Aflevering 291: 2 mei 1990

291

Gasten:
- G.L. van Lennep (telefoon), publicist en schrijver, gast voor de rubriek wat nu weer.
- Theo van Gogh (telefoon), filmmaker, gast voor de rubriek Theo van Gogh voor en na.
  
Met onder meer en onder andere
00:00 Jingle waar is het Franse chanson gebleven.
00:35 Ineke Vrucht - If We Are Only Friends, ‘oorspronkelijk gezongen in het Frans door Francoise Hardy en daarom is het Ardy, zeg nou toch niet Hardy maar Ardy, aangeblazen h; de h spreekt men niet uit in het Frans. Denk daar nou toch eens een keer om!’
03:05 Jingle Waarom draaien ze dat nou nooit eens.
03:25 Jingle wat is er op de radio. ‘Dit is Ronflonflon 2 mei en joe bent de dag van de arbeid feestend doorgekomen, mag ik hopen.’
03:55 Jingle Ronflonflontune, ‘alsof we nooit zijn weggeweest en dat zijn we ook niet.’
05:20 The Beatles - Obladi Oblada.
08:25 Jingle nieuwe platen vliegen om mijn oren: Red Hot Chili Peppers - Millionaires Against Hunger.
10:55 Jingle wat brengt vandaag de post. Jacques Plafond moet eerst iets vertellen. Er zijn klachten binnengekomen, dat veel brieven niet zijn behandeld. Dat valt onder de rubriek achterstallige post. Die achterstallige post komt wel aan de orde, maar Ineke Vrucht heeft per abuis brieven met de vuilnis meegegeven. Welke dat zijn, is niet meer te achterhalen, want A.J. Broekema heeft alles slecht geadministreerd.
12:10 Jingle wil joe ook joe brief of briefkaart: Er is een brief binnengekomen met de vraag waar inspecteur Falckenbosch blijft. Van Jacques Plafond mag hij wegblijven.
13:20 Jingle Piscine: Hier is dan eindelijk weer inspecteur Falckenbosch. Jacques Plafond is verrast: ‘Nee hè. Luisteraars, het is alsof de duvel ermee speelt.’ Inspecteur Falckenbosch is dit keer in buitendienst bij de ANWB. Zijn optreden is niet te volgen. Jacques Plafond looft een prijs uit voor degene die kan vertellen waar inspecteur Falckenbosch het over heeft.
16:35 Jingle platenkeuze Falckenbosch: Plat - De boeren bennen het zat.
18:30 Jacques Plafond verzekert de luisteraars dat hij tot op de bodem gaat uitzoeken hoe het dieptreurige optreden van inspecteur Falckenbosch in de toekomst voorkomen kan worden.
19:00 Ella Fitzgerald - I Can’t Give You Anything But Love.
23:20 Jingle wat nu weer, gevolgd door de jingle wat mij nu is overkomen: Jacques Plafond in gesprek met G.L. van Lennep, publicist en schrijver. G.L van Lennep vraagt aandacht voor het schrijnende probleem van de loden bal en de schuimrubber bal in een hoesje.
30:40 Ernst Krenk - Wanderlied im Herbst, opus 71. Glenn Gould piano, Patricia Rideout ccontralto. Jacques Plafond zit te genieten van het lied, maar de productie vindt het te lang duren, en draait op een bepaald moment de muziek versneld af. Jacques Plafond is hier kwaad over en laat het niet over z’n kant gaan.
38:10 Jingle Jacqueline van Benthem: Jacqueline van Benthem kondigt aan dat ze vandaag het lied ‘Kleine donder’ gaat zingen. Jacques Plafond vindt dat geen goed idee, want dat lied hebben ze verleden week ook al gespeeld. Hij heeft haar zelf begeleid op de gitaar. Maar Jan Vos is kritisch over het gitaarspel van Jacques Plafond: ‘Als dat gitaarspelen was, dan ben ik een oude damestas. Jacques Plafond reageert ad rem: ‘Dan heb ik kennelijk prachtig gitaar gespeeld.’ Kennelijk heeft Jacques Plafond niet veel te vertellen, want het lied ‘kleine donder’ wordt toch gespeeld, nu in een arrangement van Jan Vos.
41:20 Jacqueline van Benthem - Kleine donder, begeleid door het Guimbarde Ensemble o.l.v. Jan Vos.
43:25 Jingle kloteplaat Emile: David Bowie - Fame (’een pakketje overgeproduceerde David Bowie’).
46:05 Jingle Theo van Gogh voor: Theo van Gogh verzamelt nieuwtjes over Amerika en bericht die voor de VPRO.
49:40 Jingle Theo van Gogh na.
50:25 The Beatles - Back in the USSR
53:00 Colofon
57:18 Einde uitzending

Opmerkingen
- Jacques Plafond in gesprek met G.L. van Lennep:
G.L. van Lennep: ‘De tweede wet van Newton heeft er ook mee te maken, hoor ik allemaal.’
Jacques Plafond: ‘Hoe is die tweede wet van Newton dan?’
G.L. van Lennep: ‘Ja, die is heel ingewikkeld. Dat weet ik niet.’
Jacques Plafond: ‘Dat weet joe niet. En er toch maar over meelullen.’
G.L. van Lennep: ‘Ik heb een jaar natuurkunde gehad.’
Jacques Plafond: ‘Ja dat moeten columnisten nou eenmaal, maar joe bent ook schrijver. Dus daar had ik van verwacht dat joe iets… Als columnist geeft het niet, dat is een beetje babbelen in het wilde weg.’

- Jacques Plafond is boos dat het lied van Ernst Krenk op een bepaald moment versneld wordt afgespeeld: ‘Het duurt zeker weer te lang. Men kan het geduld niet meer opbrengen in deze jachtige tijd, om gewoon te luisteren naar zo’n prachtig stuk muziek. Dat is dieptreurig. Je kan niet gewoon zitten en rustig de muziek tot je laten doordringen. Het moet allemaal maar doorstampen en vlug. Luisteren is er niet meer bij. Er moet gewoon kabaal uit de radio komen. Luisteren, ho maar. Nee ik laat het dit keer niet over z’n kant gaan. Ik ben hier heel kwaad over.

- Jan Vos kondigt het lied ‘Kleine donder’ aan: ‘We gaan nu luisteren naar een uitvoering in G grote terts van Kleine donder, soliste Jacqueline van Benthem begeleid door het Guimbarde Ensemble begeleid door Jan Vos. De delen zijn refrein, 1e couplet, refrein, 2e couplet, instrumentaal intermezzo, refrein.

Beluister Ronflonflon van 2 mei 1990:

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.