Plots Plots 1minuut

# 28. Kuifje in Afrika

Uitzending: zondag 30 juni 2013, 18.15 uur op radio 1

Prettig politiek incorrecte verhalen van Nederlanders op onmogelijke missies in Afrika.

Beluister hier de hele uitzending:

INTRO: Een goed hart

Historicus Gerbert van der Aa was 24 toen hij op reis ging naar Afrika. Zijn tocht door de Sahara wordt onderbroken door een stel vriendelijke bandieten. Een verhaal gemaakt door Laura Stek.

AKTE 1: Mr. Longbody

Tijdens filmopnames in Zuid-Soedan wordt Jennifer samen met haar cameraman en geluidsman opgepakt door een boomlange man, die zich Mr. Longbody noemt en zegt dat hij van de veiligheidsdienst is. Hij is duidelijk blij met zijn vangst, die hij trots aan zijn vrienden toont. Langzaam wordt duidelijk dat het niet makkelijk zal zijn voor de filmploeg om van hem af te komen. Een verhaal gemaakt door Jennifer Pettersson.

Ondanks alle ellende is de film over de ware motieven van hulpverleners er toch gekomen. Hij heet Ontheemd (Ikon 2008) en is hier te zien.

AKTE 2: De kuil en de diamanten

Het is verrassend eenvoudig om diamanten te vinden. Het enige wat je nodig hebt is een lapje grond in Sierra Leone, een paar mannen die bereid zijn lang en diep te graven en een kok die eten voor ze kan maken. Journaliste Linda Polman, toenmalig correspondent in Sierra Leone, zag hele dorpen en steden in de ban van de diamantkoorts en raakte zelf besmet. Ze besloot zelf een poging te wagen om slapend rijk te worden. Polman vertelde erover voor een live publiek in Echt Gebeurd, het verhalenprogramma in comedycafé Toomler in Amsterdam.

AKTE 3: 20 bakstenen

Van zijn eerste ervaring in Afrika maakte Johan Goossens een briljante cabaretvoorstelling. Hij vertelde er niet bij dat hij er ook een tweede ervaring had opgedaan. In Plots praat hij voor het eerst over zijn pijnlijke pogingen een school te bouwen in Ghana. Een verhaal gemaakt door Jair Stein.

Jair Stein - 27 juni 2013

Reacties

 1. Wat een heerlijke verhalen. Ik kende het programma niet en viel ik nu middenin de laatste uitzending? De Diamantenmijn - tja, na de derde zin vroeg ik me al af, hoe zorg je nou dat je die diamanten ook daadwerkelijk in handen krijgt? Niet gelukt dus. En dat verhaal van het schooltje en de laptop - ook heel herkenbaar.

  Zo wil ik er nog wel tien horen, heerlijk!

  Comment door Frank van Schoubroeck - 30 juni 2013 - 19:03

 2. Per ongeluk gehoord in amerika - fijn programma. Jullie treffen inderdaad goed de toon van This American Life, maar in het nederlands klinkt het gewoon beter ;-)
  (Bezoek mijn website en beschrijf een aardige daad, die doen jullie vast vaak.)

  Comment door raven - 30 juni 2013 - 19:07

 3. Gelukkig stopt die vreselijke onzin per 1 september en ook die belachelijke 1 minuten geneuzels.

  Comment door Louis Vermeer - 30 juni 2013 - 19:27

 4. mooi verhaal vanavond, maar ik ben ruim 25 jaar betrokken bij Afrika als toerist, nu sinds een jaar of 10 in de hulpverlening
  het is zeker niet allemaal slecht, we hebben onze eigen opvang tehuis in Tanzania waar we 26 18 jarige verwaarloosde meisjes met baby opvangen en een intake centre waar we jaarlijks 75 jongens van 12 a 13 jaar van straat halen
  blijf bedenken dat je gast bent in een van de vriendelijkste plaatsen ter wereld, weinig criminaliteit, veel liefde, en hele dankbare welwillende mensen, en ja vele stories to tell,
  wil je er lezen kijk op united children .nl een prive stichting zonder overheidssteun gewoon leuk en het kan echt.

  Comment door marcel vloemans - 30 juni 2013 - 20:46

 5. Om misverstanden te voorkomen: dit was niet de laatste aflevering. Plots blijft bestaan tot januari 2014. We gaan zelfs in de zomer door. Plots-haters opgepast: mijd de laatste zondagen van de maand! Groet! Jair

  Comment door Jair Stein - 1 juli 2013 - 08:11

 6. Plots is mijn favoriete Nederlandse radioprogramma ever! Ik ben dol op jullie. Wat een fantastisch onderhoudende en verrassende verhalen en wat mooi gemonteerd! Uitroeptekens schieten te kort. Ze moeten gek zijn om jullie uit de lucht te halen. Ga alsjeblieft door.

  Comment door Hannah - 3 juli 2013 - 00:38

 7. Kan ik er niet op de één of andere manier voor zorgen dat Plots nog langer doorgaat dan tot januari 2014?

  Comment door Hanne Hermens - 6 juli 2013 - 15:05

 8. Na mijn vakantie , meteen teruggeluisterd .

  GA NIET WEG PLOTS , BLIJF.

  Comment door josé uytendaal - 17 juli 2013 - 14:57

Geef een reactie