Aflevering 201: 10 augustus 1988 - Muggenspecial I

Datum  10 augustus 1988
922 februari 1986 - 1227 april 1985 - 1410 oktober 1984

Gasten
H.A. van Seventer (specialist in ziekteoverbrengende insecten, telefonisch, waarom steken muggen)

Met ondermeer en onder andere
00:00 Muggengezoem en gepets. Gezoem gaat de hele uitzending door.
00:55 De radio, de radio - Tune
02:35 Jonathan Richman & The Modern Lovers - I’m Natures Mosquito
04:55 Iggy Pop - Loco Mosquito
07:50 Bredduvang  Jaap Knasterhuis wordt niet gestoken vanwege zijn natuurlijke geur. Hij is gekleed in een muskietennet en bloot daaronder. Ze bespreken een oude muggenfilm “Mosquito Branch” waarin we een kijkje krijgen in het leven van de mug. Is ook filmtip.
10:20 Platenkeus van Jaap Knasterhuis  Prince - No
15:45 Fout cha cha cha
15:50 Wat nu weer? - Wie zullen we nu weer eens bellen?   H.A. van Seventer. Lang gesprek over muggen, waarom ze steken. Jacques vindt dat we samen met de muggen naar een oplossing moeten zoeken.
21:55 Those French Girls - Mosquito Bites
24:00 Gesprek met van Seventer vervolgt. Waarom maken muggen geluid? Waarom wordt iemand wel of niet gestoken? Jacques wordt tijdens het verhaal alsmaar stiller.
30:20 Stan Getz - Mosquito Knees
33:10 Gesprek met van Seventer gaat nog steeds verder. De malariamug steekt wel mensen maar houdt veel meer van varkens. Jacques: “Eigenlijk is het dan heel handig, misschien is het wel een aardige tip om een varken bij je in de buurt te hebben als je samen met je vriendinnetje in bed ligt daar dan een varkentje tussen te leggen”. Van Seventer vult enthousiast aan: “… of een konijntje, of een paard”. Gaandeweg het gesprek doet Jacques samen met van Seventer een uitvinding: niet het steken bestrijden maar de reactie daarop. Van Seventer mag een plaat uitkiezen. Hij vraagt ‘Jamaica Farewell’ in een symphonie-uitvoering, maar niet met wild geblaas ertussendoor. Flip heeft hem al klaarstaan.
40:50 Harry Belafonte - Jamaica Farewell
43:30 Wilhelmina Kuttje  Ze heeft een echte goede bui. “Het leven is een feest en mijn dag kan niet meer stuk”. Jan krijgt er hoofdpijn van. Jacques wil “de conversatie ombuigen naar verheffender regionen”. Wilhelmina’s humeur lijdt danig onder het gesprek. Teun Balk arriveert, iedereen bestelt wat, maar hij komt voor wat anders. Heeft “een goed wijf” aan de haak geslagen. Hij ziet Wilhelmina ook wel zitten. Teun: “Ik ben nou eenmaal een beetje handtastelijk.” Met wat moeite krijgen ze hem de deur uit want willen met z’n drieën een liedje gaan zingen. Teun terug, hij gaat meezingen want heeft er gisteren en Jan Vos op gerepeteerd.
49:30 Jan Vos, Jacques Plafond, Wilhemina Kuttje, Teun Balk - Zomerzaag
52:50 Wilhemina: “Wat hier gebeurd is, hè, is heel erg!” Ze gaat haar beklag doen omdat Jan Vos stiekem met Teun Balk heeft gerepeteerd.
53:30 Kloteplaat van Emile   Herman Brood - Sleepin’ Bird.  Jacques excuseert zich voor het bezoek en zingen van Teun  Balk.
55:15 Colophon - Jacques verzoekt afsluitend om begrip voor de vrouwtjesmug, “probeer van ze te houden” - Tune weer met duivengeluiden. Hij sluit af met een gescatte Ster-tune.

Opmerkingen van Jacques Plafond
“Een Plafond slaat geen muggen dood”.

Discografie
Jonathan Richman & The Modern Lovers - I’m Natures Mosquito
Iggy Pop - Loco Mosquito
Prince - No
Those French Girls - Mosquito Bites
Stan Getz - Mosquito Knees
Harry Belafonte - Jamaica Farewell
Herman Brood - Sleepin’ Bird

Eigen liedproducties
Jan Vos, Jacques Plafond, Wilhemina Kuttje, Teun Balk - Zomerzaag

(In antwoord op T1: Ik heb een foutje gemaakt met het toevoegen van de datum aan de banden. Het zijn overigens wel degelijk de banden van 10 augustus 1988. De aflevering van 1988-05-11 is niet bewaard. nf)

Beluister Ronflonflon van 10 augustus 1988:

3 Reacties op “Aflevering 201: 10 augustus 1988 - Muggenspecial I”

 1. T1 zegt:

  Dag Nienke. Volgens deze info is dit aflevering 201 van 1988-08-10. Echter, het bestand wat beluisterd kan worden geeft als datum 1988-05-11, oftewel aflevering 188.
  Kan joe licht werpen op deze zaak?
  Mijn dank is groot.

  • Nienke Feis zegt:

   Beste T1,
   Ik heb een foutje gemaakt met het toevoegen van de datum bij deze banden. Je kunt er overigens zeker van zijn dat dit wel de uitzending is van 10 augustus 1988. De uitzending van 1988-05-11 is niet bewaard.
   Groet,
   nf

 2. Inmiddels ook de uitzending van 1988-05-11 te beluisteren via deze site (afl.188), maar dit terzijde.
  _______________________________

  Deze buitengewone interessante aflevering over muggen deed me er destijds toe bewegen om (vanaf de week daarop) alle afleveringen van Ronflonflon te gaan opnemen op cassettebandjes.

  Citaten:
  11:36

  Nou Anneke, jij hebt hier ook twee leuke muggebulten…

  11:50
  Ja die Prince is op die hoes van die LP toch ook wel een object voor de muggenwereld.
  Een beetje met z’n blote reet op die hoes gaan zitten, dat moet ie vooral doen in de zomermaanden.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.