Aflevering 285: 21 maart 1990

285Tengevolge van een telfout door Broekema met het draaiboek van de 169ste aflevering loopt de telling van de draaiboeken één achter.

Gasten
- Brigitte Kaandorp (telefoon), cabaretière, gast voor de rubrieken theaterpraat en wat aten zij.
- Dirk van Weelden (telefoon), schrijver, gast voor de rubriek van het boekenfront.
  
Met onder meer en onder andere
00:00 Jacqueline van Benthem en Jacques Plafond - Waar ben je nu. Dit lied wordt op speciaal verzoek gezongen, omdat het veel mensen ‘in het goede keelgat is geschoten’.
03:40 Jingle wat is er op de radio gevolgd door de jingle Ronflonflontune.
05:45 The Exciters - Tell Him.
08:05 Jingle nieuwe platen vliegen om mijn oren: Dave Edmunds - Sincerely (kan Dave Edmunds nog?).
10:40 Brigitte Kaandorp belt naar Jacques Plafond. Jacques Plafond is verrast: ‘Brigitte Kaandorp? Wat verschaft joe het recht en mij de eer om midden in de uitzending te bellen’. Zij wil graag een liedje komen zingen, want de hele voorbereiding met Jacques Plafond was haar de vorige keer goed bevallen. Jacques Plafond moet dat wel eerst met Jan Vos overleggen, maar die is even met Wilhelmina Kuttje de deur uit gewipt om een nieuwe panty te kopen. Jacques Plafond zal Jan Vos vragen om contact met Brigitte Kaandorp op te nemen voor een afspraak.
14:25 Nu Jacques Plafond Brigitte Kaandorp toch aan de telefoon heeft, maakt hij er meteen maar een theaterpraat van. Jingle theaterpraat: Hoe staat het met joe carrière op de planken?
15:50 Jingle wat aten zij: Brigitte Kaandorp vertelt meteen ook maar wat zij gisteravond gegeten heeft voor de rubriek wat aten zij.
17:10 Brigitte Kaandorp - Zeilboot
17:40 Jan Vos komt ontzet binnenzetten en is boos op A.J. Broekema. Volgens hem begint die Broekema aan zijn tweede midlife crisis. Op zijn desk vond hij een soort kippenvel of hij maar even twee partituren kan ophoesten, geheel tegen het contract in. Wilhelmina Kuttje vindt dat het tijd wordt dat Broekema afgevoerd wordt.
21:50 Jingle Wilhelmina draagt voor: Wilhelmina Kuttje wil het gedicht ‘lied van de aarde’ van Hans Verhagen uit de bundel ‘kouwe voeten’ voordragen, maar Jan Vos weigert vooralsnog Wilhelmina Kuttje te begeleiden vanwege het contractuele geschil met A.J. Broekema. Uiteindelijk weet zij Jan Vos toch over te halen om haar te begeleiden.
24:40 Opnieuw de jingle Wilhelmina draagt voor: Nu draagt Wilhelmina Kuttje wel het gedicht van Hans Verhagen voor met begeleiding door Jan Vos. De voordracht eindigt echter voortijdig, omdat Jan Vos veel te hard speelt en het hele gedicht verpest. Wilhelmina Kuttje loopt woest de studio uit.
26:30 Jingle Nederlands fabricaat: Willem Breuker Collectief - PTT (Willem Breuker ‘befaamd om zijn ongelijke inzetten’).
28:30 Jingle van het boekenfront gevolgd door de jingle wie zullen we nu weer eens bellen: gesprek met Dirk van Weelden over het boek Piano & gitaar, de vooruitgang volgens Bril en van Weelden, dat hij samen met Martin Bril schreef.
37:40 Als het gesprek ten einde lijkt te zijn en ze nog wat napraten, laat de regie het langzaam wegsterven en zet een plaat op: Mike Oldfield - Incantations (uitgekozen door Ineke Vrucht, omdat ze wel eens wat anders wilde horen dan die stomme popmuziek).
39:20 Het gesprek met Dirk van Weelden was toch nog niet voorbij en fade weer in. Aan het eind van het gesprek bedankt Jacques Plafond Dirk van Weelden voor al die informatie en wenst hem veel succes met zijn boekenreeks, ‘want ik denk dat we daar voorlopig nog niet van af zijn’.
46:10 The Cramps - Bikini: Girls With Machine Guns.
47:50 Jingle Bredduvang: Jaap Knasterhuis heeft zelf een film geconcipieerd en geschreven. Hij zingt daarover in een eigen song.
48:50 Jaap Knasterhuis - Wel en ook. Begeleiding door Jan Vos met het Guimbarde Ensemble. Jacques Plafond meldt dat er zich inmiddels al een regisseur heeft aangediend om het te gaan verfilmen.
52:00 Jingle nieuwe platen vliegen om mijn oren: Iggy Pop - Living On The Edge Of The Night.
53:35 Colofon
56:28 Einde uitzending

Opmerkingen
- Aan het begin van de uitzending zegt Jacques Plafond: ‘het is een zonnige dag, dat wil zeggen de dag loopt weer ten einde. Eigenlijk zou ik willen zeggen: blijf bij mij, Heer, want de avond is nabij. En daarom is hier Ronflonflon’.
- Wilhelmina Kuttje zegt over A.J. Broekema: ‘De heer Broekelul mag zich dan chef van Ronflonflon denken te mogen noemen en wij spelen dat spelletje na al jaren mee, maar misschien wordt het inderdaad eens tijd voor afvoer per dwangbuis ha ha en dan per rioolbuis ha ha of buizenpost’.
- Jacques Plafond is in discussie met Dirk van Weelden over de flaptekst van zijn nieuwe boek Piano & Gitaar. Daarop staat dat delen van het boek eerder  in gewijzigde vorm in het Parool zijn verschenen.
Jacques Plafond: ‘Dat is ook zo raar ‘in gewijzigde vorm’. Het stond toch eerst in het Parool en het is toch gewijzigd voor het boek. Het is toch niet zo dat het boek er eerst was en dat het eerder verscheen in gewijzigde vorm in de rubriek piano & gitaar. Wat is dat voor wartaal.’
Dirk van Weelden: ‘Nee, dat is toch gewoon heel logisch Nederlands’.
Jacques Plafond: ‘Hoe kan nou “eerder in gewijzigde vorm” in de krant verschijnen’.
Dirk van Weelden: ‘Ja, in een andere vorm, hè, eigenlijk’.
Jacques Plafond: ‘Dat had er dan moeten staan, niet in gewijzigde. Want ‘wijzigen’, daar zit een element van tijd in en joe hebt godverdomme filosofie gestudeerd’.
Dirk van Weelden: ‘Nou ja, je zal het allemaal wel beter weten’.

Beluister Ronflonflon van 21 maart 1990:

1 Reactie op “Aflevering 285: 21 maart 1990”

  1. joost zegt:

    deze had nog op een bandje. vond ik toen al geniaal die “gewijzigde vorm” waar wel degelijk dat “element van tijd” in zit!
    heb het boek ook gekocht en het stond er idd.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.