Plots Plots 1minuut

# 27. De diagnose en het medicijn

Uitzending: zondag 26 mei 2013, 18:15 op radio 1

Verhalen over de liefde voor een pil, schilderijen op recept en gezonde mensen die gek gemaakt worden door hun psychiater. (foto: Prosper de Roos).

Beluister hier de hele uitzending:


INTRO: Mijn vriend Lanoxin

Gijs heeft een aangeboren long- en hartafwijking, een diagnose met slechte vooruitzichten. Omdat zijn leven ervan afhangt, heeft hij een bijzondere, bijna intieme band met zijn medicijnen. Een verhaal gemaakt door Tjitske Mussche.

AKTE 1: Nr 35. Ondergaande Zon-Zee

Johan Borgman (✝ 1976) maakte in zijn leven meer dan 400 zeegezichten. Hij gaf deze schilderijen in bruikleen aan mensen die het nodig hadden voor hun gezondheid. Een verhaal gemaakt door Prosper de Roos over een excentrieke schilder en golven als medicijn.


AKTE 2: Een psychiatrisch geval

Twee jaar geleden vertelde onze researcher Esma in Plots (aflevering Het systeem) over haar vader Frits Linnemann. Hij was opgegeven door de Nederlandse artsen, maar in België wilden ze hem nog wél behandelen. Die behandeling sloeg aan, tenminste voor een paar jaar. Toen we het programma uitzonden was Frits nog in leven. Maar niet lang daarna is Esma’s vader alsnog overleden. En dat is waar dit verhaal begint, toen Esma zelf ziek werd; ziek van een diagnose. Een verhaal over gezonde mensen die gek gemaakt worden door hun psychiater, de kalmerende werking van zelf voorgeschreven pillen en de bijwerkingen van het psychiatrisch handboek, de DSM. Makers: Esma Linnemann en Jair Stein.

Jair Stein - 24 mei 2013

Reacties

 1. 26/5/2013 L.S. Ik heb vandaag met verbazing geluisterd naar u programma. Bij mij is een aantal jaar geleden de diagnose Borderline Persoonlijkheids Stoornis/ Emotie Regulatie Stoornis gesteld. Hier was ik (na 2 verkeerde diagnoses met de daarbij behorende medicatie én therapieën??!!) enorm blij mee. Ik heb me daarom enorm gestoord aan het feit dat Esma om de have klap zei dat ze een Borderliner was. Ik, mét de goede diagnose, wil daarom écht duidelijk meedelen dat ik (én met mij: alle anderen die deze diagnose óók hebben gekregen) géén Borderliners zijn, maar de diagnose hebben.Voor de duidelijkheid dus nog één keer: Ik bén dus géén Borderliner, ik héb Borderline!!! Met vriendelijke groet, N.Nijholt

  Comment door N. Nijholt - 26 mei 2013 - 19:22

 2. Ademloos - opnieuw. Zulke verhalen - die ,,genezende” schilderijen, bijvoorbeeld - over zulke mensen: nergens te horen. Geef je ‘t even door aan de zendercoordinator? Kunnen we misschien nog een voetbalwedstrijdje uit Volendam plannen….

  Comment door Bob Lagaaij - 26 mei 2013 - 19:39

 3. Geweldige uitzending, heb Plots pas net ontdekt. De genezende schilderijen was prachtig, en het verhaal over borderline ontluisterend. Mooi!

  Comment door Yvonne - 27 mei 2013 - 22:53

 4. Hele mooie uitzending. Wat een waanzinnig verhaal over borderline! Ga aub door met zulke mooie plots. Fred

  Comment door F. Jalmaras - 27 mei 2013 - 23:02

 5. Wat een goeie uitzending. Wat een verhaal. Ik zou het ZO a-relaxt vinden als iemand mij na een half uur met zo’n diagnose zou opzadelen! Artsen en therapeuten moeten zich soms meer bewust worden van het enorme effect dat ze kunnen hebben op een patiënt. Wees voorzichtig met termen en diagnoses, zeker als je iemand pas enkele minuten kent. Sommige patiënten hebben gewoon een beetje support en geruststelling nodig… ipv een persoonlijkheidsstoornis.

  Comment door Kate Morisson - 27 mei 2013 - 23:40

 6. Wat een waanzinnig verhaal, ga zo door met dit soort radio. Fred

  Comment door F. Jalmaras - 27 mei 2013 - 23:43

 7. De moeder van Esma speelt een erg geestige rol, de stemmen van Jair en Esma zijn mooi in balans. Prettig om naar te luisteren. De uitzending gunt ons een nuttige en hernieuwde kijk op de psychiatrie, DSM, het verzekeringsstelsel en de relativiteit van diagnose.

  Comment door M. Fredriksson - 28 mei 2013 - 00:28

 8. Wat een verhaal weer! met veel interesse geluisterd. Wat een diagnose met een mens kan doen!

  Comment door Hidde - 28 mei 2013 - 13:55

 9. Wederom een adembenemend verhaal. Complimenten voor akte 2. Stuitend! Dit verhaal kan in groter kader geplaatst worden. Ook binnen onderwijs en hulpverlening wordt vaak te snel een label toegedeeld.

  Comment door Bart Vermeulen - 28 mei 2013 - 18:51

 10. Kunnen jullie me helpen aan de gegevens van de muziek onder akte 2?

  Comment door Bart Vermeulen - 28 mei 2013 - 18:53

 11. geweldig dit programma .
  hoop heel erg dat jullie de prijs krijgen jullie verdienen het !
  deze aflevering ook weer hele goede radio.

  Comment door josé uytendaal - 5 juni 2013 - 13:36

 12. - Gefeliciteerd met jullie mooie prijs, verdiend gewonnen.
  - gecondoleerd met het aangekondigd vertrek aan eind van jaar.
  - ik geniet enorm van de mooie verhalen op mijn fiets via IPod.
  - het laatste verhaal, betreft diagnose,helaas niet te beluisteren via de podcast. Mijn partner heeft hetzelfde euvel dus ik neem aan dat het niet aan mijn bediening ligt. Valt dat te verbeteren?

  Heel veel succes en hopelijk toch met frisse moed weer door!

  Groet, Marike

  Comment door Marike - 6 juni 2013 - 15:22

 13. Beste mensen van Plots,

  Veel complimenten voor jullie programma! Ik luister het als podcast en geniet van het onbekende wat jullie iedere keer weer voor mij in petto hebben.

  Groeten van Paulus Beekman

  Comment door Paulus Beekman - 11 juni 2013 - 10:23

 14. Voor het eerst geluisterd naar enkele verhalen van ‘Plots’. Wat een pracht concept en doodzonde dat het wordt stopgezet. Dat is plots. Ik vind het heel knap hoe de verhalen vorm krijgen. Alsof er een draad uit een wollig breiwerkje wordt getrokken, lusje voor lusje. Ik vind het mooi hoe muziek en geluidseffecten de verhalen verder ondersteunen en vorm geven. Dus nog maar gauw even een compliment voor dat het te laat is. Nu heb ik nog heel wat episodes te gaan en ik hoop dat ik er nog naar kan blijven luisteren ook al moet het programma stoppen. Misschien een cd-tje?

  Comment door Nicoline - 31 augustus 2013 - 22:34

Geef een reactie