Plots Plots 1minuut

# 9. Knuffels

Uitzending: zondag 29 mei, 18:15 uur op radio 1

Wie ooit als kind zijn knuffeldier is kwijtgeraakt, weet dat het een enorm drama kan zijn. Maar soms zijn het geen kinderen, maar volwassenen die in de ban raken van een knuffel. In Plots: wonderlijke, ware verhalen rond drie beren, één tijger en vijf vuilniszakken vol knuffels.

Beluister hier de complete uitzending:

Intro

De moeder van Rinse besluit om zijn knuffeltijger weg te geven aan het goede doel. Rinse zelf is er minder blij mee. Een verhaal gemaakt door Laura Stek.

AKTE 1: Kapitein Boogie en de knuffels

Wat kan er allemaal met je teddybeer gebeuren als je hem afstaat aan een zielig kind in een ander land? Laura Stek volgt de reis van vijf zakken vol knuffels aan boord van een houten zeilschip richting Haïti; het schip van kapitein Boogie.

De film over de reis van Kapitein Boogie naar Haïti, gemaakt door Maarten Kal en Ina van Beek, komt waarschijnlijk in augustus uit.

AKTE 2: Vrouw zoekt beer

Laura is 8 jaar oud als ze Raampje kwijtraakt, haar lievelingsbeer. Het is het begin van een zoektocht die decennia lang zal duren. Een verhaal gemaakt door Bente Hamel.

AKTE 3: Opa is in de beer

Enkele weken na zijn crematie keert de opa van Ruben terug op aarde. Opa is volgens Ruben gereïncarneerd in de knuffelbeer en heeft 24 uur per dag zorg nodig. Een verhaal gemaakt door Jair Stein.

AKTE 4: Rouleerbeer

Vier twintigers beleven een onvergetelijke zomer in Berlijn. Maar eenmaal terug in Nederland krijgen ze het moeilijk. Gelukkig hebben ze steun van Knut, de knuffelijsbeer. Een verhaal gemaakt door Tjitske Mussche.

Jair Stein - 25 mei 2011

Reacties

 1. Ik zit met een “vreemd”probleem.
  Op 15 juli 2010 ben ik getrouwd met mijn Georgische Maria. Zij heeft twee dochters die mijn naam willen aannemen en mij als vader willen aannemen. Nu is dat voor het Georgische gerecht geen probleem als ik maar een (voorheen) bewijs van goed gedrag kan leveren. In Nederland krijg je tegenwoordig een document (4 A-4tjes} waarop de instantie die het “bewijs” nodig heeft van alles moet invullen en stempels moet zetten. In Alkmaar kreeg ik te horen dat er door een Internationaal Bureau van adoptie (in Georgië) documenten ingevuld moeten worden. De meiden in kwestie zijn meerderjarig, 18 en 21 en daarvoor geeft het Georgische bureau geen documenten af, alleen voor minderjarigen. Ik kan dus geen “bewijs van goed gedrag” verkrijgen omdat de Nederlandse instanties niets leveren als het formulier niet volledig is ingevuld. Is hier iets aan te doen?

  met vriendelijke groet,
  Ruud Rotgers

  Comment door Ruud Rotgers - 29 mei 2011 - 19:11

 2. Wat een fijn programma! Na een dag stoer zeilen, heb ik in de auto naar huis even een traantje weggepinkt bij het stukje over Opa in de beer. Knuffelberen raken je altijd weer, zo blijkt.

  Comment door Gertjan - 29 mei 2011 - 21:29

 3. Graag contact i.v.m achter slot en grendel zonder reden, omheind met hoog voltage. Al 5 jaar, 20 april jl. Het gaat over mijn vrouw die op dit moment in Beilen zit. Zonder enige geldige reden.

  Comment door frans balk - 30 mei 2011 - 10:36

 4. Beste makers van Plots,
  Wat een feest, deze afleveringen over knuffels, erg inspirerend en herkenbaar! Dat twentse jongetje, die moeder van Raampje, de opa-beer (heftig!). En wat een werk zal er in deze ogenschijnlijk zo simpele verhaaltjes zitten, je zult zo’n beer naar Haiti moeten volgen!
  (Jammer dan die stomme sportonderbrekingen, maar daar kunnen helaas niets aan doen.
  Zou het helpen daarover bij de NOS te klagen?)

  Comment door albertina - 30 mei 2011 - 12:01

 5. Ik ben al jaren groot fan van This American Life (en andere NPR programma’s) en begon me af te vragen waarom niemand het format van TAL in Nederland heeft opgepikt. Dit weekend werd ik echter door een kennis gewezen op Plots en ik heb zojuist de eerste aflevering beluisterd (De nieuwe huisgenoot). Mijn complimenten! Wat een geweldige show en wat een geweldig initiatief! Dit kan zeker tippen aan de hoge kwaliteit van TAL. Ik ben vanaf nu in ieder geval een vaste luisteraar.

  Comment door Hilde - 15 juni 2011 - 11:26

 6. Vandaag ontdekt en ik heb maar een woord: fantastisch.
  Ik zou heel graag de oude afleveringen downloaden en op cd zetten om in de auto te kunnen beluisteren…
  Als ik bij de “oude” afleveringen echter op het ikoontje voor downloaden klik, krijg ik enkel een player in beeld en wordt de aflevering afgespeeld maar hoe krijg ik hem in m’n computer?
  Bij itumes wordt enkel de nieuwe aflevering geimporteerd… Heeft iemand de bestanden om per mail te versturen?
  Of zie ik een knopje over het hoofd?
  Zou er ontzettend blij mee zijn…….er is zoveel te horen en tijdens lange autoritten zou het fantastisch zijn!
  Met vriendelijke groet,
  Patricia.

  Comment door Patricia - 16 september 2011 - 21:36

 7. Hoi Patricia,
  Een erg late reactie, maar je kunt de afleveringen downloaden, door met de muis naar het downloadicoontje te gaan, dan op de réchtermuisknop te drukken en dan ‘koppeling opslaan als’ aanklikken.
  Vriendelijke groet!
  Eric

  Comment door Eric - 17 januari 2012 - 23:54

Geef een reactie