EUROFORUM:Euro-obligaties inzet groeitop

Geplaatst op 23 mei 2012 door Fred Stroobants onder Debat, EU, Euroforum, Villa VPRO

4727699472_e2cf0890e2_m-van-rompuy16:10 De voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy heeft de regeringsleiders vanavond in Brussel uitgenodigd voor een diner. Misschien wel het laatste avondmaal van de eurozone zouden cynici zeggen. Maar in Europa is er zelden een moment van de waarheid. Ook niet als Griekenland boven de afgrond bungelt. Vandaar dat er vandaag op de informele groeitop geen besluiten genomen worden. Toch is het decor van de top gewijzigd. Er is een nieuwe Franse president en de socialist François Hollande wil punten scoren. Alles moet op tafel komen, zegt hij. Herman van Rompuy wil van geen taboes meer horen. Een taboe is voor Angela Merkel de introductie van euro-obligaties. Het gezamelijk uitgeven van de staatsschuld van alle eurolanden. Afgelopen met de speculatie tegen de zwakke eurolanden, zeggen de voorstanders. Een open doel voor begrotingszondaars, vinden de Duitsers. Merkel heeft de wind tegen: de Europese Commissie wil een routeplan voor “eurobonds”, de OESO en het IMF steunen het idee en de Duitse socialisten die in Hollandemodus zitten, zijn er niet op tegen. Intussen blijft Griekenland tot de verkiezingen van 17 juni bungelen.

Euroforum, live vanuit het Europees Parlement Straatsburg met Wim van de Camp(CDA) en Thijs Berman(PvdA)

1 Reactie op “EUROFORUM:Euro-obligaties inzet groeitop”

  1. Ricardo zegt:

    Eens met van Weezel en ook voor mij niet verrassend dat PvdA kiest voor ‘SP Light’ in een poging om kiezers terug te winnen. Sinds de val van het vorige kabinet en de ‘lanzering’ van Cohen gokt de PvdA graag op slechts 1 paard. Voorlopig en vast ook op 12 september weer zonder het ultieme succes. Samson ‘vergeet’ m.i. de meer gematigde en minder ‘links’ geworden zwevende kiezer en ‘ruilt die even in’ voor de hoop op kiezers die of niet stemmen of op de SP en PVV. Ik blijf dat een ‘kamikazestrategie’ noemen.

    Wat ‘linkse’ partijen m.i. steeds ‘vergeten’ is dat veel kiezers dwars door de partijen heen ook eens een steviger, strenger en eenduidiger asiel- en migratiebeleid willen zien.

    Natuurlijk gaan de verkiezingen over Europa, bezuinigingen en de crisis in eigen land en de EU. Maar direct daarachter komen veiligheid, asiel en migratie. Vaak met elkaar in verband gebracht en regelmatig ook wel te brengen. Dat kun je ‘onderbuik’ noemen, maar het gebrek aan steun van ‘links’ voor iedere vorm van een streng migratiebeleid leidt er m.i. ook toe dat die partijen gestaag aan aantrekkingskracht blijven verliezen en dus geen meerderheid kunnen halen. Die men historisch ook al nooit had.

    De PvdA en GL lijken nog steeds vooral te bestaan uit ‘ouderwetse Gutmenschen’, de SP is handiger en vermijdt dit thema inhoudelijk verregaand sinds hun ’strenge’ en toen dus nog hevig omstreden migratienota uit de jaren tachtig.

Laat een reactie achter