# 32. De ander
De meeste mensen spelen de hoofdrol in hun eigen leven, maar wat gebeurt er als een ander zich op de voorgrond dringt? In Plots obsessies met een boze overbuurjongen, en de liefdevolle wurggreep van een behoeftige echtgenoot, een verwaarloosde moeder en een zwerm overenthousiaste hulpverleners.
Beluister hier de hele uitzending:
INTRO: Fietsslot
Jair probeert zijn overbuurjongetje, die zijn fiets op een weinig sociale wijze geparkeerd heeft, de lessen van redelijkheid bij te brengen. Hij houdt een vaderlijk betoog en hoopt op begrip en stotterende excuses. De praktijk is anders. Een verhaal gemaakt door Jair Stein.
AKTE 1: Weesmoeder
Hennie’s moeder Grete is een excentrieke vrouw, die erg bot en onbeschoft kan zijn tegen anderen, en vrijwel niemand vertrouwt. Zo denkt Grete dat mensen alleen bij haar op visite komen om stookkosten uit te sparen. Als iemand een gesprekje met haar aanknoopt zegt Grete na afloop: ‘Ze hebben me weer staan uithoren.’ Maar achter deze achterdochtige houding gaat een verdriet schuil, dat Hennie’s leven in de grip houdt. Een verhaal gemaakt door Bente Hamel en Richtje Reinsma.
AKTE 2: Halte voor asocialen
Netty en Roel zijn jong en ambitieuze hulpverleners als ze begin jaren zestig komen te werken in Parkwijk. In deze bijzondere wijk in Haarlem zijn probleemgezinnen bij elkaar gezet; ze hebben schulden, voeden hun kinderen niet op, en kampen met verslavingen en gezondheidsklachten.In Parkwijk moeten deze ‘asociale’ gezinnen onder de strakke leiding van een groep hulpverleners een normaal bestaan opbouwen. Netty en Roel beginnen met goede moed, maar gaandeweg gaan ze twijfelen; aan de bewoners van Parkwijk, en aan hun eigen ambities. Want kun je een ander veranderen, en hoe ver mag je gaan? Een verhaal gemaakt door René van Es.
Met dank aan Christel Jansen. auteur van het boek ‘De Woonschool’, een bijzondere familiegeschiedenis over opgroeien in een zwakbegaafd gezin.
AKTE 3: Voor eeuwig
Margot (82) is al 42 jaar getrouwd met Beer (71), een sprankelende, intellectuele man. Beer is de liefde van haar leven, maar deze liefde wordt nu op de proef gesteld. Want hoe te leven met een man die zichzelf niet meer is? Een verhaal gemaakt door Irene Houthuijs.
Vanavond geluisterd naar weer een indrukwekkende Plots!
Als podcasts gaan ze altijd mee op reis, net als veel andere programma’s van “mijn” VPRO.
De oproep vanavond om reacties had een dergelijke toon dat ik dacht ik laat weten hoeveel waardering we hebben voor de programma’s: ga zo door!
Comment door Karin & Ruud - 27 oktober 2013 - 19:17
Ach, die arme Grete die als kindje nooit geknuffeld is, treurig hoor, en eigenlijk knap dat ze haar dochter nog liefdevol heeft kunnen opvoeden.
Maar het zal je moeder maar wezen.
Comment door Frank van Schoubroeck - 27 oktober 2013 - 19:44
Mooi verhaal van René van Es
Comment door Annie van Es - 27 oktober 2013 - 19:52
Ik vind alle 3 de verhalen mooi in elkaar gezet
Comment door Annie van Es - 27 oktober 2013 - 19:53
Sublieme aflevering (weer). Mag ik de VPRO nog eens dringend vragen om Plots - als ,,vintage VPRO” - te handhaven? Waar hoor je dit soort reportages? Nou, nou…?
Comment door Bob Lagaaij - 27 oktober 2013 - 19:59
Tja, alleen leven met een demente man … wat een onmogelijke opgave als je zelf al 82 bent. Je zou haast de Indiaase “joint family” willen invoeren … al zou je ook daar een jaar PLOTS over vol kunnen vertellen.
Comment door Frank van Schoubroeck - 27 oktober 2013 - 20:02
Vond herkenning in het verhaal van Hennie over het ziekelijke gedrag van haar moeder en welke gevolgen dat had voor Hennie, tgv het opgegroeid te zijn als kind-van die moeder.
Kind(eren) van een Ouder met Psychische/psychiatrische Problemen (KOPP) en Kind(eren) van een Verslaafde Ouder (KVO) kunnen te maken krijgen met o.a. schuldgevoelens tov hun ouder, waarover ook Hennie sprak. Moeite met grenzen en loyaliteitskwesties spelen hierbij eveneens een belangrijke rol. Ik hoorde het terug in Hennie’s verhaal; ook bij haar begon het op te spelen, juist toen zij zelf volwassen werd. Dit komt helaas vaak voor bij KOPP/KVO. Ook partners-van, ouders-van, grootouders-van, broers/zussen-van en andere directbetrokkenen kunnen te maken krijgen te maken met overbelasting, loyaliteitsconflict, schuldgevoelens etc. Hierover hoorde ik ook het e.e.a. terug in het verhaal van Margot (in Akte 3). Steun van lotgenoten kan goed doen; Stichting Labyrint~In Perspectief, http://labyrint-in-perspectief.nl/ biedt deze steun.
Comment door Christine - 27 oktober 2013 - 21:19
PLOTS vind ik geweldig.
Ik geniet enorm van de beslist bijzondere verhalen, die boeiend, beeldend verwoord worden met intrigerende achtergrondgeluiden.
Sommige verhalen beluister ik meerdere keren omdat ze zo GOED zijn.
PLOTS mag nooit verdwijnen!
Comment door Bronja - 27 oktober 2013 - 22:04
Plots is het beste radio programma wat er bestaat. Door het te luisteren kom je in diepere sferen het is zo perfect in elkaar gezet. Je kunt door het luisteren echt in andere mensen verplaatsen. Vooral de afleveringen over dromen en weldoeners is echt prachtig. Ik krijg kippenvel als ik de verhalen hoor en heb ze al meer dan 20 keer geluisterd.
Comment door Arnout - 28 oktober 2013 - 00:42
Het waren weer mooie verhalen.
Vooral het verhaal van Margot en Beer.
Het is in een dergelijke situatie een zeer moeilijke opgave voor Margot.
Maar ze is beslist geen slecht mens.
Ze zijn beiden zeer lieve mensen.
Margot, zij is eerlijk en geeft haar gevoel weer wat ze eigenlijk uit intense liefde voor haar man bedoelde, liefde wat ze zo graag nog zou willen geven zoals het was.
Het is zeer zwaar voor haar, buiten het verdriet wat deze vrouw moet verwerken, is het gemis van het contact met haar man… wat ze samen zo intens hebben beleefd.
Je wiegen op herinneringen is in deze situatie een zeer zware opgave.
In het kader van de bezuinigingen in de zorg, die niets te maken hebben met zorgverbetering op maat, maar met onmenselijke en onpraktische economische belangen.
Door dit soort van bezuinigingen worden vaak deze situaties niet gezien en moet men het thuis maar opknappen.
De mens verwordt tot een ding, het op de markt gooien en daarmee concurreren. Winst maken over de ruggen van de zieken en hulpbehoevenden. Nederland het land van de beschaving?
Comment door A.W - 29 oktober 2013 - 13:51
Dit was mijn eerste Plots. De verhalen en de productie zijn feilloos en sleuren je mee in de wereld van de vertellers. En de verhalen… een ontdekkingsreis, een meditatie in menselijkheid. Door de productie ben je gehypnotiseerd, ondergedompeld in het wel en zeker ook het wee van de verteller en van “de ander.”
Ik voel me na deze aflevering echt een beetje high, ik zie uit naar de volgende.
Comment door Lisette - 4 november 2013 - 17:34
Plots bedankt! Geweldige caleidoscopische panoramaatjes en stilleventjes hebben jullie gebracht. Konden jullie maar voor eeuwig voortbestaan.
Comment door Arend de Zwart - 6 november 2013 - 22:38
Mooie maar zware aflevering. Ik wou dat ik Margot mee op vakantie kon nemen…
Comment door Julia - 12 november 2013 - 13:54
Sinds gisteren dit programma ontdekt via iTunes.! ik wordt keer op keer geraakt prachtig!
Comment door Han - 21 november 2013 - 22:03
.Hallo plots, Erg onder de indruk van jullie podcast. Denk dat julllie mijn nederlandse cultuur gevoel geweldig beschrijven.
Comment door Evelien - 23 november 2013 - 08:28
[...] een neef in Afghanistan gaat wonen; en een door Tygo Gernandt voorgelezen dagboek van een TBS-er. * #32 De ander – 27-10-2013, met daarin o.a. twee ontroerende verhalen over verstikkende zorg, een vanuit [...]
Pingback door Veranderingen publieke radio (deel 1 van 2) | luisterberichten - 22 december 2013 - 13:03
Hoop zo dat : Plots door mag gaan met de ,uit het leven gegrepen ,vaak niet de moeilijk bespreekbare ,mooie ,gevoelige ,confronterende, etc. uitzendingen .
vriendelijke groet , Maria
Comment door Maria - 20 januari 2014 - 15:08