Aflevering 231: 8 maart 1989

231Tengevolge van een telfout door Broekema met het draaiboek van de 169ste aflevering loopt de telling van de draaiboeken één achter.

Gasten:
- de heer van der Poel (telefoon), hoofd voorlichting van provincie Noord-Holland, gast voor de rubriek wie zullen we nu eens bellen.
  
Met onder meer en onder andere
00:00 Henk Pal - Vip, vip, oig, oig.
00:25 Jingle wat is er op de radio gevolgd door Ronflonflontune. Jacques Plafond heet de luisteraars welkom met ‘goedemiddag op deze 8e maart, de zon schijnt nog steeds, maar dat zal in de loop van het programma wel anders worden, ha’.
02:10 Jingle boekenjingle. ‘Vandaag is het Boekenweek’, begint Anneke Rol. ‘Alleen vandaag, Anneke?’, vraagt Jacques Plafond. Anneke bedoelt dat het de hele week Boekenweek is. Waarom zegt ze dat dan niet, vindt Jacques. Anneke snapt niet wat er mis is met die uitspraak. Jacques ergert zich aan haar en heeft wel vaker de indruk dat ze niet weet wat ze zegt. Hij zet eerst maar gauw een plaat op.
04:45 Bo Diddley - Bo Diddley Is a Gunslinger.
06:40 Anneke Rol komt terug op de uitdrukking ‘vandaag is het Boekenweek’. Zij vindt dat die wel correct is en probeert dat uit te leggen aan Jacques Plafond.
07:45 Bricquebec - Bier yn’t hier; er doorheen de jingle nieuwe platen vliegen om mijn oren.
09:40 Jingle boekenjingle. Anneke Rol brengt verslag uit van het boekenbal, dat gisteravond in Tuschinski was. Ze heeft genoten, al die schrijvers in het echt. Het viel haar op dat schrijvers die de naam hebben stug of moeilijk te zijn, in het echt vaak het aardigst zijn en andersom. Jan Vos heeft ze niet gezien. Wilhelmina Kuttje jr. alleen heel even in het begin met Remco Campert. Ze schenen het ergens niet met elkaar over eens te zijn. Remco Campert maakte de rest van de avond een eenzame indruk. Jacques Plafond kapt Anneke Rol af en vindt dat het wel genoeg is geweest. Verleden week stond Ronflonflon ook al in het teken van het boek. Nu moeten anderen het maar opknappen. Anneke Rol probeert nog iets naar voren te brengen, maar krijgt de kans niet. Eerst wordt Anneke onderbroken door Jaap Knasterhuis, die binnen komt zetten en de rubriek Bredduvang begint (jingle klinkt), dan door Jacques Plafond, die een leuke anekdote over Jan Hanlo vertelt en dan door Jan Vos, die vraagt wat ze vanmiddag gaan doen. Uiteindelijk lukt het haar te vertellen dat het gesprek met Ton Lanoye door een fout van A.J. Broekema verleden week niet is uitgezonden. Het bleek dat terwijl Jacques Plafond in gesprek was met Tom Lanoye, er een plaat op stond. A.J. Broekema is kwaad dat hij de schuld ervan krijgt, dat dat stomme gesprek, waarin Jacques Plafond echt alles liet liggen, niet de ether is ingegaan. Moet hij dan stilte uitzenden, als de geluidsverbinding even op zich laat wachten? Dan komt Wilhelmina Kuttje jr. binnenzetten, die over haar belevenissen op het boekenbal wil vertellen. Daar heeft Jacques Plafond nu even geen zin in en zet een plaat op.
17:20 Jingle kloteplaat Emile: Madonna - Like a Prayer (een aaneenschakeling van clichés).
20:25 Jingle wie zullen we nu eens bellen: Jacques Plafond in gesprek met de heer van der Poel, hoofd voorlichting provincie Noord-Holland over knelpunten bij bovengrondse hoogspanningslijnen. Die hoogspanningslijnen zijn een risico voor vogels, dus hoog tijd voor maatregelen. Het gesprek wordt onderbroken door een plaatje.
29:00 Electra - Feels Good.
30:20 Het gesprek tussen Jacques Plafond en de heer van der Poel gaat verder.
34:25 Electric Light Orchestra - Danger Ahead.
35:50 Het nummer gaat over in jingle boekenjingle. Jacques Plafond en Anneke Rol kondigen het langverwachte gesprek met Tom Lanoye aan. In plaats van het gesprek horen we Fine Young Cannibals - Good Thing. Als de plaat is afgelopen zegt Jacques Plafond: ‘Ik hoop dat u het gesprek heeft gehoord en dat er geen muziek doorheen klonk.’
40:30 Jingle platenkeuze van Jaap Knasterhuis: Lou Reed - Sick of You.
44:45 Wilhelmina Kuttje jr. is nog slap van het boekenbal. Ze heeft bijna de hele avond brakend in de toiletten van Tuschinski doorgebracht. Toch heeft Jan Vos haar kunnen overhalen om een lied te zingen. Zij zingt het lied’Voorjaarsmoe’.
49:30 Jingle nieuwe platen vliegen om mijn oren: Bricquebec - Simmer yn’e kop.
50:55 18 meisjes van de studentenvereniging Spiritus uit Leiden komen de studio binnenzetten en zingen speciaal voor Jacques Plafond het ‘Strooplied’. Jacques Plafond nodigt de studentes uit om na afloop na te praten in de kantine.
51:50 Colofon
53:57 Einde uitzending

Opmerkingen
- Anneke Rol en Jacques Plafond hebben een meningsverschil over de juistheid van de uitspraak ‘vandaag is het Boekenweek’.
Anneke Rol: ‘Maar om nu toch even terug te komen op de Boekenweek, dat ik dus scheen gezegd te hebben van ‘vandaag is het Boekenweek’, naar mijn mening is het wel degelijk correct zij het enigszins…’
Jacques Plafond: ‘Goed, vandaag is het Boekenweek, zei je. Morgen niet?’
Anneke Rol: ‘Morgen ook, de hele week zelfs.’
Jacques Plafond: ‘Aha, vandaar natuurlijk ook Boekenweek, luisteraars. Dat zal het zijn.’
Anneke Rol: ‘Als ik zeg ‘vandaag is het Boekenweek’ dan heb ik daar niks mee miszegd, want…’
Jacques Plafond: ‘Want die uitspraak impliceert niet dat het niet morgen, overmorgen, betovermorgen of hoe zeg je dat, of overovermorgen, kortom de hele week niet ook Boekenweek zou kunnen zijn, als je dat zegt ‘vandaag is het Boekenweek’.
Anneke Rol: ‘Ja, zo ligt het ongeveer ja. Natuurlijk had ik beter kunnen zeggen ‘vandaag is het de eerste dag van de Boekenweek’.’
Jacques Plafond: ‘En volgende week is het de laatste dag van de Boekenweek.’
Anneke Rol: ‘Als je met volgende week volgende week woensdag bedoelt, dan ga ik akkoord.’
Jacques Plafond: ‘Volgens joe inzichten kan joe volgende week woensdag ook keihard volhouden van ‘vandaag is het Boekenweek’? Ook die laatste dag van de Boekenweek. Kan je dan…’
Anneke Rol: ‘Duidelijker is natuurlijk om dan te zeggen ‘vandaag is het de laatste dag van de Boekenweek’.’
Jacques Plafond: ‘Wat dacht je van in plaats van een boom nu weer eens een plaatje op te zetten, Anneke?’

Beluister Ronflonflon van 8 maart 1989:

1 Reactie op “Aflevering 231: 8 maart 1989”

  1. Pieter zegt:

    Het gesprek met Van der Poel is mogelijk mijn favoriete gesprek in deze rubriek tijdens de laatste twee jaar dat RFF bestond. Ik kan er nog steeds om lachen.
    Jacques is uitmuntend voorbereid en scherp (hoewel hij zegt na de zoveelste door hem aangedragen creatieve oplossing: “ik heb dit helemaal niet voorbereid maar enfin dat moet joe duidelijk zijn”),ook Van der Poel doet goed mee en het gesprek verloopt op rolletjes.
    Plafond: … joe ontneemt de vogels de mogelijkheid tot vrijwillige euthanasie;
    Van der Poel: Nou, ik denk dat er nog genoeg mogelijkheden zijn voor vogels om ergens tegenaan te vliegen.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.