Aflevering 232: 15 maart 1989

232Tengevolge van een telfout door Broekema met het draaiboek van de 169ste aflevering loopt de telling van de draaiboeken één achter.

Gasten
- Jaap Louwes (telefoon), zanger van Bricquebec, gast voor de rubriek wie zullen we nu eens bellen.
- Jan Seunnenga (telefoon), zanger van Pigmeat, gast voor de rubriek wie zullen we nu eens bellen.
- Pieter Bon (telefoon), zanger van MAM, gast voor de rubriek wie zullen we nu eens bellen.
- Dr. J.A. ten Napel (telefoon), oogarts, gast voor de rubriek sportfacetten.
  
Met onder meer en onder andere
00:00 Jacqueline van Benthem - Oppassend petje.
03:00 Jingle wat is er op de radio. Terwijl op de achtergrond de Ronflonflontune klinkt, is Jacques Plafond bezig de namen van de medewerkers aan Ronflonflon op te noemen en dat gaat ongeveer zo: Hier is weer Ronflonflon met Jacques Plafond en Jacqueline van Benthem en natuurlijk ook Jan Vos, want Ronflonflon zonder Jan Vos is als een condoom zonder piemel. ‘En daar is onze Anneke ook’, gaat Jacques Plafond verder. Waarop Anneke zegt: ‘Maar spreekt dat zo langzamerhand niet vanzelf? Ik bedoel, is het nu echt nodig om alle medewerkers aan Ronflonflon op te noemen, dan kan joe ook Broekema noemen.’ Dan meldt Jacqueline van Benthem dat zij vandaag dé spits heeft afgebeten. Jacques verbetert haar. Het is hét spits afbijten. Anneke zegt dat men eigenlijk moet zeggen het spitse, want daar komt het vandaan. Dat is een goed idee, vindt Jacques Plafond. Vanaf nu hanteert Ronflonflon de term ‘het spitse’.
05:45 Johan Strauss jr. - Voices of Spring
06:50 Jingle Ronflonflontune
07:05 Jingle nieuwe platen vliegen om mijn oren: Eerst een klein stukje Clive Griffin - Be there, gevolgd door The Plastic Dolls - Two Moons.
10:10 Ronflonflon staat vandaag in het teken van Nederlands fabricaat. In Nederland wordt veel geklaagd en een van de klachten die steeds weer de kop opsteekt is dat het Nederlands product met name op de radio nauwelijks aan bod komt, terwijl Ronflonflon jaar in jaar uit de prachtigste Nederlandstalige liederen aan de ether prijsgeeft. Als inleiding op een paar gesprekjes die Jacques Plafond gaat voeren met Nederlandse muziekmakers, die het Nederlandse product hoog in hun vaandel voeren, gaat Ronflonflon een nieuwe jingle opvoeren, die geheel voor zichzelf spreekt: Nederlands fabrikaat. En die klinkt, zoals Wilhelmina Kuttje jr. uitdrukt, ‘als een degelijk ouderwets Hollands uurwerk’.
17:05 Bricquebec - Dwars yn’e harses.
19:05 Jingle wie zullen we nu eens bellen: Jacques Plafond belt in het kader van Nederlands fabricaat met Jaap Louwes (zanger van Bricquebec), Jan Seunnenga (zanger van Pigmeat) en Pieter Bon (zanger van MAM).
27:00 Sofie Stein - Als moeder jarig is, gevolgd door Rens van Dorth - Het geeft niet wat je zingt.
30:05 Jingle Bredduvang: De filmtip van Jaap Knasterhuis is Rainman, voor zover dat te destilleren is uit deze wartaal, aldus Jacques Plafond.
31:05 Jingle de platenkeuze van Jaap Knasterhuis: The Blues Brothers - Rubber Biscuit.
33:50 Wilhelmina Kuttje wil haar voordracht doen, maar dan moet eerst Jacqueline van Benthem oprotten, want die kan ze er niet bij gebruiken. Jacqueline maakt Wilhelmina uit voor ‘oudbakken taart’, waarop Wilhelmina zegt ‘beter een oudbakken taart die goed smaakt, dan een ongebakken schuimfluim’. Wilhelmina Kuttje jr. draagt voor het gedicht ‘Rasp’ uit de bundel ‘Veluwse dorpels’.
36:00 Jingle waarom draaien ze dat nou nooit eens gevolgd door de jingle oude koeden: Perry Como - It’s Impossible simultaan in Nederlandse vertaling gezongen door Wim Wind - Het is onmogelijk.
39:30 Jingle sportfacetten gevolgd door de jingle wie zullen we nu eens bellen: Jacques Plafond in gesprek met dr. J.A. ten Napel (oogarts) over het symposium ‘Sport en zien’ dat op Papendal wordt gehouden. Daar komt aan de orde welke rol de snelheid van het waarnemen speelt bij de reactiesnelheid van het lichaam. Jacques Plafond is van mening dat aan sportbemoeilijking gedaan moet worden door het voor de ogen lastiger te maken om het spel te kunnen volgen, bijvoorbeeld voetballen met zonnebril en bruine bal. Wellicht kan dr. J.A. ten Napel deze suggestie op het symposium onder de aandacht brengen.
50:00 Jingle Nederlands fabrikaat.
50:55 Chubby Checker - Limbo Rock,
52:50 Colofon
54:05 Einde uitzending

Opmerkingen
- A.J. Broekema wil ook wel eens in het zonnetje gezet worden. Jacques Plafond: ‘Ren dan gauw naar buiten, Broekema, dan kun je nog net een staartje zon van de bijna vervlogen stralende woensdag 15 maart oppikken.’

- Dé spits afbijten of hét spits afbijten?
Jacqueline van Benthem: ‘Luisteraars, vanmiddag beet ik de spits af samen met het Guimbarde Ensemble o.l.v. Jan Vos.’
Jacques Plafond: ‘Het is hét spits, Jacquelinetje, niet dé spits. Hét spits is het.’
Jan Vos: ‘Wat nou, men zegt toch ook niet hét torenspits.’
Jacques Plafond: ‘Nee Jan, bij afbijten spreekt men van hét spits en niet zoals Linda de Mol, van wie we altijd maar moeten horen dat ze gestudeerd heeft, zoals Linda de Mol dat weer zei bij haar erbarmelijke presentatie van het zo mogelijk nog erbarmelijker nationale songfestival van de week, die zei ook weer ‘huppeldepup beet dé spits af.’
Jan Vos: ‘Huppeldepup? Is dat een nieuwe Nederlandse groep?’
Jacqueline van Benthem: ‘Maar Jacques, als nou de meerderheid van de mensen dé spits afbijten, dan is het toch dé spits, of zie ik dat nou verkeerd?’
Anneke Rol: ‘Eigenlijk zou men moeten zeggen ‘het spitse’, want daar komt het vandaan.’
Jan Vos: ‘Waarom is dé spits dan fout en hét spits goed, als het eigenlijk moet zijn ‘het spitse’.’
Jacques Plafond: ‘Dat is eigenlijk een heel goed idee, Jan Vos, dat is nog completer. Voortaan, luisteraars hanteren wij de term ‘het spitse’. Want dat is het eigenlijk, zo moet het zijn, om het de mensen goed in te peperen.’
Jan Vos: ‘Peperen?’

- Jacques Plafond maant Jaap Knasterhuis op te schieten met zijn filmrubriek, want hij ligt achter op het schema: ‘Wat is de platenkeuze, snel even. Radio is haast! Nee onzin. We gaan het heel kalm aan doen. Wat is de platenkeuze, Jaap Knasterhuis?’

Beluister Ronflonflon van 15 maart 1988:

2 Reacties op “Aflevering 232: 15 maart 1989”

  1. Rhialto zegt:

    Een veel kortere versie van de Neerlands Fabrikaat-jingle wordt tegenwoordig zo te horen op Radio 3 gebruikt door Gerard Ekdom. Niet deze uitvoering ingekort, misschien opnieuw gemaakt, maar duidelijk herkenbaar (het is vooral het eind van deze lange versie).

  2. renesmurf zegt:

    @Rhialto, ja, dat klopt, het is een verkorte versie van de korte versie, maar wel dezelfde jingle!

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.