Selected uitspraken

Geplaatst op 6 januari 2011 door Nienke Feis onder Aanvullingen door Theo de Grood, Selected uitspraken

ronflonflon-sticker

Selected Uitspraken

met dank aan Lies Schrier  

3 Rijk de Gooyer: Geen echte selected uitspraak maar hij draagt een Duits gedicht voor: ‘Am Ende Ihres Lebens kam Sie in einen Puff. Alles war vergebens, keiner wollte druf. Abgeritten, Hängetitten und (onverstaanbaar) popo, holdrio, holdrio’
6 G. Laugs: “Sinds enige jaren bezit ik een televisietoestel, een radio, een grammofoon en nog enkele andere luxe-artikelen, maar een baan heb ik niet.”
8 George Orwell: “Sport heeft, indien serieus beoefend, niets te maken met sportiviteit. Het is opgebouwd uit haat, jaloezie, opschepperij, verontachtzaming van de regels en sadistisch genoegen in het aanschouwen van geweld.”
11 Edy de Wilde: ‘De zee heeft ons met ver afgelegen landen in contact gebracht’. (commentaar Plafond: ‘die zee toch’).
19 Jacques Senf: “met Anne Frank gaat het heel goed”. (toen de eerste boekingen op zijn theaterprogramma over Anne Frank binnenkwamen.)
23 Remco Campert: “Als er iets wordt uitgevonden dat lekkerder is dan neuken, dan blijf ik dat er gewoon bij doen”.
33 Henk Pal: “Rijmen is mijn lust en mijn leven, ik zal even een voorbeeld geven”.
35 Berend Boudewijn: “Er zijn in Amsterdam een paar duizend mensen met theater bezig, die maken voorstellingen, ze gaan naar elkaar kijken en verder komt er niemand meer aan te pas, soms een verdwaalde. Die mensen houden elkaar bezig en gaan na afloop zitten mopperen in café’s of ze slaan elkaar op de schouders”.
39 Cornelis Berkhouwer: “Gij allen die de kunst liefhebt, komt, ziet en bewondert de tentoongestelde werken.”
59 Jacques Lang: “God save the chanson française.”
63 De selected uitspraak in de vorm van een quiz: “Door merg en been klinkt hoorngeschal”. Wie heeft dat gezegd? De oplossing komt in aflevering 68 maar blijkt fout geciteerd: de zin ‘Langs merg en been klinkt hoorngeschal’ komt voor in een gedicht van Wilhelmina Kuttje en in het lied ‘De Gekgeworden Bever’ zingt Henk Pal ‘Langs berg en dal klinkt hoorngeschal’. Het blijft dus ongewis aan wie deze uitspraak kan worden toegeschreven.
64 H.J.A. Hofland: “Hij weet wat ie denkt als ie hoort wat ie zegt” (over Molly Geertsema; volgens Hofland is de originele uitspraak van James Reston en betreft het president Ford)
84 Paul van Vliet: “Een beetje pep, een beetje pijn, zijn dat niet de voorwaarden om tot iets goeds te kunnen komen? Studiowerk zoals vandaag betekent een heleboel pijn en moeite. Pijn in mijn rug, het zweet in mijn handen en geen honger”
117 Anneke Grönloh: “Ik zie popmuziek als een reactie op de maatschappij en daarom denk ik dat popmuziek er altijd zal zijn.”
117 Karin Bloemen: “Hartstikke enig omdat ik het doe.”
118 Professor I.A. Diepenhorst: “Men moet altijd met moed de toekomst tegemoet treden en de opgewektheid erin houden en daaraan verbind ik aanstonds de mening dat als Nederland nu maar eens een klein beetje meer waardeerde wat het heeft en dan voorzag in aanwezige noden dan zou het heel bepaald goed terecht komen. Maar zoals het nu wel eens gaat dat sommigen alleen maar onrust zaaien op alle wateren en soms ook vanuit hun christelijk standpunt iedereen de les lezen en alles afbreken dan is er enige kans dat het de verkeerde kant uitgaat, maar bij het bewaren van evenwichtigheid en met een zeker vertrouwen, dan zal het heel goed gaan.” (Plafond: “Fijn!”)
120 Wim T.Schippers (geciteerd door Jacques Plafond): “Het toneelspel van het Werktheater is samen te vatten met twee woorden: ‘Erg hè’?”
121 Cathy Berberian: “Ieder mens heeft verschillende stemmen, waarom zou ik er maar één gebruiken?”
127 Harry Mulisch: Op de vraag van Jacques Plafond: “Vind joe dat een boek eigenlijk alleen maar bestaat omdat het gelezen wordt en hoe meer dat het gelezen wordt hoe meer het bestaat?” reageert Mulisch: “Dat kun je heel goed zeggen ja, want anders gaat het in je bloedsomloop zitten en dan word je vergiftigd en dan ga je dood.”
128 Jenny Arean: “Dat zal mij aan mijn reet geroest zijn.”
129 Leo Vroman: “Mijn neus op, en dan van daar naar Witch Hole.” (hij beschrijft een favoriete wandeling)  en nog een: “Dat klinkt fantastisch, wat is dat in godsnaam?”
131 Paul Groenendijk: ” Architectuur is goed voor de mensen.”
135 Ir. C.Lely: “Een volk dat leeft bouwt aan zijn toekomst”
138 Jacques Giesen: “Kijk, er is één ding waar ik niet van hou, en dat is slecht toneel.”
142 Marte Röling: “Omdat ik een kut heb moet ik naar de keuken.”
145 Johannes van Dam: “Eten is het tot je nemen van voedsel”
154 Leo Cuypers: “Het herhalen van een tien jaar oud werk is hetzelfde als je reet afvegen terwijl je je broek al aanhebt.”
219 Jan Vos: “Een beetje op tijd is nooit weg.”
237 Annemarie Oster: “Als je toneel speelt dan kruipt de ander in de huid van jou en als je iets typeert dan kruip jij in de huid van een ander.”
246 Sietse van der Hoek: “Ja maar ik ben een eenvoudige boerenlul, en niet veel meer dan dat.”
249 Gerrie Knetemann: “De Tour 1989 is een hele toer”.
262 Battus (Hugo Brandt Corstius): “Er zal niets gebeuren morgen”.

2 Reacties op “Selected uitspraken”

  1. Jerommel zegt:

    De jingle van selected uitspraken is echt geniaal.

  2. Zengie zegt:

    Ja die mogen ze wel te download zetten of staat ie ergens waar ik niet gezien heb?

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.