Guy Verhofstadt: “Merkel moet instemmen met Eurobonds”

Geplaatst op 22 mei 2012 door Tjitske Mussche onder Dinsdag, EU, Economische crisis, Europa, Villa VPRO, Villa Vpro

shell15.32 uur De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Shell wordt vandaag opnieuw gebruikt om de deplorabele toestand in de Niger-delta aan de kaak te stellen. Voor de derde keer op rij heeft Amnesty International vragen gesteld aan Peter Voser, de CEO van Shell. Lekkende pijpen, duizenden vaten olie die zijn weggelekt, gezondheidsproblemen bij de bevolking. Wanneer erkent Shell verantwoordelijkheid en hoe krijg je dat voor mekaar? Aan de telefoon Marleen van Ruijven van Amnesty International, zij komt net terug van de aandeelhoudersvergadering.

15.38 uur In Villa VPRO kunt u in mei dagelijks genieten van een Radiokomedie geschreven door Chris Bajema en Jan Jaap van der Wal met de titel: Geluid Loopt. 19 delen lang maakt u het wel en wee mee van de redactie van de het fictieve radioprogramma Focus. Kortom: zet uw hang naar hard nieuws een paar minuten opzij en dompel u onder in de radioburelen van Hilversum.Vandaag in deel XII wil de eindredactrice van Focus de uitzending alleen maar met lekker praten vullen.

.verhofstadt3

15.45 uur De 18e Eurotop over de euro-crisis in Europa, jazeker de 18e al, vindt morgen plaats. Ondertussen moet het Nederlandse parlement ook morgen een beslissing nemen over onze bijdrage aan het noodfonds. We praten met Guy Verhofstadt, leider van de liberalen in het Europese Parlement en voormalig premier van Belgie. Hij is het zat: de toppen van gemiste kansen en halve maatregelen. Tijd voor succes. Onderdeel daarvan is dat Angela Merkel  moet instemmen met het uitgeven van Eurobonds.

3 Reacties op “Guy Verhofstadt: “Merkel moet instemmen met Eurobonds””

 1. Paul zegt:

  De focus van dit onderwerp is alleen gericht op dat we Italië en Spanje moeten redden en dat we daarvoor een noodfonds moeten oprichten - die nu al tekort schiet. En we weten allemaal dat het noodfonds gebruikt gaat worden en ook dat wij (de burgers uit het noorden) dit allemaal gaan betalen. Daar bovenop komt nog eens dat we degene die dit noodfonds beheren ook nog eens een blanco check geven en we alle democratische rechten, die wij als Nederland en met name als burger hebben, laten varen. Het ESM kan kan desgewenst van ieder land geld nemen, zonder dat we daar ook maar iets tegen in kunnen brengen - wie gaat ons dan redden?
  Mijn mening is de zuidelijke landen eruit te laten stappen en onze verliezen nu nemen ipv het nog groter te laten worden en de private sector/financiers de macht te geven om alles te bepalen zonder tussenkomst van de burger/democratie. Andere cultuur, andere economie, andere regels, etc kun je niet met een munteenheid regelen!
  Zie ook: http://www.courtfool.info/nl_ESM_hoe_de_Goldman_Vampier_Europa_veroverde.htm

 2. Servaas zegt:

  Een aantal zorgwekkende elementen van het ESM-verdrag:

  Kapitaal EFSF onbeperkt verhogen
  Volgens artikel 8 van het ontwerpverdrag zal het startkapitaal van het ESM € 700 miljard bedragen (Nederland € 50 miljard), maar de ‘Gouvernementsraad’ kan volgens artikel 10 zelfstandig besluiten om dit kapitaal onbeperkt te verhogen. De ESM-leden zullen binnen zeven dagen “onopzegbaar en onvoorwaardelijk” betalen als het ESM daarom vraagt.

  Juridische onschendbaarheid
  Het ESM geniet vreemd genoeg juridische onschendbaarheid. Eigendommen, fondsen en tegoeden van het ESM zijn “niet toegankelijk voor onderzoek, beslaglegging, verbeurdverklaring of onteigening, of welke andere vorm van
  inbeslagname, overname of uitsluiting dan ook door een staat of welke andere juridische, administratieve of wettelijke actie dan ook”.

  Soevereiniteit prijsgegeven
  De vraag is of wij onze soevereiniteit moeten prijsgegeven aan een instituut dat volledige juridische immuniteit kent. Gevrijwaard voor
  interventies van een rechtbank? Dat kan toch geen democratisch instituut worden genoemd? Nederland heeft na ondertekening geen enkele mogelijkheid
  om te verhinderen dat het kapitaal wordt verhoogd, wat vanzelfsprekend noodzakelijk is indien Italië en/of Frankrijk moeten worden gered.

  Blanco cheque
  Rutte en De Jager hebben hun handtekening gezet onder een blanco cheque om onvoorwaardelijk al het geld dat wordt gevraagd over te maken. Alleen de Tweede Kamer kan nog verhinderen dat dit krankzinnige plan wordt uitgevoerd.

  U kunt het bovenstaande zelf constateren in de Engelstalige versie van het
  ESM-verdrag waarvan hieronder de url:
  http://consilium.europa.eu/media/1216793/esm%20treaty%20en.pdf

  In onderstaande Youtube film wordt het verdrag verder uit de doeken
  gedaan:
  http://www.youtube.com/watch?v=1GaH2MqXfxM

  Ook de volgende website bevat een samenvatting van het verdrag:
  http://www.courtfool.info/nl_ESM_de_nieuwe_Europese_dictator.htm

  Bent U het niet eens met het ESM-verdrag. Onderteken dan hier de
  petitie:
  http://petities.nl/petitie/het-esm-verdrag

  Stuur alstublieft dit bericht door aan al uw vrienden en bekenden die democratie hoog in het vaandel hebben en willen houden.

 3. Ricardo zegt:

  @Servaas, inderdaad ‘onrustbarend’ deels terechte kanttekeningen. Men stapte indertijd te naief in een te algemene muntunie zonder de mogelijkheid van echte sancties voor landen die wanpresteren. Daar zitten we nu mee. Maar helemaal blanco lijkt die ‘cheque’ me toch ook nog niet. Zeker als blijkt dat garanties steeds meer uitbetaald moeten worden zal het verzet snel toenemen. Zonder die garanties bestaat m.i. nu nog de kans dat e.e.a. te snel teveel duurder wordt.

  @Paul, Griekenland uit de Euro lijkt nog wel te kunnen. Ondanks veel ellende en mogelijk ‘besmettingsgevaar’. Maar het maken van een geheel aparte zone met een ‘Neuro en Zeuro’ kost m.i. veel teveel (nationaal) inkomen en werkelegenheid. De export van de zuidelijke landen wordt dan pakweg de helft goedkoper, van het noorden evenveel duurder. Misschien een beetje leuk voor de export van het Zuiden, funset voor die van het Noorden. Nederland verdient in tegenstelling tot Duitsland een zeer groot deel van het BNP aan de export binnen de EU.

Laat een reactie achter