Plots Plots 1minuut

# 24. De ontdekking

Uitzending: zondag 24 feb, 18.15 uur op radio 1

Over kleine en grotere ontdekkingen. Ouders ontdekken hun zoon, een vrouw ontdekt haar vader, een man vindt zijn draai en een museum ontdekt een kunstschat waar het niet op zit te wachten.

Beluister hier de complete uitzending:


Intro

Tonny en Wim verwachten weinig van hun zoon Jesse. Totdat ze een stapel papier van hem in handen krijgen. Een verhaal gemaakt door Katinka Baehr.

Het boek ‘Liefde bij de muur’ is in eigen beheer uitgegeven en voor 10 euro verkrijgbaar. Wilt u het bestellen? Stuur dan een mail aan onze redactie: plots@vpro.nl.


AKTE 1: Een nieuwe laag

Na tien jaar verbouwing, renovatie en restauratie gaat het Rijksmuseum eindelijk weer open voor publiek. Op de website van het museum wordt al driftig afgeteld naar nul en kunnen we elke dag iets nieuws lezen over wat ons dan te wachten staat. Maar wat krijgt u niet te zien als u straks door het vernieuwde Rijksmuseum loopt? Een verhaal gemaakt door Lemke Kraan.


AKTE 2: De draai

Richard heeft een wonderlijke eigenschap. Op sommige specifieke plekken draait zijn wereld een kwartslag. Het is zo’n eigenaardige ervaring dat hij er met niemand over praat. Als hij eindelijk zijn verhaal doet op de radio blijkt hij niet de enige te zijn. Een verhaal gemaakt door Frederique Melman en Laura Stek.


AKTE 3: Niet met woorden

Sommige politieke systemen dringen door tot in de haarvaten van de samenleving. Zo was het tenminste in Letland, dat tot 1991 overheersd werd door de Sovjet Unie. Decennialang was het in Letland zo gevaarlijk om openlijk te praten, dat het soms zelfs onder vrienden en in gezinnen niet gebeurde. Gevoelige kwesties bleven onbesproken en zwijgen werd normaal. Zo ook bij Mara, die de meest basale dingen over haar familie zelf moest ontdekken. Een verhaal gemaakt door Irene Houthuijs.

Jair Stein - 23 februari 2013

Reacties

 1. Gefeliciteerd met nominatie voor De Tegel. Wij vonden de uitzending’De wonderlijke avonturen van de familie Omerovic’ ook heel bijzonder.
  Wij luisteren Plots altijd via de podcast. Mooie uitzendingen. Ga door.

  Comment door Bas - 23 februari 2013 - 12:50

 2. We luisterden in de auto naar de radio uitzending Plots.
  Geweldig, zo moet radio en aub Tv zijn.
  Informatief, geen gehijg of geschreeuw, met respect voor de luisteraar, de makers en het onderwerp.
  Bedankt.

  Comment door Krijgsman - 24 februari 2013 - 21:48

 3. Geachte betrokkenen,

  Ook ik herkende mij in de beschrijving van “de 90 graden gedraaide oriëntatie”. Maar bij mij heeft dit verschijnsel eigenlijk maar een paar jaar geduurd, en dan vooral in de koude winters van 1954, 1955 en 1956. Daarna verdween het en kwam niet meer terug.
  Overigens bleef mijn oriëntatie in de ruimte volkomen intact, er was als het ware sprake van een nieuw systeem, zoals je van graden F op graden C of van km op mijl overgaat: de afstand zelf blijft onaangetast.
  In mijn herinnering trad in de gedraaide situatie wel een duidelijk gevoel van euforie op. Ik noemde de uitzonderingssituatie daarom de geluksdraai; ik kon het vaak zelf oproepen. Over het algemeen “werkte” het alleen in reeds vertrouwde omgevingen. Maar zoals gezegd, na 1956 verdween het verschijnsel (mijn geboortejaar is 1947).
  Als bijzonderheid nog twee dingen: ik heb mij altijd erg goed kunnen oriënteren (zegt mijn omgeving). Toen ik 5 was liep ik zelfstandig de hele binnenstad van Alkmaar door. Maar ook kreeg ik last van situaties waarin het stratenpatroon orthogonaal leek, maar dat niet was. Zoals in een stukje van de westelijke binnenstad in Alkmaar, maar ook in een veelhoekige stad als Breda.

  Verder genoot ik van Uw programma; U zendt weer uit op 31 maart en gezien mijn niet altijd plezierige ervaringen met management lijkt dat mij een boeiende uitzending te worden. De vergrotende trap van management werd al hedenavond geschetst aan de hand van de ervaringen van Sovjetburgers.

  Hoogachtend en met vriendelijke groet,
  G.N. te C.

  Comment door G.N. te C. - 24 februari 2013 - 22:21

 4. Nog nagenietend van een concert van Musica Temprana(ook VPRO-Vrije Geluiden), troffen we het in de auto op de terugweg met het geweldige programma plots. Kwaliteit!

  Comment door Gerda Rutte - 24 februari 2013 - 22:39

 5. Wow; Ik luister al een tijd naar This American Life (TAL), ben al jaren VPRO lid en nu pas kom ik erachter dat dit juweeltje bestaat! Ik heb inmiddels 3 uitzendingen beluisterd en het klopt helemaal. Eerst dacht ik dat een Nederlandse TAL “kopie” misschien gek zou zijn, maar de verhalen zijn geweldig en het TAL concept staat als een huis. Beter goed gejat dan slecht bedacht (a.k.a. evolutie), ga zo door!

  Comment door Sicco - 2 maart 2013 - 13:01

 6. Overigens zou het handig zijn om de podcast feed URL ‘http://weblogs.vpro.nl/podcasts/category/plots/feed/’ ook onder het kopje ‘Thuisbezorging’ te zetten. Mensen die een podcast programma anders dan iTunes gebruiken hebben die URL namelijk nodig en het is op dit moment een beetje zoeken om deze URL te vinden.

  Comment door Sicco - 5 maart 2013 - 16:48

 7. Ik was heel blij om te horen over mensen die hetzelfde probleem hebben met plotselinge desoriëntatie.

  De allereerste keer gebeurde het toen ik een nauwe straat in reed. Ongeveer 30 minuten later kon ik met behulp van het navigatiesysteem naar huis gaan, hoewel ik maar 500m van huis was. De volgende zaterdag en de 3de zaterdag ging ik op de fiets toen hetzelfde gebeurde. Toen werd ik bang.

  Maanden later ging ik naar mij huisarts want ik dacht dat het misschien beginnende Alzheimer was (ik was ong. 57). Hij kon mij niet helpen en vroeg of ik terug kwam als het weer zou gebeuren. Bijna 2 jaar later ging ik terug en hij stuurde mij naar een neuroloog die niets kon vinden. Ik werd naar het Epilepsiecentrum in Arnhem verwezen, van daar naar Zwolle, van daar naar het Utrecht Medische Centrum voor een MRI scan en vervolgens weer terug naar Arnhem.

  Het gebeurt niet vaak, soms 1keer in de 2 jaar; toch ben ik altijd bang hoewel ik er al meer dan een jaar geen last van heb gehad. Ik ben nu 64.

  Als het gebeurt wordt het en beetje donker; links wordt rechts en vice versa. Ik zou graag deelnemen in een onderzoek.

  Met vriendelijke groet,
  Hildreth Ann

  Comment door Hildreth Ann - 13 maart 2013 - 13:34

 8. Er is trouwens ook een aflevering van het radioprogramma Radiolab over mensen die zo’n plotselinge draai/desoriëntatie ervaren (http://www.radiolab.org/2011/jan/25/you-are-here/). In het programma wordt verwezen naar een website waar mensen met deze stoornis samenkomen (http://gettinglost.ca/content.php).

  Comment door Sicco - 22 maart 2013 - 16:55

Geef een reactie