Bureau Buitenland zondag 27 mei 2012

Geplaatst op 26 mei 2012 door Katy Sherriff onder Afrika, Amerika, Bureau Buitenland, Egypte, Israel, Midden-Oosten, Somalië, VS, Zondag

Het Oost-Afrikaanse Somalië - bekend van piraterij - verkeert al bijna twee decennia in chaos. De Somalische terreurbeweging Al Shabaab profiteert hiervan. De extreme groepering heeft echter niet alleen contacten binnen Somalië, de Arabische wereld of Oost-Afrika. In Bureau Buitenland opvallend nieuws over Al Shabaab en haar connecties met Nederland. Lees hier het persbericht.

Afbeeldingen van de Dalai Lama zijn in dit gebied van China verboden, toch zijn ze overal te vinden.In de door Tibetanen bevolkte delen van China is het in jaren niet zo gespannen geweest. Monniken en studenten demonstreren op straat en steken zichzelf soms in brand. Journalisten zijn niet welkom in het gebied. Verslaggeefster Ellen van Dalen ging er toch kijken en verzamelde anonieme getuigenissen over het leven in dit deel van China. Een reisverslag langs kloosters en nomadendorpen op het ‘dak van de wereld’.

In Berichten uit Bloggistan duikt journaliste Hassnae Bouazza in de social media in Egypte. Na dertig jaar Mubarak konden de Egyptenaren deze week voor het eerst democratisch een president kiezen. Hoop en opwinding namen het land over.

duivelrsmuziekDe laatste twee van de zes genomineerden voor de Bob den Uylprijs 2012 komen vandaag aan het woord. Wie krijgt de prijs voor het beste reisboek van het jaar?
Leendert van der Valk schreef het boek Duivelsmuziek. Hij reisde per fiets van Memphis naar New Orleans. Een speurtocht naar de roots van de zwarte muziek (rock ‘n roll, jazz & blues). P.F. Thomése schreef de reisnovelle Grillroom Jeruzalem. Een verslag van zijn eerste reis naar Israël, in zijn eigen woorden ‘het dichtstbeschreven stukje grond op aarde’.

Bureau Buitenland op zondag 27 mei 2012 om 19.00u op Radio 1. Audio een uur na uitzending hier te beluisteren.

2 Reacties op “Bureau Buitenland zondag 27 mei 2012”

  1. “Na dertig jaar Mubarak konden de Egyptenaren deze week voor het eerst een democratische president kiezen.”

    Bedoeld zal zijn dat ze voor het eerst een president democratisch konden kiezen.
    Want tot nu toe gaven moslimfundamentalisten de eenmaal democratisch verkregen macht nooit meer uit handen, zie Iran en Gaza.

  2. Katy Sherriff zegt:

    Dank voor uw commentaar, het bericht is aangepast.

Laat een reactie achter