Aflevering 267: 15 november 1989 - Regenboogspecial 1

267Tengevolge van een telfout door Broekema met het draaiboek van de 169ste aflevering loopt de telling van de draaiboeken één achter.

Datum  
1384 februari 1986 - 1690 april 1985 - 1872 oktober 1984

Gasten
Felix Eijgenraam (wetenschapsredacteur NRC, telefonisch, over de regenboog)
L.P. Dorenbos (ex-directeur EO, telefonisch, over zijn stichting Rainbow)

Met ondermeer en onder andere
00:00 De radio, de radio - Regenboog
00:45 Tune
02:45 The Ronettes - Walking In The Rain
05:50 Judy Garland - Over The Rainbow. Wordt meteen doorgezet naar het einde. - Regenboog
07:10 Wie zullen we nu weer eens bellen? Felix Eijgenraam. Wat is eigenlijk een regenboog? Hoe zit het met de pot met goud? En hoever is een regenboog verwijderd? Waarom is het een boog? Waar ligt het middelpunt? Over de bijboog, en meer wetenswaardigheden. Er is trouwens geen sprake van dé regenboog, iedereen heeft zijn eigen regenboog. Op de achtergrond levert Knasterhuis commentaar. Felix Eijgenraam mag een keuzeplaat bekendmaken, dat wordt de regendruppeletude van Chopin, die hij zelf thuis draait.
17:40 Claudio Arrau - Jardin Sous La Pluie, uit Estampes van Claude Debussy. Jacques blijft er maar doorheen praten en ook de Regenboog-jingle is steeds te horen.
20:00 Pasadena Roof Orchestra - Singin’ In The Rain (”Kijk ze nou eens door die natte tuin van Debussy heenmodderen”)
23:50 Bredduvang. Jaap heeft een augurkenpot bij zich met mooie kleuren erin. Het is geen potje vet, maar Jaap heeft in zeven kleuren gescheten.
“Het rood om te beginnen en dan poep wel zijn, wel daartoe biet gegeten en nu in mooi randje en roden drolletje daarbij. Vervolgens overgaand in oranje, waartoe wortelsap van bospeen ingenomen en zoals men weet niet bospeen peen uit den bos of piemel of uit gulp hangen maar wel degelijk peen een bospeen zijn en den huisvrouw vaak op dwaalspoor gebracht. Wortelsap dus en daartoe wat saffraan uit den poederdoos toegevoegd tot oranje gekomen en nu snel over naar geel waartoe den kerrieschotel ingeslikt en niet van kerrie houden maar toch speciaal voor deze gelegenheid rainbow ook ganzenpoep daartoe uitgeperst. Wel, en ook. En daartoe nu over naar geheel groen en spinazie en broccoli gemengd en wel met een beetje vis en gemengd en ook smaakvol gemaakt zoals James Bond Broccoli… ” [...] “… wel en dan snel over naar blauw en ook nu daartoe plakkaatverf met inkt dat eh ge-ink-kwinkt op den bosbes gespoten en daartoe bij en nu dan sorry, violet dan, rode kool en bramen gemengd tot lekker papje en samengeplet en opgekookt en daartoe een klein taartje en wel als toetje dan alles nu dooreen gemengd aan slot en grijs.” Jacques vindt het een vreemd praatje maar ook wel ontroerend dat Jaap op deze manier zijn bijdrage aan de regenboogspecial heeft geleverd.
27:15 Platenkeuze van Jaap Knasterhuis. Van de film ‘Rainbow Bridge’: Jimi Hendrix - Hey Baby (New Rising Sun)
33:30 Wilhelmina Kuttje draagt voor (2x). Zij gaat ook een bijdrage leveren. Eerst een gedicht van Jacques Perk, die uitgebreid door Plafond wordt voorgesteld. Hij begint zelfs een gedicht voor te dragen. Tot ongenoegen van Wilhelmina. Jan wordt naar de piano gejaagd: “Aan je klavier, jij!” Ze leest eerst een stuk uit “Iris” van Jacques Perk. Maar ook grootmoeder Kuttje heeft een gedicht “Aangaande de regenboog” uit de bundel “Zon en regen”. Jan komt commentaar leveren op de inhoud van het gedicht en wordt door een woedende Wilhelmina de studio uitgeslagen.
37:45 Kloteplaat van Emile: Bea Bontje - Regenboog (”Bea Bontje, onthoud die naam, de Nederlandse Judy Garland”) - Neerlands Fabrikaat. Jacques doet weer enthousiast mee. Ook de regenboogjingle komt er weer doorheen.
41:20 Wie zullen we nu weer eens bellen? Dhr. Dorenbos, oprichter van de EO. Jacques neemt zich tijdens het wachten voor om niet te vloeken. Hij zegt toch een keer ‘goh’, maar dat mag van Dorenbos, als het tenminste over de regenboog gaat. Het gaat over de keuze van de naam van de stichting ‘Rainbow’. En over de pot met goud. Dorenbos vindt dat God die regenboog heeft gemaakt, het staat immers in de bijbel. Jacques ziet dat anders. Want de bijbel is toch ook maar door mensen geschreven? Het gesprek dwaalt af, Jacques dwingt het weer naar de regenboog en de stichting terug. Hij sluit het gesprek af. Maar hij krijgt het niet over zijn lippen om veel succes te wensen. Dorenbos mag een verzoekje doen, hij wil Sandy Petty of Amy Grant graag, maar Jerry Lee Lewis mag ook.
53:15 Jerry Lee Lewis - Hallelujah Side
54:15 Het loopt nu tegen de klok van zessen
54:45 Colophon (door Jerry Lee Lewis heen) - Volgende week wellicht nog meer over de regenboog.

Opmerkingen van Jacques Plafond
“Anneke Rol is mijn mana-van-alles”.
“Aangestoken door het verhaal van Jaap Knasterhuis ga ik even datgene verrichten wat ook de koningin zo af en toe moet doen maar ik denk niet dat ik zulke mooie kleuren kan produceren als Jaap Knasterhuis die daarvoor wekenlang speciale gerechten heeft genuttigd.”

Discografie
The Ronettes - Walking In The Rain
Judy Garland - Over The Rainbow
Claudio Arrau - Jardin Sous La Pluie, uit Estampes van Claude Debussy
Pasadena Roof Orchestra - Singin’ In The Rain
Jimi Hendrix - Hey Baby (New Rising Sun)
Bea Bontje - Regenboog
Jerry Lee Lewis - Hallelujah Side

Eigen liedproducties
geen

Beluister Ronflonflon van 15 november 1989:

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.