Plots Plots 1minuut

# 26. Verdwijnen

Uitzending: zondag 28 april, 18:15 op radio 1

Verhalen over mensen die de vurige wens hebben te verdwijnen en mensen die, ongewild, elkaar of zichzelf kwijtraken (foto: Wouter Jansen).

Beluister hier de hele uitzending:

INTRO: Achter de horizon

Jan is 18 als hij uitkijkt over de Lek. Hij woont in een gelovige gemeenschap, waar mensen vooral geen plezier hebben uit angst dat ze een zonde begaan. Die dag bij de rivier kijkt Jan naar de horizon. Hij beseft dat daar achter weer een horizon ligt en daar achter weer een. Zonder zijn ouders iets te zeggen, pakt hij zijn spullen bij elkaar en vertrekt. Sindsdien zorgt hij dat er altijd een nooduitgang is, voor het geval dat hij zich opgesloten voelt en weg wil uit zijn leven. Een verhaal gemaakt door Yula Altchouler.

AKTE 1: One night, stiekem

Ze had het al lang geleden besloten: ‘Als ik ooit wat krijg, dan hoeft het voor mij niet meer ‘. Met het klimmen van de jaren wordt Lies steeds fermer in haar besluit en als de eerste ouderdomskwalen zich aandienen, gaat ze op zoek naar een uitweg. Lies is bijna 85 en vastbesloten om geen 86 te worden, maar het is niet eenvoudig om te stoppen met leven als je nog gezond bent. Alleen al de praktisch kant is ingewikkeld. De Pil van Drion is er nog altijd niet, dus hoe kom je aan de juiste medicijnen? Niemand mag je helpen en weinig mensen zullen het begrijpen. En hoe reageren je kinderen? Een verhaal gemaakt door Eefje Blankevoort en Laura Stek.

One night stiekem is onderdeel van het project ‘Emancipatie van de dood’ i.s.m fotograaf Wouter Jansen.

AKTE 2: Kim Se Kwang

Robert is op reis in Zuid-Korea als hij een meisje ontmoet met wie hij een onvergetelijke dag doorbrengt. Hij is op slag verliefd en als ze afscheid nemen belooft Robert dat hij terug zal komen. Maar als hij een jaar later inderdaad teruggaat naar Zuid-Korea blijkt hij een grote vergissing te hebben gemaakt. Een verhaal gemaakt door Yula Altchouler.

AKTE 3: Luikje in mijn hoofd

Na een val op de fiets wordt wetenschapper Jan Bauman wakker in het ziekenhuis. Langzaam wordt duidelijk dat hij niet meer helemaal dezelfde is. Een verhaal gemaakt door René van Es.

Jair Stein - 26 april 2013

Reacties

 1. Jongens, kippenvel! En zomaar op een zondagavond, terwijl iedereen - vooral in de provincie - hossend de oranjefurie oefent.

  Comment door Bob Lagaaij - 28 april 2013 - 18:34

 2. PLOTS. Wat ontroerend mooie radio, het verhaal van Lies heeft me erg aangegrepen, zij deed me denken aan mijn moeder die niet zo lang geleden ook stilletjes is gestorven (87), gewoon weggewaaid met de wind, alleen, omdat zij mij wilde leren om los te laten. Dank voor deze mooie, ontroerende en leerzame uitzending.

  Comment door Berdien - 28 april 2013 - 18:45

 3. Goedenavond,

  Zojuist het verhaal gehoord van Lies 85 jaar. Echter op jullie site staat niet alle informatie. Hoe kan ik de gehele versie nogmaals lezen horen en/of vinden?

  Alvast bedankt voor jullie medewerking.

  Met vriendelijke groet,

  René

  Comment door René Nieuwboer - 28 april 2013 - 18:52

 4. Lieve mensen,
  Wat heerlijk, een nederlandse versie van TAL. Jarenlang op zondagavond met m’n Ipod in de trein op wegnaar mijn werk luisterend naar TAL, dan gaat het reizen veel sneller en hoef je het geblabla niet aan te horen.
  Nu ik niet meer hoef te reizen, dankzij de WW, kan ik thuis naar Plots luisteren.

  En dank voor het verhaal over Lies, wat een standvastige vrouw, en haar dappere dochter Harriët.
  Keep it going,folks.
  Thanks.
  Ellie

  Comment door Ellie kaastra - 28 april 2013 - 18:59

 5. Altijd leuk, plots op radio 1. En volgens Google afbeeldingen gepresenteerd door een onwijs lekker ding haha keep on the good work!

  Comment door Bart - 28 april 2013 - 19:00

 6. Beste redactie,
  Ik heb sterk het idee dat de uitzending van vanavond een herhaling was,
  klopt dit?
  -
  Iets geheel anders,
  verbazingwekkend dat jullie uitzending over de restauratie vh Rijksmuseum, -De ontdekking- totaal geen aandacht gekregen heeft, terwijl het toch wel opzienbarend was wat jullie ontdekte.
  -
  vr.gr.
  Dan Blokker

  Comment door dan - 28 april 2013 - 19:05

 7. Heb van de verhalen genoten.Ik luister liever radio dan kijken naar de tv.Die heb ik trouwens niet.Met de radio aan kan je onderhand iets doen zoals breien.Het ontspant me.Ik kijk nu al uit naar de volgende uitzending van plots maar ik vraag me af of jullie me kunnen waarschuwen wanneer het weer is want dat vergeet ik helaas geheid.Ik ga een verhaal schrijven over mijn liefste poes die ik ooit had.Misschien vinden mensen dat leuk.groeten van Marianne

  Comment door marianne - 28 april 2013 - 19:08

 8. mooi gemaakt van Luikje in mijn hoofd

  Comment door Annie van Es - 28 april 2013 - 19:16

 9. Ik zat in de auto en ben voor de deur blijven staan om het hele programma af te luisteren
  Verbijsterend dat verhaal over de vrouw die koos haar leven te beeindigen op het moment dat het haar uitkwam.

  In de huiskamer zit mijn man zich te ergeren aan het voetbal
  Vreselijk!

  Joke van Dam. Almere

  Comment door Joke van Dam - 28 april 2013 - 19:35

 10. Allereerst, namens alle makers en de redactie: dank voor alle mooie reacties! Om een paar vragen te beantwoorden:

  -Nee, dit was geen herhaling. Alle verhalen van vanavond waren gloednieuw, kakelvers geproduceerd en vanavond voor het eerst uitgezonden.

  -De link naar foto’s en meer opnames met Lies en Henriëtte staat inmiddels online (zie boven bij het project ‘emancipatie van de dood’). De audio zet ik later vanavond online, zodra ik de voetbalwedstrijd uit de uitzending heb geknipt).

  -Het verhaal in ‘De ontdekking’ over het Rijksmuseum is inderdaad geen groot nieuws geworden, maar er is wel een artikel over verschenen in Het Parool.

  Jair

  PS
  Ik ben zeer benieuwd naar de afbeelding van de presentator als ‘onwijs lekker ding’. Vast een beeldverwisseling van Kim Se Kwangiaanse proporties.

  Comment door Jair Stein - 28 april 2013 - 19:44

 11. Verneem zojuist via de site dat jullie zéér boeiende programma uitsluitend de laatste zondag van de maand wordt uitgezonden en dat er zelfs sprake was van beëindiging! Zoveel vakmanschap verdient meer. Jullie hebben me te pakken…mijn dank is groot!

  Comment door Tjabine Guntlisbergen - 29 april 2013 - 07:45

 12. Wilt u mij vertellen welk stukje muziek er is gebruikt bij de uitzending van AKTE 2: Kim Se Kwang.
  Bij voorbaat dank.

  Comment door anton - 29 april 2013 - 15:29

 13. Fuckin’ niet normaal… brok in m’n keel. Kwaliteitsradio, BAM! ’s Ochtends in de auto, op weg naar m’n werk. Lang leve Plots, lang leve podcasts!!!

  Comment door Rogier - 1 mei 2013 - 07:07

 14. De mooiste radiouizendingen (die ik via podcast tijdens slapeloze momenten ‘ s nachts of tijdens saaie werkjes of tijdens saaie fietstocht naar mij werk beluister) van dit moment: ik wacht er op. Hebben jullie al een prijs? En met jullie de mensen die al deze eerlijke verhalen vertellen.

  Comment door Eveline - 1 mei 2013 - 09:15

 15. Tja, ik ken Jan-van-het-luikje-in-zijn-hoofd. En ik kende hem van voor het luikje. Hij was een hoogleraar in de dop, zonder enige twijfel. Het heeft me jaren gekost om in de ‘nieuwe Jan-van-het-luikje’ de ‘ouwe Jan-van-vóór-het-luikje’ te herkennen. Een aangrijpend verhaal: om alles te verliezen, en toch jezelf te kunnen blijven. Dat is ‘de nieuw Jan’ ten voeten uit.

  Comment door Jos vd Broek - 1 mei 2013 - 19:52

 16. Wederom een prachtige aflevering waarin je aan het denken wordt gezet en de emoties je om de oren vliegen!

  Comment door Sicco - 4 mei 2013 - 13:00

 17. Mooi hoor. Ik luister ze allemaal terug via podcast.

  Comment door Arnoud - 9 mei 2013 - 12:43

 18. Sinds februari dit jaar, toen ik tijdelijk niet goed kon zien, door een ooglaserbehandeling heb ik jullie programma ontdekt en ben ik helemaal fan geworden. Wat een mooie en aangrijpende verhalen zijn het steeds weer. Net heb ik de fotorapportage bekeken van Lies naar aanleiding van jullie laatste uitzending over verdwijnen, die ik geluisterd heb via de podcast. Ik ben er stil van. Mijn complimenten voor het fantastische programma dat jullie maken!

  Comment door Caroline - 22 mei 2013 - 23:09

 19. Wat was ik onder de indruk van het verhaal van Lies. Heb het steeds weer opnieuw geluisterd. En dan dat fotoproject erbij… Prachtig.

  Comment door Hanne - 20 juni 2013 - 22:21

Geef een reactie