# 23. De kracht van het beeld
Beelden die je blijven achtervolgen, mensen in worsteling met hun zelfbeeld en de verwoestende effecten van een beeldverwisseling.
Beluister hier de complete uitzending:
INTRO
Jos van Leeuwen is persfotograaf en maakt al bijna vijftig jaar foto’s van rampen en ongelukken in Den Haag. Hij voelt niets als hij de foto’s schiet, maar de beelden die hij maakt blijven wel ergens plakken. Door Katinka Baehr.
AKTE 1: Achter de spiegel
Wat zien mensen precies als ze naar zichzelf kijken? Jennifer Pettersson sprak vier mensen in worsteling met hun eigen beeltenis en maakte een collage over de onzichtbare beelden die achter het spiegelbeeld schuil gaan.
AKTE 2: Beter een goede buur…
Een radiomaker kan het beeld van een 46-jarige man niet uit haar hoofd zetten. Ze weet niets van hem, behalve dat hij een capuchon draagt en een kuiltje in zijn kin heeft. En dat hij gezien wordt als een van de gevaarlijkste mannen in Ierland en net bij haar om de hoek is komen wonen. Een verhaal over de invloed van één beeld en teveel informatie.
AKTE 3: De verkeerde foto
Een eenvoudige beeldverwisseling heeft rampzalige gevolgen voor Neda Soltani, een Iraanse universiteitsdocent. Als haar Facebook-foto wordt aangezien voor een vermoorde demonstrante, Neda Agha Soltan, verandert haar leven in een Kafkaëske nachtmerrie en moet ze het land ontvluchten. Een verhaal gemaakt door Jair Stein.
Het boek dat Neda Soltani schreef over haar ervaringen, getiteld My Stolen Face, is via Amazon als ebook verkrijgbaar. Het complete interview van het Amerikaanse radioprogramma On The Media (WNYC) met Soltani is hier te beluisteren.