Aflevering 288: 11 april 1990

288Tengevolge van een telfout door Broekema met het draaiboek van de 169ste aflevering loopt de telling van de draaiboeken één achter.

Gedeeltelijk live, gedeeltelijk vooraf opgenomen in het 1e Klas Restaurant op Amsterdam CS zondag 8 april 1990 de presentatie van de cd ‘Geen Touw’; uitreiking 1e exemplaar aan minister van WVC Hedy d’Ancona.

Gasten
- Nelly Frijda en Dick van der Toorn (samen in de studio), acteurs, gasten voor de rubriek theaterpraat.
  
Met onder meer en onder andere
00:00 Ronflonflon begint met Ronflonflon Tune, het eerste nummer van de cd ‘Geen Touw, een keuze uit ruim vijf jaar Ronflonflonsongs’.
02:00 Jacques Plafond - Kaldera Kotochi. Ronflonflon staat vandaag in het teken van de nieuwe Ronflonflon-cd, die op 8 april is gepresenteerd op Amsterdam CS. Straks een verslag daarvan.
02:45 Chris Montez - Hey Baby.
05:05 Tröckener Kecks - De jacht is mooier dan de vangst.
07:25 Jingle theaterpraat: Op bezoek zijn Nelly Frijda en Dick van der Toorn. Zij praten over de voorstelling Alice Alice, waarin zij, zoals Jacques Plafond dat omschrijft, een beetje ‘op het toneel hobbelen’.
12:00 Dick van der Toorn zingt ‘heerlijke soep’, een lied uit de voorstelling. Tijdens het lied klinken de jingles wat aten zij en eet smakelijk.
16:00 Jan Vos en het Guimbarde Ensemble - De biobak (instrumentale versie)
17:00 Etna Vesuvia, Jan Vos en het Guimbarde Ensemble - De biobak.
18:00 Jaap Knasterhuis doet vandaag geen Bredduvang, maar doet alleen de mededeling dat Etna Vesuvia en Jaap Knasterhuis samen gaan optreden in het Paard van Troje in Den Haag.
19:15 Jingle platenkeuze van Jaap Knasterhuis: Madonna - Papa Don’t Preach.
geen-touwhedy-dancona23:45 Verslag van de presentatie van de cd ‘Geen Touw’ in het 1e Klas Restaurant op  Amsterdam CS zondag 8 april 1990; uitreiking 1e exemplaar aan minister van WVC Hedy d’Ancona.
24:20 Jingle wat is er op de radio. Jacques Plafond opent met ‘wat is er op de radio, mag ik even uw moderne aandacht’. Hij begroet alle aanwezigen en in het bijzonder hare excellentie, minister van WVC, Hedy d’Ancona. Hij spreekt namens het hele Ronflonflonteam. Jan Vos en Wilhelmina Kuttje jr. zijn er in levende lijve. Jacqueline van Benthem heeft afgezegd vanwege brouillage met Wilhelmina Kuttje jr. Anneke Rol zit bij A.J. Broekema op schoot in de techniekwagen, want alles wat gezegd wordt, wordt opgenomen en verwerkt in de radio-uitzending van a.s. woensdag. Jacques Plafond begroet daarom ook maar alvast de radioluisteraars ‘op deze regenachtige middag de 11e  april’.
25:50 Jan Vos vindt dat Jacques Plafond ter zake moet komen, want hij moet vanavond nog optreden met Etna Vesuvia in Schoorl en hij moet Wilhelmina Kuttje straks ook nog wegbrengen naar Deventer, want het schijnt weer aan te zijn tussen haar en Remco Campert (’haar Remmie’).
26:20 Jacques Plafond is zeer verheugd dat de minister is ingegaan op de uitnodiging. Ook begroet hij de argeloze bezoeker van het 1e Klas Restaurant. Zonder de belangeloze medewerking van het etablissement ‘hadden wij ons samenzijn natuurlijk ergens anders gehouden’. Het is de bedoeling dat zo meteen de minister het eerste exemplaar van de cd krijgt uitgereikt. Daarop staan 23 liedjes zonder het befaamde gekakel van Jacques Plafond er doorheen, want daar heb je echt de radio voor nodig. De cd is vol gezongen door Ronflonfloncoryfeeën.
27:50 Jacques Plafond wil zijn toespraak niet te lang maken, anders krijgen de journalisten het niet meer mee voor de krant van morgen. Voor het AD kwam de presentatie al te laat, omdat de krant gisteren al begonnen is met het zetten van de krant van morgen. Jacques Plafond heeft daarom gisteren maar alvast aan het AD verslag gedaan van het samenzijn van vandaag. Jacques Plafond: ‘Nieuws dat niet van tevoren wordt aangekondigd, dat is geen doen voor die AD-journalist. We moeten toch ook begrijpen dat zo’n journalist maar niet altijd achter het nieuws kan aanlopen.’
29:50 Jacques Plafond richt nu het woord tot de minister: ‘Wat heeft joe allemaal al niet bewerkstelligd sinds joe aantreden als minister van WVC.’ Maar toch, voor de gezamenlijke kunsten is maar 0,23% van de staatsbegroting beschikbaar en dat is nauwelijks een sluitpostje te noemen. Jacques Plafond roept de minister op voor meer armslag. ‘Doe wat, excellentie!’ Hij wil het echter niet alleen bij een oproep laten, maar hij heeft ook een aardige suggestie, zo maar een eenvoudig plannetje van een eenvoudige radiomedewerker. De minister moet eens met de minister van ‘Waterstaat en Verkeersbemoeilijking’ gaan praten. Veel treinreizigers vervelen zich kapot. En het beleid is dat mensen meer met de trein moeten gaan reizen. Onderzoek heeft uitgewezen dat er veel automobilisten onder de Ronflonflonluisteraars zijn en die krijg je allemaal de trein in als er radio in de trein komt. Overal kan je radio ontvangen, behalve in de trein. Het plan is -het mes snijdt aan twee departementale kanten - om treinen te voorzien van een centraal antennesysteem. Dan zal je merken dat én de luisterdichtheid van de radio omhoog vliegt én de bereidheid van de mensen om lekker met de trein te gaan. ‘Doe joe joe voordeel ermee’.
34:40 Jacques Plafond, Jan Vos en Wilhelmina Kuttje jr. - Neerlands fabrikaat.
38:15 Jingles Wilhelmina draagt voor en Wilhelmina Kuttje kort: Wilhelmina Kuttje jr. draagt voor een deel uit het gedicht ‘rammelkast en rommelpot’ van Jan Greshoff, begeleid door Jan Vos op piano.
42:10 Minister Hedy d’Ancona komt op het podium om het 1e exemplaar in ontvangst te nemen. Er ontstaat paniek, want waar is de cd. Een beschamend moment. Gelukkig brengt Jaap Knasterhuis redding in de nood.
44:15 Jingle we geven het woord aan. De minster bedankt Jacques Plafond voor het mooie cadeau en de suggestie. Er tussendoor klinkt nog (live) de jingle is er eigenlijk wat op de tv.
49:00 Jacques Plafond bedankt de minister voor haar komst. De presentatie wordt afgesloten met Etna Vesuvia - Eruit!
53:50 Terug bij Ronflonflon ‘live’. Ineke Vrucht meldt dat de cd te bestellen is bij de VPRO.
54:15 Colofon
56:00 Ronflonflontune
56:14 Einde uitzending

Opmerkingen
- Jacques Plafond introduceert Nelly Frijda: ‘Nelly Frijda, vooral bekend geworden van Ma Flodder, waar ze liever niet aan herinnerd wil worden. Vandaar dat we dit toch even noemen.’
- Dick van der Toorn over de voorstelling Alice Alice: ‘We hebben try-outs gehad met 600 kinderen in de zaal. Dat was heel leuk, die braken de tent af, die vonden het enig.’
Jacques Plafond: ‘Dat is toch overdrachtelijk, niet echt afgebroken?’
Nelly Frijda: ‘Nee, nee, keurige Tilburgse kinderen.’
- Jan Vos over de relatie tussen Wilhelmina Kuttje jr. en Remco Campert: ‘Zit er soms een thermostaat op jullie relatie, Wil? Aan, uit, aan uit.’

Beluister Ronflonflon van 11 april 1990:

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.