Aflevering 237: 19 april 1989

237Tengevolge van een telfout door Broekema met het draaiboek van de 169ste aflevering loopt de telling van de draaiboeken één achter.

Gasten:
- Annemarie Oster (telefoon), actrice en schrijfster, gast voor de rubriek van het boekenfront.
- Regisseur Matthijs van Heijningen (telefoon), gast voor de rubriek Bredduvang.

Met onder meer en onder andere
00:00 Jingle Wilhelmina Kuttje lang:  Wilhelmina Kuttje jr. heeft op eigen houtje bepaald dat Ronflonflon vandaag begint met haar bijdrage, in verband met dat zij zo meteen weg moet. A.J. Broekema vraagt wat dit voor malligheid is om ‘ongevraagd hier de heft in handen te nemen en de spits af te bijten’. ‘Hét heft is het en hét spits, Broekema’, zegt Jacques Plafond. Waarop Broekema zegt: ‘Maar het is toch ook dé heffe des volks?’ ‘Sst, we zijn begonnen’, zegt Wilhelmina.    
02:05 Wilhelmina Kuttje - Wallekopse hei. Dit is er aan de hand. Verleden week heeft Wilhelmina het eerste couplet van het lied tegen het uitdrukkelijke advies in van de schrijver in de o.t.t. gezongen. Achteraf was zij daar niet onverdeeld gelukkig mee. Vandaar dat ze vandaag het eerste couplet weer in de o.v.t. heeft gezongen geheel overeenkomstig de bedoeling van de schrijver, zodat het eerste couplet een mooi contrast vormt met de tegenwoordige tijd van het tweede couplet.
06:40 Jan Vos doet nog even snel een tip, voor hij met Wilhelmina vertrekt. A.J. Broekema is nog steeds kwaad en vraagt Jan en Wilhelmina waarom zij tegen het programmavoorschrift in niet hebben gewacht op het verklinken van de tune. Bovendien is Jan Vos contractueel verplicht om Wilhelmina te begeleiden bij haar gedicht. Wilhelmina legt het nog wel een keer uit en weg zijn ze. Jacques Plafond roept: ’start de tune!’
07:40 Jingle wat is er op de radio gevolgd door de jingle Ronflonflontune. Het is vandaag 1655 oktober 1984, 1450 april 1985, 1145 februari 1986, overeenkomstig de telling van Chris Bosman.
09:20 Ben Vaughn Combo - I’m Sorry (But So Is Brenda Lee)
12:05 Brenda Lee - I’m Sorry
13:40 Jingle achterstallige post: Jacques Plafond behandelt achterstallige post. Zo is er een brief van Chris Bosman, die een prachtig datumoverzicht van Ronflonflon heeft gemaakt, zodat Ronflonflon nooit meer fouten kan maken met en oktober-, april- en februaritelling. Ronflonflon past zich aan deze lijst aan, ondanks fouten, temeer daar deze zo mooi uit de computer is gerold.
17:35 Jacques Plafond - Komen en gaan
21:20 Jingle uw briefkaart
22:05 Jingles wie zullen we nu eens bellen en van het boekenfront: Jacques Plafond in gesprek met schrijfster Annemarie Oster over haar nieuwe boek ‘Hoe moet je kijken’. Ook gaat het gesprek over haar toneelspeelactiviteiten. Annemarie Oster doet een mooie uitspraak over acteren, die in aanmerking komt voor de rubriek ’selected uitspraken’.
27:05 Jingle selected uitspraken: Annemarie Oster: Als je toneelspeelt dan kruipt de ander in de huid van jou en als je iets typeert dan kruip jij in de huid van een ander.’
29:30 Jingle nieuwe platen vliegen om mijn oren: The Bangles - Eternal Flame. De naald schiet een paar keer door, omdat A.J. Broekema een beetje raar tegen de pick-up ging zitten met zijn ‘vierkante kantoorbips en faxkop’.
32:30 Jingle nieuwe platen vliegen om mijn oren.
33:00 Jingle Bredduvang: Jaap Knasterhuis en Jacques Plafond zijn gisteren naar de première geweest van de film ‘Rituelen’. Daar hield producent Matthijs van Heijningen een gloedvolle toespraak die Jaap heeft opgenomen en die hij nu wil laten horen. Helaas is de opname mislukt. Jacques Plafond oppert het idee om hem dan maar te bellen.
35:15 Jingle wie zullen we nu eens bellen:  Matthijs van Heijningen herhaalt de toespraak die hij gisteren bij de première heeft gehouden.
39:35 Jingle de platenkeuze van Jaap Knasterhuis: Mathilde Santing - Beauty Of The Ritual
42:45 Jingle Nederlands fabrikaat: Silent Steps - Crawl (demo, afgewezen door Veronica)
44:40 Jacqueline van Benthem komt binnen in een nat T-shirt (’met daaronder niets, d.w.z. daaronder wel wat, maar tussen datgene en het natte T-shirt niets’). Ze is overvallen door een regenbui en doet haar natte T-shirt dus maar uit. Als Jan Vos haar halfbloot ziet zitten, vraagt hij haar iets aan te doen. Anders weet hij niet of zijn orkest wel maat kan houden.
47:55 Jacqueline van Benthem - Barre biesjes
50:05 Jingle Paul van Ostaijen: Robert Crumb & His Cheap Suit Serenaders - She Lived Down By The Firehouse (’Ik hou mijn mond, want dit is te mooi’).
53:05 Colofon
53:32 Einde uitzending

Opmerkingen
- Wilhelmina Kuttje jr: ‘Ik leg het joe bij gelegenheid wel eens een keertje precies haarfijn uit.’
Jacques Plafond: ‘Dat zijn twee pleonasmen in een zin, Wilhelmina. Ten eerste ‘bij gelegenheid wel eens’ en ten tweede ‘precies haarfijn’
- Jacqueline van Benthem: ‘Wat een kinderachtig onvolwassen gedoe, zeg!’
Jacques Plafond: ‘En daar vliegt weer een pleonasme voorbij.’

Beluister Ronflonflon van 19 april 1989:

1 Reactie op “Aflevering 237: 19 april 1989”

 1. Renesmurf zegt:

  De lange foute Wilhemina Kuttje jingle.
  Gevolgd door een gesprek met Jacques Plafond, Wilhelmina Kuttje, Jan Vos en AJ.Broekema bemoeit zich er ook nog mee.
  Wilhelmina moet snel weg maar zingt eerst nog even Wallekopse Hei, in de juiste versie, het eerste couplet in onvoltooit verleden tijd, zodat het een mooi contrast vormt met de tegenwoordige tijd van het tweede couplet.
  Daarna doet Jan Vos nog snel even een tip, en pas daarna:
  De jingle, de radio en de Ronflonflon tune, (met de apriltelling aangeleverd door Chris Bossmans.)

  Plaat Ben Vaunghn Combo, i am sorry, but so is Brenda Lee.
  En halverwege daardoorheen: Brenda Lee, i am sorry.

  Achterstallige post, onder andere een bandje van Silent Steps, Crawl. (al was het alleen al omdat Veronica het niet wil)
  En er werd aangevraagd: Komen en Gaan, het lied van Sans Rancune, door Jacques Plafond.
  Uw briefkaart…, Wie bellen, Van het Boekenfront, een gesprek met Annemarie Oster over haar boek, Hoe moet men kijken.

  Nieuwe Platen, Beangles , Eternal Flame.
  Breddu Vang, Jaap Knasterhuis, en er volgt een telefoongesprek met Matthijs van Heiningen over de film Rituelen.
  De titelsong is gezongen door Mathilde Santing, Beauty of the visitol, en dat is de platenkeus van Jaap Knasterhuis.
  Daarna, Neerlands fabrikaat, en het eerder gestarte bandje wordt verder afgedraaid.

  Jacqueline van Benthem komt binnen, en Jan Vos ook, en samen met Jacques zingen ze Barre Biesjes.
  Platenkeus van Paul van Ostade: van Robert Crum, she loved down by the fire housse.
  Colofon.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.