Plots Plots 1minuut

# 29. Dieren

Over wat we allemaal over hebben voor dieren. Verhalen over een zieke poes, een dood paard, 40.000 nertsen en een geit zo stoned als een garnaal (beeld: Vivianne Wolters).

Beluister hier de hele uitzending:


INTRO EN AKTE 1: Conchita

Als Mark en Nico haar zien zitten, glimlachend op de markt in Purmerend, zijn ze op slag verliefd. Ze betalen 25 gulden en mogen Conchita meenemen. Maar hoe ingewikkeld het ook blijkt te zijn om een geit te houden in de binnenstad van Amsterdam, het is nog moeilijker om Conchita weer los te laten. Een verhaal gemaakt door Richtje Reinsma en Laura Stek.


AKTE 2: Vrijheid

Mark Kulsdom is niet bijzonder dol op dieren. Honden vindt hij zenuwachtig beesten; de kat die hij ooit leende om van muizen af te komen zag hij zelf ook als een soort grote muis. Maar als je begin twintig bent en sterke principes hebt, is er soms weinig voor nodig om in actie te komen. Mark deed het niet uit dierenliefde, hij deed het omdat het moest. Een verhaal gemaakt door Katinka Baehr.


AKTE 3: Een kwee

Voor huisdieren is het niet altijd duidelijk wat hun plaats is in het gezin. Ze houden het midden tussen een volwaardig familielid en een levend meubelstuk. Dat wordt vooral duidelijk als het dier in kwestie ziek wordt en de eigenaar moet kiezen tussen de spoedkliniek en de vuilstortplaats. En mag de eigenaar hier eigenlijk wel zelf over beslissen? Een verhaal gemaakt door Prosper de Roos, met François de Kok en dierenarts Dineke Winkel.

Met dank aan het Medisch Centrum voor Dieren, Maartje Passon-Vastenburg en Bart Sjollema.


AKTE 4: Dood paard

Op haar dertiende krijgt Katinka haar eigen paard: Tasjka. Zevenentwintig jaar zorgt ze voor het dier en ook als ze met paardenpensioen is, blijft Katinka voor haar afreizen naar het platteland. Op het laatst is Tasjka zo verzwakt dat ze soms niet meer zelf overeind kan komen. Het wordt duidelijk dat het beter is om het dier uit haar lijden te verlossen. Maar wat te doen met Tasjka na haar overlijden? Een verhaal gemaakt door Jair Stein.


Jair Stein - 24 juli 2013

Reacties

 1. Vaak komen er ontroerende verhalen in Plots, maar het laatste verhaal van ‘Kuifje in Afrika’ is zo zielig en zo mooi.
  Dat licht genante lachje van de vrijwilliger. Onbetaalbaar.

  Dank jullie wel. Ik vind het heel erg jammer dat jullie programma verdwijnt.

  Comment door Paula Miller - 27 juli 2013 - 14:31

 2. Op reis voor een klus in Katsina, Nigeria: ik heb de hele verzameling podcasts meegenomen. Elke avond voor het slapen gaan luister ik een aflevering, onder de warme fan, met een koptelefoon op. Dat is niet altijd een goed idee want de verhalen zijn soms zó indringend, dat de adrenaline me uit de slaap houdt. Maar verslavend is het wel. Ben net over de helft en wat als ik er straks doorheen ben? brrrr, ik moet er niet aan denken….

  Comment door Frank van Schoubroeck - 28 juli 2013 - 01:53

 3. Dit belooft weer een prachtige Plots te worden. Vanavond staat hier de radio weer aan! Dank voor al dit moois!

  Comment door Bart Vermeulen - 28 juli 2013 - 14:50

 4. voor het eerst plots gehoord; wat een prachtige en ontroerende verhalen;-;

  Comment door trudy - 28 juli 2013 - 18:58

 5. Ontroerende aflevering, subtiel met liefde en zorg gemonteerd, licht van toon, Zeldzame kwaliteit op de vaderlandse radio. Maar ja, ook Plots krijgt twee spuitjes. Blijft verdrietig.

  Comment door Clement Tonnaer - 28 juli 2013 - 19:03

 6. bedankt weer voor al de mooie verhalen en vooral de dierenliefde die eruit spreekt en waarvan ik ook een dosis bezit en daar soms best last van heb.Ik vraag me af waarom dierenartsen zo duur moeten zijn.Ze zijn vaak duurder dan de huisarts.En dat geeft dat mensen geen geld hebben voor de dierenarts en het dier onnodig moet lijden.Hier in Frankrijk waar ik vaak ben worden de dieren bijna nooit gecastreerd of gesteriliseerd.Het gevolg is dat de poezen almaar zwanger zijn en de kleintjes worden doodgemaakt of erger gewoon in het bos gegooid.De dierenarts hier heeft in het voorjaar vaak een of twee tonnen met kittenlijkjes.In plaats van dat ze bijv.eens per jaar een actie houden om te steriliseren voor de helft van het geld dat zou al helpen.Mannen worden echt niet gecastreerd dat is contre la nature.Dus die katers neuken maar raak of lopen wekenlang te schreeuwen buiten en dat lijkt me niet dat ze dat leuk vinden.Als dierenartsen in nederland of in Frankrijk een bescheidener praktijk nemen en in plaats daarvan goedkoper behandelen dan zou ik al heel blij zijn.

  Comment door marianne - 28 juli 2013 - 21:37

 7. Ik luister al maanden, via de podcast, naar jullie afleveringen van Plots, geweldig om naar te luisteren. Met recht wonderbaarlijke verhalen. Ik verheug me altijd op de volgende aflevering, je zou iedereen gunnen om er naar te luisteren. Ik vind het geweldig en hopelijk gaan jullie nog jaren door. Al kan ik me voorstellen dat je gerust de hele cyclus nogmaals kunt beluisteren en weer nieuwe mooie dingen hoort die je eerder zijn ontgaan.

  bedankt voor dit mooie stukje radio

  groet Edmond

  Comment door Edmond - 28 juli 2013 - 22:10

 8. Het mooiste radioprogramma dat er bestaat wat mij betreft. Meer dan jammer dat het gaat verdwijnen.

  Comment door Patricia - 29 juli 2013 - 00:19

 9. Zojuist de verhalen gehoord, die allen ongelooflijk waardevol zijn.
  Er zit een grote realiteit in de verhalen die met leed en ook schoonheid gevuld, je doen beseffen, hoe belangrijk het is om alles wat leeft te respecteren. Maar ook hoe moeilijk het is om een moeilijk besluit te moeten nemen wat veel verdriet doet.

  Een groot compliment voor de prachtige verhalen en het humoristische verhaal van zo stoned als een garnaal.

  Comment door A. Wol - 29 juli 2013 - 12:04

 10. Mooie radio hoor. Verhalen van mensen die ze bezig houden, die emoties oproepen.

  Kort voor Marianne: waarom zijn dierenartsen duurder dan huisartsen. De huisarts krijgt sowieso 5000 euro per ingeschreven patient per jaar, ongeacht of die ooit komt of niet. Mensen gaan gemiddeld 5 keer per jaar naar de huisarts. Dus dat zou betekenen dat je 100 euro per consult extra kwijt zou zijn als de huisarts dit geld niet kreeg.

  Comment door irmin - 29 juli 2013 - 19:20

 11. Ik blijf het zeggen; mooi!

  Comment door Rogier - 29 juli 2013 - 19:54

 12. Oh, die geit! Hilarisch :)

  Comment door Ella - 30 juli 2013 - 13:28

 13. Wat was het weer een ontspannen heerlijk moment in deze drukke wereld , jullie PLOTS , ik hoop zo dat er iets gevonden word dat jullie door kunnen blijven gaan.groet.

  Comment door josé uytendaal - 30 juli 2013 - 21:26

 14. Steengoede aflevering!
  We hebben genoten met name van Conchita.
  Mooi gemaakt.

  Comment door Sjoukje - 31 juli 2013 - 17:10

 15. Iedere maand geniet ik weer van Plots, als podcast. Ik vind het echt onzettend jammer dat juist dit programma gaat verdwijnen!!

  Comment door Berend - 4 augustus 2013 - 15:25

 16. Ik luister in de stal tijdens mijn werkzaamheden naar radio 1 en word geregeld verrast met een uitzending van jullie. Dan vind ik het altijd jammer als het afgelopen is. Ik heb me nu geabonneerd op de podcast en ben helemaal blij. Al die mooie verhalen op mijn mp3. Ik kan ze nu altijd luisteren en overal. Complimenten voor de leuke en vaak ook ontroerende verhalen. Ik las ergens dat het programma stopt, maar hoop dat dat niet het geval is. Ik zou het enorm missen. Ga vooral zo door zou ik zeggen!!! Groetjes.

  Comment door emmy - 5 augustus 2013 - 13:59

 17. Prachtige aflevering!

  Comment door Janna - 14 augustus 2013 - 16:56

 18. Elke keer neem ik me voor om te reageren op de podcasts. Ik heb ze allemaal gevolgd en geniet er elke keer enorm van! Het zijn net bonbons, verrassend van inhoud en allemaal anders.
  Heel veel dank!
  Jullie blijven doorgaan hoop ik?
  Veel succes!
  Magda

  Comment door Magda Zijp - 18 augustus 2013 - 15:07

 19. Oh, deze was weer weergeloos. Ik heb nog de tranen in m’n ogen. Zo tragisch en toch ook zo geestig. Jullie zijn onsterfelijk.

  Comment door Martijn - 1 november 2013 - 08:47

Geef een reactie