Economisch Panel Klinkende Munt

Geplaatst op 7 juni 2012 door sietskevanweerden onder Donderdag, EU, Europa, Klinkende Munt, Panels, Spanje, Thema's, Uitzendingen, Villa VPRO, Villa Vpro, Wereldeconomie

merkel16.04 uur In Eurobureau met Fred Stroobants : Alleen Duitsland kan Europa redden. De indruk bestaat dat Duitsland de redding van de euro frustreert. Duitsland beweegt niet, werkt tegen en stelt alles uit. De oud voorman van de Duitse groenen Joschka Fischer veroorzaakte deze week ophef. Hij vergeleek Angela Merkel met keizer Wilhelm II en Hitler. Duitsland zou voor de derde keer weliswaar met vreedzame middelen Europa vernietigen. Er is verschil tussen het Duitsland aan de oppervlakte en Duitsland achter de schermen. Merkel moet de kiezers en de Bildzeitung sussen en achter de schermen iets anders doen. Toch is er hoop. Duitsland wil eerst het Europese huis op orde. Huishoudboekjes die kloppen, geen schulden meer en geen solidariteit zonder verantwoordelijkheid. Dan gloort een nieuwe Unie met een verkozen president. Bekijk hier voor meer informatie(Duits).

16.12 uur Vandaag praten we in ons panel  met Financieel-economisch RTL Z-journalist Hans de Geus van en Hoogleraar Arbeids-en Emancipatie-economie Joop Schippers aan de Universiteit van Utrecht over het economische nieuws.  En we gaan praten over mythes. Want die gaan veel in de ronde in politiek Den haag als het gaat om economische voorspellingen. Klopt het wel dat flexibilisering van de arbeidsmarkt voor meer werkgelegenheid zorgt? In Nederland komen ieder geval volgens de nieuwste prognoses van het UWV meer werkzoekenden bij.

De audio is een uur na de uitzending te beluisteren.

5 Reacties op “Economisch Panel Klinkende Munt”

 1. Ricardo zegt:

  Dat Fisher grote woorden gebruikt is al decennia lang bekend. Intussen bewoog Merkel weer een beetje met vandaag een toch verrassend pleidooi voor stapsgewijze economische integratie van de EU lidstaten. Niet vreemd als je ook vindt dat de Euro moet blijven bestaan. Een nog steeds te politieke munt zonder solide economische basis. Ik ben benieuwd hoe snel Rutte ook hier weer achteraan loopt. Wwaarschijnlijk weer pas echt openlijk na de verkiezingen.

  Vervelend blijft intussen het grote democratisch tekort van ‘project Europa’. Goed zichtbaar is alweer een nieuwe dreiging voor Nederland: een Europees ‘pensioenregime’ met grote kans op extra premiestijgingen binnen ons stelsel. En ook weer gestalte krijgend in nu nog schimmige plannen van Barroso en van Rompuy. Wilders zag het als eerste vrij goed: ook in Nederland gaan de verkiezingen straks in belangrijke mate over Europa. En het stijgende wantrouwen tegen wat de ‘hoge dames en heren’ in hun achterkamertjes nu weer bedisselen.

 2. Ricardo zegt:

  Overigens goede analyses van deels oude mythes over ‘links’ verspillen en rechtse ‘degelijkheid’. En de aanhoudende ‘prietpraat’ die politici ook nu weer over ons uit gaan storten. Wat je ook weinig hoort: de Duitse banengroei is deels te danken aan steeds meer werkende armen en dat weer ‘dankzij’ het ontbreken van minimumloon of nette CAO’s in diverse bedrijfstakken.

  En ja, al die maatregelen m.b.t. almaar minder sociale zekerheid en flexibilisering helpen ouderen niet zolang daar geen verplichtingen tegenover staan. Dat percentage van terug instromen blijft stabiel op slechts 2%. Dankzij de crisis in de EU en de globalisering zullen nu ook hoger opgeleiden dit gaan merken. Op zich wel rechtvaardig: een neerwaartse spiraal voor iedereen die zijn baan verliest is tenminste eerlijker dan dat dit alleen voor lager opgeleiden blijft gelden. Het ’smeedt’ op den duur wellicht ook weer wat meer onderlinge betrokkenheid door diverse ‘klasses’ heen..

 3. mw R.Prinsen zegt:

  Weer geboeid naar het panel geluisterd.Daar steek ik meer van op dan dat politici in deze verkiezingstijd hun zegje doen..Maar wilt u proberen niet door elkaar te praten : het gaat er toch om dat wij luisteraars ons kunnen informeren.Jammer dat het programma een tijd niet te horen zal zijn.Tot de volgende keer! Met vr. gr
  mw Rieke Prinsen

 4. Fred Bal zegt:

  Zoals zo vaak weer geïntereseerd naar het panel geluisterd. Het verhaal over de ‘mythes’ was werkelijk schokkend, ik viel van mijn (auto)stoel van verbazing: alles wat ons de afgelopen maanden is ingewreven over langer werken, eerder met pensioen, maatregelen op het gebied van ontslagrecht etc. etc. werd hier in korte tijd, en ook nog met zo op het oog redelijke argumenten, onderuit gehaald. Als oudere werkende, wiens baan in deze crisistijd op de tocht staat, toch wel een behoorlijk schokkende ervaring. Dit verklaart bv. voor een groot deel de stijgende SP-aanhang. Ik zal me maar eens goed oriënteren en na gaan denken aan wie ik mijn stem moet geven in deze economisch barre, en van politieke zijde zo te zien verwarrende tijden, waarin ons ten onrechte allerlei, uiterst negatief uitpakkende, maatregelen worden opgedrongen waar je zeer grote vraagtekens bij kunt zetten…..

 5. ine te rietstap zegt:

  balen die sportzomer!

Laat een reactie achter