Grenzen aan de misdaadbestrijding Deel II

Geplaatst op 28 mei 2012 door Sofoula Schalkwijk onder Maandag, Panels, Radio, Schuld en Boete, Villa VPRO, Villa Vpro

crimeDe officier van Justitie eiste vrijdag zes keer levenslang in het liquidatieproces Passage. Essentieel tijdens dit proces waren de verklaringen van de kroongetuige Peter la S. De kroongetuige is omstreden. Het gaat om een misdadiger en hoe betrouwbaar is zijn verklaring? Justitie beloont hem ook nog eens een keer met strafvermindering en een nieuw leven.
Maar zonder La S. had het Openbaar Ministerie nooit tot deze strafeis kunnen komen. Een dilemma. Kom je daar ooit uit? Is het terecht om grenzen te stellen aan misdaadbestrijding, of moeten opsporingsdiensten en Justitie juist meer bevoegdheden en mogelijkheden krijgen. Hoe groot is hun neiging om de huidige grenzen op te rekken. We praten erover met juridisch journalist Marian Husken, strafrechtadvocaat Inez Weski, oud-Wallenmanager Freek Salm en Klaas Langendoen, oud-chef van de Criminele Inlichtingen Dienst Kennemerland.

Laat een reactie achter