PERSBERICHT: ‘Al-Shabaab slapende terreurcel in Nederland’

Geplaatst op 25 mei 2012 door Katy Sherriff onder Afrika, Bureau Buitenland, Somalië, Zondag

Overgelopen Shabaab-commandant: terreurcel in Nederland

Een overgelopen commandant van de Somalische terreurbeweging Al Shabaab zegt dat de organisatie Somaliërs uit de diaspora heeft opgeleid om als slapende cellen terreuracties voor te bereiden tegen de landen waar zij een verblijfsstatus hebben. Volgens de overgelopen commandant zouden er zulke cellen bestaan in Nederland, Groot Brittanië en de Verenigde Staten. Dat meldt het VPRO-programma Bureau Buitenland.

Het programma heeft gesproken met BBC-journaliste Mary Harper, die een interview in Somalië had met de commandant, Mohamed Farah al Ansari. Hij zit in een beschermingsprogramma van de Somalische interim-regering, omdat zijn leven gevaar loopt. Hij zou inmiddels gehoord zijn door leden van Amerikaanse veiligheidsdiensten van de Amerikaanse ambassade in Nairobi.

Al Shabaab is een Somalische beweging die tegen het regeringsleger en de vredestroepen van de Afrikaanse Unie, AMISOM, vecht. De organisatie werd in 2008 door de Verenigde Staten op de terreurlijst gezet. Ze pleegden aanslagen in Somalië, Kenia en in 2010 in Oeganda tijdens het Wereldkampioenschap voetbal waarbij meer dan zeventig doden vielen.

Sinds 2006 hebben Somaliërs uit de diaspora zich bij hen aangesloten om aan hun zijde te vechten of zelfmoordaanslagen uit te voeren. Volgens Britse veiligheidsdiensten zijn naar schatting 100 Britse Somaliërs naar Somalië afgereisd om aan de kant van Al Shabaab te vechten. Een aantal van hen is gesneuveld. Voor zover bekend heeft één Nederlandse Somaliër zich bij de groep aangesloten, dat meldde de VN in een rapport vorig jaar.

De overgelopen Shabaab-commandant heeft samen met eenheden van buitenlandse jihadisten tegen het regeringsleger gevochten. De buitenlandse jihadisten vechten in een eigen eenheid, die voornamelijk bestaat uit Aziatische- en Arabische strijders, zo vertelde hij Mary Harper. De Somaliërs uit Europa en Noord Amerika werkten vooral als chauffeurs en vertalers voor deze eenheid. Sommigen werden getraind voor zelfmoordaanslagen in Somalië en anderen om terug te keren naar hun land en daar aanvallen voor te bereiden, aldus de commandant.
“Als het waar is, dan is het een heel vervelend bericht,” zegt Edwin Bakker verbonden aan het Centrum voor terrorisme en contra-terrorisme van de Universiteit Leiden. “Een slapende terreurcel is een nachtmerrie voor welke veiligheidsdienst dan ook.” Volgens Bakker is dit een nieuw gegeven met betrekking tot de Somalische terreurbeweging. “Ik ben het niet tegen gekomen in de stukken en ik heb ook niet begrepen dat dit een bron van zorg is voor de Nederlandse veiligheidsdiensten,” zo liet hij het VPRO-programma weten.

De inlichtingdienst AIVD laat in een reactie weten dat `onderzoek niet heeft geleid tot aanwijzingen voor een aanslagdreiging vanuit Somalië jegens Nederland.’

Laat een reactie achter