2012 - 18:59

 2. Geweldig mooie aflevering, die recht naar je hart gaat.

  Comment door Bob Lagaaij - 27 mei 2012 - 19:02

 3. Wat een geweldig en overrompelend verhaal, ik kon de emotie zelfs door de radio voelen. Onvoorstelbaar geweldige mensen, ze verdienen een standbeeld.
  Ja je betaald voor zoiets een prijs, alle energie die heb gebruikt om te overleven breekt je een keer op. Dat vond ik wel een triest punt.
  Nogmaals geweldig!
  Mvg,
  Frank Lind.

  Comment door Frank Lind - 27 mei 2012 - 19:02

 4. mijn complimenten voor de mooie en ontroerende rapportage over deze indrukwekkende mensen

  Comment door Peter Verschuren - 27 mei 2012 - 19:08

 5. Prachtig verhaal; ik download het als podcast om zelf nog eens te luisteren en om door te geven.

  Comment door Albert - 27 mei 2012 - 19:11

 6. wilt u de familie Omerovic laten weten dat hun verhaal, de vorm van hun leven dat ze kozen binnen de gegeven omstandigheden zeer stimulerend/motiverend kan zijn of in ieder geval voor mij is? iedereen komt in zijn of haar leven keuzes tegen waarbij de ziel verloochend kan worden. ik denk dat behalve de eigenwaarde die zij met hun keuzes behielden, keuzes waarmee zij hun ziel niet verloochenen, niet alleen iets positiefs deed voor henzelf (hoe moeilijk die weg ook was) maar ook een stimulerend voorbeeld voor anderen kan zijn. het zal zich bij anderen waarschijnlijk nooit zo groot uitten als bij deze familie. Ik wens de familie veel sterkte toe in ook de rust en stabiliteit vinden in dit stuk van de weg wat ze als laatste gekozen hebben; ik kan me voorstellen dat er moeheid is. Moge deze reactie ze positief ondersteunen omdat ze zich dan allicht beter realiseren - voor zover ze zich dat nog niet zouden realiseren - dat ze ook een voorbeeld voor anderen zijn. dank voor het voorbeeld.

  Comment door Raoul - 27 mei 2012 - 19:17

 7. Geachte Redactie,
  Zojuist uw verhaal van die familie uit Serajewo beluisterd.
  Zeer zeer ontroerend. Steeds welden tranen bij op.
  Prachtige reportage.
  En dan het eind van het verhaal. Ze gaan terug naar Serajewo.
  De moeder verwoord dat aangrijpend. Wij horen hier, onze wortels liggen in deze grond en Nederland is onze adoptieve bodem waar we ook van houden.
  Dit zo treffend weergegeven gevoel werd mijn raakvlak en gaven mijn tranen het recht te stromen. Waarom? De lieve vader die mij heeft opgevoed was niet mijn biologische pa. Mijn moeder heeft geprobeerd het mij te vertellen maar ze kon het niet.
  Vele jaren later ben ik het te weten gekomen. Negen halfzusters en -broers kreeg ik er bij en drie broers verloor ik die werden half. De meesten van die negen hebben mij niet echt welkom geheten. Dat zij zo.
  Bedankt voor dat raakvlak. Waarom knagen wortels toch zo?
  Het laat zich niet verklaren.
  Vriendelijke groet.
  Harry Sablerolle

  Comment door Harry Sablerolle - 27 mei 2012 - 19:33

 8. Wat een indrukwekkend en intens verhaal. Niet een verhaal wat slechts in de oren en je hoofd binnen komt, maar recht op je hart afstormt. Verscheurend, liefdevol en vol kracht. Mensen waar ik morgen langs zou willen gaan. Ik zou willen vragen: ” Mag ik gewoon even bij u zijn en naast u zitten ?”
  Ik kwam vandaag terug van een zoektocht in Neuengamma, Wobbelin. Het was zo stil thuis, ik voelde mij een beetje alleen…
  nu niet meer na het beluisteren van dit prachtige programma van de familie Omerovic en zo subtiel vorm gegeven door Jennifer Pettersson en Jair Stein

  Comment door Nicolette van zanten - 31 mei 2012 - 16:55

 9. was alweer een tijdje geleden dat ik plots luisterde, gewoon uit mijn ritme…
  prachtig, heerlijk luisteren, zo geweldig goed gemaakt! Pluim voor jullie allen.
  Bedankt voor deze kadootjes.

  Comment door ikram choho - 4 juni 2012 - 13:40

 10. Mooie aflevering.
  Volgende pas eind augustus ?
  Ik vermoed vanwege vakantie.
  Ook maandelijks is te weinig. Dit is mooie radio. Doet niet onder voor de Amerikaanse versie.

  Comment door Jeetje - 5 juni 2012 - 21:46

 11. Prachtige uitzending. Weer.
  Geweldig programma.

  Comment door Carsten - 15 juni 2012 - 13:54

 12. Kunnen jullie alsjeblieft laten weten wanneer jullie weer een mooie uitzending hebben, en dat op de site plaatsen.
  Een trouwe fan die vaak vergeefs zoekt.

  Comment door Stefan - 1 juli 2012 - 23:23

 13. Ik ben toch veel meer voor een Plots-zomer. En dan van Januari tot December!

  Comment door Masja Wolter - 3 juli 2012 - 21:26

 14. Wanneer krijgen we een nieuwe aflevering?

  Comment door Rogier - 19 augustus 2012 - 21:18

 15. Deze zondag, 26 augustus!

  Comment door Jair Stein - 22 augustus 2012 - 12:05

 16. Sinds kort zoek ik naar goede podcast uitzendingen en kom steeds op de VPRO. Zomaar deze uitzending gedownload. Wat een indrukwekkend verhaal. Vroeger gingen wij veel op vakantie in Yugoslavië in de jaren ‘80 dus verhalen over de oorlog raken mij wel.

  Wat een helden deze mensen, kiezen voor hun eigen leven. Rug recht en gaan. Doet je twee keer nadenken als je een donut of ijsje besteld van een man met grote wenkbrauwen bij een kraam in een grote stad.

  Mooi einde, terug naar waar ze zich thuis voelen. Hun biologische land.

  Respect

  Comment door Lucas Degen - 26 augustus 2012 - 04:11

 17. Heel bijzonder, ook voor mij persoonlijk. Zelf ben ik meer dan twintig jaar geleden uit Nederland vertrokken, maar dat soort heimwee, dat verlangen terug naar je eigen land, dat ken ik niet.
  Als altijd, radio op zijn best.

  Comment door Yvonne - 12 januari 2013 - 20:49

 18. Prachtige documentaire, grijpt je echt bij het strot. Ik vind het ontzettend mooi dat deze familie zo’n hoge prijs wil betalen om te allen tijde hun waardigheid te behouden. Je gaat je echt afvragen wat jij zou doen, of jij het zelf zou kunnen….
  Dank je!

  Comment door Helena de Groot - 26 februari 2013 - 19:09

 19. Wat een bijzondere familie die het verdient om op zo’n bijzondere manier hun verhaal te mogen vertellen. De zintuigelijke band die de familie ervaart met hun geboorteland is sterker dan welk materieel voordeel ook. Alleen iemand die dat ervaren heeft begrijpt dat, en dus helaas niet hun eigen landgenoten die nooit die tijdelijke verwijdering uit de moederschoot hebben meegemaakt. Dus alweer discriminatie bij terugkeer. Ik wens de familie een veilige toekomst toe. En dat Plots mag weerkeren…

  Comment door Sien - 5 oktober 2013 - 11:02

 20. Nog een andere reactie, puur in eigen belang: Beste VPRO, hoe moet dat nu na December? Komt er een prachtige CD uit misschein.? Hoe kan ik deze luister kunststukken op mijn virtuele boekenplank bewaren voor het nageslacht? Alsjeblieft, kunnen jullie daar wellicht iets op bedenken? (Een re-introductie van Plots is ook goed natuurlijk …)

  Comment door Sien - 5 oktober 2013 - 11:14

Geef een reactie