Aflevering 6: 14 november 1984

In deze uitzending o.a.

- liedje “Vang een vallende ster” door Wim Wind en diens vrouw;
- “Ballade van de potloodventer”, door Volkert Spitsbergen;
- de rubriek ‘Nieuwe platen’, met o.a. een interview met Jan de Jong, drummer van de ‘Thought’;
- telefonisch interview met de schrijfster Renate Dorrestijn over haar nieuwe boek ‘Vreemde streken’ en over haar column in De Tijd, waarin zij beesten een beestachtige behandeling toewenst, volgens Plafond;
- verkeersinformatie, vermoedelijk met Mark van Amstel (zie commentaren);
- Wilhelmina Kuttje met het gedicht ‘Herfst’;
- Bredduvang, de filmrubriek met Jaap Knasterhuis;
- de rubriek ‘Nieuwe platen’, met de ‘Crossband’
- verkeersinfo (37.20) :waarschijnlijk met Jelles Bode, en de volgende dialoog: Plafond: “Nog es?”
“nee, één keer is meer dan genoeg”
“nee, maar ik heb het even niet gevolgd want ik praatte erdoorheen. Ah, doet u nog een keer”
“nee dat kan helaas niet, jammer”
“wat stug… maar het was natuurlijk ook niet netjes van mij om erdoorheen te praten, maar het overviel me zo”

Beluister Ronflonflon van 14 november 1984:

3 Reacties op “Aflevering 6: 14 november 1984”

 1. Robert Weijers zegt:

  De verkeersinfo is volgens mij niet met Jelles Bode.. Wie de filelezer dan wel is, weet ik helaas niet. Herkent iemand de stem om 37:20?

 2. John zegt:

  Jacques Plafond zelf geeft antwoord op deze vraag, in uitzending 9 van 5 december 1984. Op ongeveer 31 minuten start hij een tirade over de verkeersinfomatie (ditmaal gedaan door Nannete Weil) die zomaar inbreekt en zijn interview met Margeet onderbreekt. Hij vertelt aldaar:

  “Tja, er iets heel vervelend gebeurd, luisteraars, de file heeft dwars zonder enige aankondiging door ons programma heen gebroken en ik vindt dat heel vervelend. Ik heb een paar weken geleden op mijn falie gehad omdat ik door Mark van Amstel heen gepraat zou hebben maar nu is het andersom, nu komt verkeersinformatie dwars door een gesprek van mij met Margreet Dolman heen en ik heb daar weer narigheid over met Margreet Dolman mee en dat moet allemaal maar weer uitgepraat worden en bovendien de verkeersinformatie komt op die manier helemaal niet door, dus ik zou zeggen . . . ”

  De rest kan je zelf wel horen.
  Mijn excuses voor de kromme vertaling van het Plafondiaans naar Nederlands, maar zoals hij het allemaal zegt zo kan ik het niet intypen. Dat lukt helemaal niet.

 3. ovanasselt zegt:

  40′09 Wilhemlmina Kuttje: waar de actrice achter de personage Kuttje in de voorgaande afleveringen nog naar de juiste intonatie zocht, lijkt ze in deze uitzending voor het eerst de lage, aangezette, gedragen stem te beheersen zoals we haar vooral herinneren.

  47′55 Bredduvang, eerste verschijning van Jaap Knasterhuis, die wonderwel in grammaticaal coherent Nederlands oreert, zonder de wel, en ook broddeltaal die zijn latere bijdragen kenmerkt. Overigens flink door Plafond opgejut (”Moet niet zo lang duren ook trouwens, hoor, want dit is een muziekprogramma.”), vooral als hij ontdekt dat Knasterhuis van een blaadje voorleest. Plafonds kritiek lijkt de ultieme voedingsbodem voor een zich langzaam voedende neurose, uitmondend in spraakverwarring - en flatulentia…

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.