Hoe ziet de toekomst er uit voor de Nederlandse politiek?

Geplaatst op 23 april 2012 door Redactie onder Maandag, Metropolis, Nederland, Radio, Reportages, Reportages, Uitzendingen, Villa VPRO, Villa Vpro

15.32 uur Over je eigen schaduw heen springen’ is een uitdrukking die de afgelopen dagen opeens veelvuldig voorbij komt. Wanneer is deze uitdrukking eigenlijk ontstaan? En waar komt hij vandaan? We vragen Wim Daniëls, schrijver en taaladviseur, naar de oorsprong van deze uitdrukking.

15.40 uur Na 558 dagen komt er alweer een einde aan het omstreden Kabinet Rutte met gedoogsteun van de PVV. In 2010 probeerde Jacques Wallage als formateur een Paars Plus kabinet te vormen, maar die formatie liep toen stuk. We hebben meneer Wallage aan de telefoon en praten met hem over de huidige Kabinetscrisis.

In Brussel maken ze zich zorgen om de Nederlandse politieke situatie. Nederland heeft steeds voorop gelopen met de eisen rondom de begrotingsplannen, de 3% norm voor het begrotingstekort. Nu gaat ze het zelf misschien niet halen, wordt Nederland een lachertje in Europa? Is het mogelijk dat er uitstel komt voor het inleveren van de begrotingsplannen voor 2013? We praten met Wim van de Camp, Europarlementariër voor het CDA.

Economisch gezien kan Nederland zich dus best zorgen maken en wordt de druk opgevoerd. We hebben namelijk nog een week de tijd om de plannen in Brussel neer te leggen en het begrotingstekort terug te brengen naar 3 %. Eurocommissaris Neelie Kroes heeft Nederland gezegd op te schieten. We praten met Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie.

De audio is een uur na de uitzending te beluisteren

1 Reactie op “Hoe ziet de toekomst er uit voor de Nederlandse politiek?”

  1. Andy zegt:

    Over de oorsprong van ‘het over je eigen schaduw heenspringen’: Ik denk dan gelijk aan Rene Goscinny, een groot kunstenaar uit de vorige eeuw:
    Uit Wikipedia NL:
    “Lucky Luke. De man die sneller schiet dan zijn schaduw. Hij is doorgaans gekleed in een blauwe broek, geel overhemd met een zwart hesje, een rode zakdoek om zijn nek, een witte cowboyhoed en bruine laarzen. Lukes uiterlijk is in de loop der tijd duidelijk veranderd. Luke is een poor lonesome cowboy die, overal waar hij komt, onrecht en misdaad bestrijdt. Over zijn exacte afkomst is niets bekend. In de eerdere strips was Luke een kettingroker, maar in 1983 verving Morris de sigaret door een strootje. Dit leverde hem waardering op van de Wereldgezondheidsorganisatie. Luke heeft slechts 1 keer in zijn leven iemand doodgeschoten; in zijn debuutalbum vermoordt hij een criminele dubbelganger van zichzelf. Hij wil zich nooit aan een bepaalde plek of persoon hechten en vertrekt als zijn werk erop zit altijd met de noorderzon.”

Laat een reactie achter