Redactie Bureau Buitenland

Geplaatst op 30 januari 2012 door A van der Weijden

presentatie

Harm Ede Botje
hebHarm Ede Botje  is de vaste presentator van Bureau Buitenland. Daarnaast is hij ook buitenland-redacteur bij weekblad Vrij Nederland. Hij maakte de afgelopen twintig jaar onder meer reportages in Soedan, Rwanda, Argentinië, Peru, Indonesië, Sri Lanka. In 2005 won Botje samen met VN-collega Sander Donkers de European Journalism Award.

redactie

Ellen van Dalen (twitter EvD)
Programmamaker en eindredacteur Ellen van Dalen is Pakistan-specialist, maar heeft haar kennis inmiddels uitgebreid over de regio Zuid- Azië en China. Ook maakte ze evdreportages in het Midden-Oosten. Ze deed onder meer verslag van de Arabische revolutie. In 2011 werd ze samen met collega Jacqueline maris genomineerd voor de Tegel voor hun reportagereeks Villa Westbank. Hiervoor volgden ze elk het verhaal van twee vrouwen die buren zijn op de Westbank maar elkaar niet kennen; de Palestijnse Haifa en de koloniste Danya. Van Dalen werkt sinds 2009 bij Bureau Buitenland.

Rik Delhaas (twitter RD)
rdProgrammamaker Rik Delhaas is gespecialiseerd in het Midden Oosten en Oost-Afrika.
Hij is ruim tien jaar verbonden aan de buitenlandredactie van de VPRO en deed daarnaast vijf marathon-interviews voor radio 1. Delhaas schreef twee boeken over Afrika. Zijn laatste boek ‘Pechvogels en gelukszoekers’ (uitgeverij Contact 2010) gaat over de snelle urbanisatie van Afrikaanse steden, waaronder Addis Abeba en Nairobi. Rik is de vervanger van presentator Harm Ede Botje bij Bureau Buitenland.

Jacqueline Maris (twitter JM)
jmProgrammamaker Jacqueline Maris werkt sinds 1995 bij de buitenlandredactie van VPRO.
Haar hart ligt bij reizen en ze is vooral verknocht geraakt aan het Afrikaanse continent. Daarnaast bericht ze regelmatig vanuit de VS en het middenoosten. In 2009 kreeg ze voor Detroit, verhalen uit een stad in Vrije Val een speciale prijs bij de Prix Italia.
Twee jaar daarvoor won ze de Dick Scherpenzeelprijs 2007 voor haar tweeluik Cry Liberia over de Liberiaanse ex-president Charles Taylor die in Den Haag terechtstaat voor oorlogsmisdaden.
Ook geeft ze radiotrainingen in binnen- en buitenland en maakte ze in opdracht voor Unicef radio met jongeren in Ethiopie. Volgend jaar zal ze in Oeganda opnieuw een dergelijk jongerenproject begeleiden.

Eva Ludemann (twitter EL)
Redacteur Eva Ludemann is gespecialiseerd in het Midden-Oosten en de Arabische wereld. Ze woonde twee jaar in de Gazastrook. Over die tijd schreef ze het boek ‘Gaza. We blazen je auto even op.’ (Uitgeverij Podium). Tijdens en na haar tijd in Gaza reisde ze door de hele regio, van Algerije, Saoedi-Arabie tot en met Iran. Dit voor onder andere het NOS Journaal en Dagblad De Pers. Haar tweede boek heet ‘Let op je schoenzool. Etiquette van het Midden-Oosten’ (Podium), over de do’s en dont’s voor de vreemdeling in de Arabische wereld. Tijdens haar reportages zoekt en vindt ze de andere invalshoek bij het nieuws.

producer

Dini Bangma
dbDini Bangma is de budgethouder van Bureau Buitenland. Zij zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk gereisd kan worden en houdt het archief bij. Ze werkt al 25 jaar voor de afdeling Buitenland van de VPRO Radio en is de vaste basis in Hilversum. Vooropleiding, docent Textiele Werkvormen en Tekenen en Schoevers. Zij wilde al vanaf haar 11e jaar in de journalistiek werken.

Bureau Buitenland op Twitter

Bureau Buitenland op Facebook