Plots Plots 1minuut

# 14. Thuiskomen

Uitzending: zondag 25 dec, 18:15 uur op radio 1

Verhalen over het ongrijpbare verlangen naar een plek die voelt als thuis en alles wat dat gevoel in de weg kan staan.

Beluister hier de complete uitzending:

Deze aflevering is genomineerd voor de Prix Europa 2012 (prijs voor de beste Europese radiodocumentaire) in Berlijn.

Intro

Johan is al jaren dakloos als hij een huis aangeboden krijgt. De overgang van de tent waar hij al die jaren in heeft geslapen en zijn nieuwe woning is zo groot dat hij besluit te vertrekken: terug naar de straat. Een verhaal gemaakt door Lemke Kraan.

AKTE 1: Vera en Annelies

Vera en Annelies leren elkaar kennen tijdens het haken van mutsen en dekens. Vera is in de dertig en komt uit een hoogopgeleid gezin. Annelies is een Rotterdamse van bijna zestig die het grootste deel van haar leven in de horeca heeft gewerkt. Ondanks alle verschillen ontstaat er een hechte vriendschap. Dat heeft alles te maken met de penibele situatie waar ze in zitten: opgesloten in een gevangenis in Peru, verder van huis dan ooit. Een verhaal gemaakt door Jennifer Pettersson.

AKTE 2: Nummer 88

Er was iets vreemds aan het pand dat Leendert begin jaren zeventig kocht. Het huis leek opzettelijk te zijn beschadigd. Iemand had de schouw van de voorkamer eraf gesloopt en de schacht van de eetlift was helemaal opengebroken. Het gerucht ging dat er een schat verborgen lag in het huis, die de vorige eigenaar wel had gezocht, maar niet had gevonden.

Leendert vindt geen schat, maar wel iets anders: sporen uit het verleden die het thuisgevoel van de familie beïnvloeden. Een verhaal gemaakt door Laura Stek.


AKTE 3: Een bekend geluid

Elke keer tijdens het huiswerkuur wordt Sander afgeleid door een vreemd geluid; een soort getik of gehamer dat niemand anders blijkt te kunnen horen. Het zal 14 jaar duren voordat hij ontdekt waar het geluid vandaan komt. Een verhaal gemaakt door Tjitske Mussche.


1 Minuten over thuiskomen

Hobbykamer

Door Stef Visjager


Graniet

Door Bente Hamel


Beste inbreker

Door Jair Stein

Jair Stein - 13 december 2011

Reacties

 1. Wat een mooie uitzending , dank jullie wel.
  Het is de ochtend van de tweede kerstdag en ik zit op de bank met mijn kop thee te genieten van de verhalen.
  Later deze dag eet ik met een groep mensen en ik ga ze vertellen van de prachtige Plotsuitzendingen
  Volgend jaar luister ik weer , via internet dat wel.
  een heel mooi en creatief 2012 , groet josé

  Comment door josé uytendaal - 26 december 2011 - 12:13

 2. Wat een mooi cadeau! M’n zoon heeft de oude iPod mini omgeruild voor een nieuwe versie en om te proberen alle podcasts van Plots erop gezet. Daar ben ik zo blij mee! Inmiddels ben ik aangeland bij aflevering 6 en die verhalen zijn zooo goed! Wat ook opvalt is het grote plezier waarmee de afleveringen zijn gemaakt, dat werkt erg aanstekelijk. Hartelijk dank, Eduard

  Comment door Eduard van der Pol - 17 januari 2012 - 23:24

Geef een reactie