Plots Plots 1minuut

# 11. Het systeem

Uitzending: zondag 25 sep, 18:15 uur op radio 1

Verhalen over mensen in gevecht tegen, verstrikt in, op de vlucht voor, of verliefd op het systeem. (foto: Stefan Heijdendael.)

Beluister hier de complete uitzending:


Intro

“Pas op voor sistemen! Die hebben geen tenen, geen hart en geen haar!…” Achter deze bezwerende regels uit een kinderhoorspel blijkt een persoonlijke afrekening schuil te gaan. Een verhaal gemaakt door Bente Hamel.

AKTE 1: Over de grens

Artsen in Nederland en België werken met verschillende systemen om te beoordelen of kankerpatiënten baat hebben bij behandeling. Dat leidt tot bizarre situaties: waar je in Nederland ten dode bent opgeschreven, blijk je in België nog prima behandelbaar. Een verhaal gemaakt door Stefan Heijdendael en Esma Linnemann.


EXTRA: Interview met professor oncologie Jaap Verweij van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam over de lastige afweging tussen wel of niet behandelen als een patiënt dunne darmkanker heeft.

EXTRA: Interview met professor Eric van Cutsem van het Universitair Ziekenhuis te Leuven over het verschil tussen de Nederlandse en Belgische insteek als het gaat om patiënten die ‘uitbehandeld’ zijn.


AKTE 2: Alicia

Alicia groeit op in Los Angeles, maar wordt door haar ouders buiten de Amerikaanse databanken gehouden. Ze heeft geen paspoort en staat niet ingeschreven in het geboorteregister. Ze is de uitkomst van een experiment: kun je leven buiten het systeem? Een verhaal gemaakt door Maartje Duin.


AKTE 3: Vlinder

Een prachtige theoretisch model verandert in een gruwelijk systeem wanneer het in de praktijk wordt gebracht. Het verhaal, gemaakt door Katinka Baehr, begint op de fiets in Nederland en eindigt in China.

Het boek van journalist Martijn Roessingh heet Waarom China mij twee dochters schonk en is uitgegeven bij Atlas.

1 Minuten over Het Systeem

Muizen

Door Jair Stein


Illegaal

Door Frederique Melman

Jair Stein - 23 september 2011

Reacties

  1. Gewoon geweldig !

    Comment door Peter de Koning - 26 oktober 2011 - 01:35

Geef een reactie