Aflevering 245: 14 juni 1989

245Tengevolge van een telfout door Broekema met het draaiboek van de 169ste aflevering loopt de telling van de draaiboeken één achter.

Gasten
H. Bonger, neerlandicus,
Nicoline van der Sijs, van Van Dale woordenboeken.

Met ondermeer en onder andere
- Naar aanleiding van de aardbeienspecial van vorige week: Etna Vesuvia met ‘Aardbeien en champagne’.
- Dwars door de tune heen behandelt Jacques wat achterstallige post.
- De platenkeuze van Paul van Ostaijen: ‘Rock ‘n’ Roll Blues’ (Anita O’Day).
- Nieuwe platen: ‘Ontwik’ van Mam. De plaat wordt ook even omgedraaid, om een indruk te krijgen van de remix-versie.
- Wilhelmina en Jan komen de studio binnen. Het gedicht dat Wilhelmina vorige week voor wilde dragen, blijkt ze niet bij zich te hebben. In plaats daarvan zingt Jacques ‘Ommekeer (Kolerezooi)’.
- Oude koeden: Wie zullen we nu weer eens bellen: Jacques spreekt met neerlandicus H. Bonger over diens kritiek op professor Paardekooper. Bonger wordt daarbij aanvankelijk kwaad door de ‘vlegelachtige’ manier waarop hij bejegend wordt door Jacques Plafond, maar later trekt dit wat bij. Hoewel Bonger aan het begin van het gesprek te kennen geeft niet onderbroken te willen worden door muziek, gebeurt dit toch. Bonger geeft toe zich vergist te hebben, en dat Paardekooper het juist had toen hij het woord ’splitruiter’ verklaarde met ‘hoer’, en niet met ‘hoerenloper’. Vervolgens mengt Knasterhuis zich er ook nog in, en stelt voor om een hoer een ‘roede-amazone’ te noemen.
- Wie zullen we nu weer eens bellen (vervolg): Nicoline van der Sijs, van Van Dale woordenboeken, praat met Jacques, Knasterhuis en H. Bonger verder over het etymologisch woordenboek en de betekenis van ’splitruiter’. Pikant detail: op de achtergrond (studio) horen we iemand over zijn nek gaan en ook aardig wat windjes van Knasterhuis.
- De platenkeuze van Jaap Knasterhuis haakt in op het vorige gesprek, en betreft ‘Vrouw van deze tijd’ van Elsje de Wit en de Gleufjes.

Quotes
- Anneke: ‘Wie zijn dinges is rood afgebroken?’
- Jacques, uit het liedje ‘Ommekeer (Kolerezooi)’: ‘Twee eenzame spelden troffen elkaar in het hooi’.

Discografie

‘Rock ‘n’ Roll Blues’ (Anita O’Day), ‘Ontwik’ (Mam), ‘De Split’ (Tröckener Kecks), ‘Jan als ruiter’ (Folkcorn), ‘Jogging’ (The Skatalites).

Eigen liedproducties
‘Aardbeien en champagne’ (Etna Vesuvia), ‘Ommekeer (Kolerezooi)’ (Jacques), ‘Vrouw van deze tijd’ (Elsje de Wit en de Gleufjes).

Beluister Ronflonflon van 14  juni 1988:

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.