Buitenlandpanel

Geplaatst op 11 april 2012 door Redactie onder Azië, China, Europa, Midden-Oosten, Panels, Radio, Syrië, Turkije, Uitzendingen, Villa VPRO, Villa Vpro, Woensdag, cultuur

16.05 uur Vandaag in onze Cultuurrubriek: vier Utrechtse striptekenaars hebben een tentoonstelling samengesteld over Turkse strips op verzoek van de Utrechtse gemeente die graag iets wilde doen aan de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. De tentoonstelling Turkartoon in het Utrechtse stadhuis zal vrijdag officieel geopend worden. Anton de Goede ging alvast kijken en sprak een van de vier tekenaars, Albo Helm

16.10 uur Buitenlandpanel: De VN-gezant voor Syrië Kofi Annan hoopt nog steeds dat tegen morgenochtend 6 uur het Syrische leger zijn plan voor een staakt-het-vuren zal naleven. Tot dusver was daar niets van te merken. Gisteren vielen nog honderd doden in Syrië. Dreigt de internationale diplomatie volledig te falen? Kan Turkije dat achter de Syrische oppositie staat een doorbraak forceren? Turkije heeft grote economische belangen in Syrië en de regio en is gebaat bij stabiliteit. In China rommelt het aan de top. Er is een machtsstrijd aan de gang met neoconservatieve maoïsten. Een van hun aanvoerders Bo Xilai is in ongenade gevallen en zijn vrouw wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van een Brits zakenman. Ook de Chinese economie kantelt. De export neemt af en de binnenlandse consumptie stijgt.

Panelleden: Chinakenner Henk Schulte Nordholt en Ali Yazgili van het Turkije instituut.

De audio is een uur na de uitzending te beluisteren

1 Reactie op “Buitenlandpanel”

  1. Ricardo zegt:

    Triest dat overdreven ‘dhimmygedrag’ rondom Turkse gevoeligheden m.b.t. een stokoude cartoon. Zeker als je deze week in De Groene Amsterdammer kunt lezen dat een Turkse shampoo producent (Biomen) met veel succes Hitler gebruikte om op de tv zijn product aan te prijzen. En dat in enkele jaren tijd 13 Turkse uitgevers van Hitler’s Mein Kampf meer als een miljoen exemplaren verkochten. Blijkbaar heeft de Turkse regering hier ineens (weer) geen gevoeligheden.

    Beter had men in Utrecht zijn gang moeten blijven gaan, eventueel uitleg geven aan de ambassadeur en bij hoog oplopende Turkse emoties vriendelijk terug moeten vragen hoe dit zit. Want dat gekoketeer met Hitler vind ik weer verontrustend en vooroordeel bevestigend. Namelijk dat Hitler bij velen in Turkije en grote delen van de Arabische wereld nog immer populair is en nog altijd stevig gepromoot wordt. Ook niet bevorderlijk voor het geloof in het nut van verregaande culturele betrekkingen.

Laat een reactie achter