Plots Plots 1minuut

# 10. De erfenis

Uitzending: zondag 26 juni, 18:15 uur op radio 1

Wat laten mensen na als ze sterven? Bij wie komt het terecht en wat blijft er van over? Verhalen over erfenissen waar niemand op zit te wachten en het wachten op een erfenis die niet komt.

Beluister hier de complete uitzending:

Intro

Mensen leven voort in de dingen die ze achterlaten, in de kinderen die ze hebben grootgebracht en de mensen met wie ze in aanraking zijn gekomen. Maar wat als er geen kinderen zijn en als er geen familie is? Als er geen vrienden zijn en nauwelijks spullen? Wanneer is het laatste restje van iemand voorgoed verdwenen? Een verhaal gemaakt door Jennifer Pettersson.

AKTE 1: Code Z24

Als Anne’s opa hoort dat hij nog maar kort te leven heeft, gaat hij direct van start om alles wat hij in huis heeft te voorzien van een sticker met een code. De hele familie moet bij hem op bezoek om de nalatenschap in ontvangst te nemen. Van de schilderijen aan de muur tot de wc-borstel: alles moet weg. Een verhaal gemaakt door Anne Lichthart en Bente Hamel.

AKTE 2: Het appartement

Een verhaal over een uitgedoofde vriendschap die pas weer tot leven komt als een van beide vrienden op sterven ligt. En over een postuum geschenk dat meer zorgen oplevert dan plezier. Een verhaal gemaakt door Laura Stek.

AKTE 3: Mamma

Rita Verschuur wordt door haar moeder verlaten als ze zeven jaar oud is. Een leven lang vecht ze om de beschadigde band te herstellen. Maar twee weken na de crematie wordt ze voor een tweede keer door haar moeder in de steek gelaten. Een verhaal gemaakt door Jair Stein.

Het boek van Rita Verschuur over haar moeder heet: Het geheim van mijn moeder. Onlangs verscheen van haar een nieuw boek, dit keer over haar stiefmoeder.

1 Minuten over De erfenis

Lach

Door Katinka Baehr


Kringloop

Door Bente Hamel


Machientje

Door Maartje Duin


Voorouders

Door Katinka Baehr

Jair Stein - 22 juni 2011

Reacties

 1. Zucht(end)…Moooi!

  Comment door Bob Lagaaij - 26 juni 2011 - 18:29

 2. Ook ik was een vriend van Bart. In Utrecht een tijd naast hem gewoond. Hadden niet vaak contact behalve de trouwe telefoontjes op mijn verjaardag en de uitnodigingen op de zijne.
  Vlak voor zijn dood ,volgens mij nieuwjaarsdag belde hij mij om te zeggen dat hij dood zou gaan. Twee weken later ben ik bij hem langs gegaan in het appartement in Antwerpen waar het nog net zo was als in Utrecht en Amsterdam maar dan niet met de dandy Bart maar met een doodzieke vriend. We hebben een tijd lang ouderwets zitten praten en afscheid genomen onder de afspraak dat ik na zijn dood uit de erfenis een paar boeken mocht kiezen. Heb hem alleen daarna nog kunnen begraven en een aantal boeken van hem als een dierbaar aandenken gekregen.

  Comment door Diederik - 26 juni 2011 - 20:36

 3. Voor het eerst eens naar Plots geluisterd. Wat ik hoorde was mooie indringende ’slowradio’ , een verrijking voor het ook bij de VPRO ietwat schrale en haastige aanbod op Radio1.

  Comment door Richard - 27 juni 2011 - 12:22

 4. Mooie uitzending. Vooral de reportage over Bart en de bijzondere vriendschap en beetje bizarre en hopeloze erfenis was erg beeldend en zeer intens beschreven. Na het luisteren van zo’n verhaal wil je even de tijd krijgen om er over na te denken. Daarom lukte het me niet meer om me te kunnen concentreren op de volgende reportage Mamma. Jammer want ook dat was vast een mooi verhaal. Meer grappige stories kunnen wel achter elkaar gezet worden, maar voor een geschiedenis zoals “het Appartement”, daar is een reflectie-pauze voor nodig! En dan komen volgende verhalen ook meer tot hun recht.

  Comment door Heleen - 27 juni 2011 - 20:17

 5. ben helemaal in mijn nopjes met de ontdekking van plots!

  Comment door tom - 27 juni 2011 - 22:42

 6. Al luisterend naar ” de erfenis” dwalen mijn gedachten terug naar het appartement van Bart in Antwerpen.
  Ik herinner mij het thuis van een dierbare vriend die - trouw als hij was in zijn vriendschappen- na het overlijden van mijn man de vriendschap met mij voortzette. Herinner mij al zijn kaarten en brieven, alle telefoontjes ’s avonds laat (’t is met Bart….). Herinner mij zijn gastvrijheid, zijn humor, zijn oprechte interesse en hoe waardig en rustig hij zijn ziekte en sterven heeft aanvaard. Alles in en vanuit ‘ het appartement’.
  Ik ben blij met het boek dat ik na zijn overlijden als aandenken heb gekregen. Als ik het opensla ruik ik nog de rooklucht van het appartement. Maar ach, dat heeft ook wel wat.

  Comment door Ellen - 27 juni 2011 - 23:35

 7. Ik ben er stil van. Zo mooi…

  Comment door yvonne - 2 juli 2011 - 20:38

 8. Plots uit nieuwsgierigheid als podcast gedownload, wat een heerlijk programma. Ik ben fan!

  Comment door Hanne - 20 augustus 2011 - 15:29

Geef een reactie