Bureau Buitenland 01 april 2012

syria_cartoonVrienden van Syrië

In Istanbul komen de ‘Vrienden van Syrië’ -westerse en Arabische landen en de Syrische oppositie, zondag voor een tweede keer bij elkaar. Kunnen zij het Syrische volk een sprankje hoop geven? Redacteur Rik Delhaas doet vanuit de Turkse havenstad verslag van de bijeenkomst.

Hassnae Bouazza bekijkt in onze rubriek ‘Berichten uit Bloggistan’ hoe er in de Arabische wereld is gereageerd op de laatste voorstellen van Syrië gezant van de Verenigde Naties, Kofi Annan en die van de Arabische wereld eerder deze week in Bagdad.

Reportage

reportage-frankrijkIn de Franse provincie Bretagne, waar de familie Le Pen vandaan komt, stijgt de interesse voor de ideeën van het extreemrechtse Front National. De traditionele landbouwprovincie stemt meestal voor de rechts-conservatieve partij van Sarkozy. Maar Le Pen’s aanhang groeit onder de boeren. Correspondent Karen Meirik zoekt uit waarom.

EU-toetreding Montenegro

De vorderingen voor toetreding van Montenegro werden deze week in het Europees Parlement besproken. Hoe lang is de weg naar de EU nog voor dit land?

azerbeidjaanSongfestival

Over een kleine twee maanden begint in Eurovisiesongfestival, dit jaar gehouden in Azerbeidzjan. Steeds meer landen pleiten ervoor om het Europese liedjesfestival elders  te houden, omdat het Oost-Europese land aan de Kaspische Zee zich steeds meer schuldig maakt aan schendingen van mensenrechten. D66 Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy is tegen zo’n boycot. Hij is de komende vier dagen als vice-voorzitter van Euronest, in Azerbeidjan. Hoe gaat Brussel proberen daar de situatie te veranderen?

Nederlandse hulpverlener op de vlucht in Mali

Zwaar bewapende Touareg, huurlingen die voor Khadaffi vochten, zijn terug gekeerd naar Mali en hebben daar hun strijd om onafhankelijkheid nieuw leven in geblazen. Het Malinese leger is er niet tegen opgewassen, soldaten vluchten. We spraken met Willem Snapper, een Nederlandse hulpverlener in Noord Mali, die op de vlucht is voor het geweld.

geert_wilders

Excuses Wilders voor meldpunt

PVV leider Geert Wilders biedt zijn excuses aan voor de ophef die is veroorzaakt rond het Polen-Meldpunt. De site zal van het net worden gehaald. Zijn beslissing is mede ingegeven door de schade die multinationals en financiële instellingen lijden als gevolg van de de imagobeschadiging van Nederland rond de website. Wilders zei in de uitzending dat hij tot dit besluit is gekomen omdat hij de besprekingen in het Catshuis niet verder onnodig wil bemoeilijken.

1 Reactie op “Bureau Buitenland 01 april 2012”

  1. Marjorie Zuidema zegt:

    Leuke 1 april grap, het afstand nemen van het meldpunt Midden - en Oost-Europeanen van Geert Wilders.

Laat een reactie achter