De grote Amerikashow

Geplaatst op 13 maart 2012 door Sofoula Schalkwijk onder Amerika, Marokko, Radio, Venezuela, Villa VPRO, Villa Vpro

15.32 uur De Nederlands-Marokkaanse Yuba Zalen zit sinds zondagavond in de gevangenis. De activist werd in Imzouren opgepakt waar hij voor de website Amazightimes.com foto’s maakte van de protesten. Sinds februari vorig jaar wordt wekelijks tegen corruptie en gebrek aan democratie gedemonstreerd door jongeren. Dat ging tot vorige week heel vreedzaam, maar de afgelopen week werd het conflict gewelddadiger. Webredacteur Rani el Kaddouri heeft gebeld met Marokko om te horen wat de rechter heeft beslist. (Om 16.15 uur werd bekend dat hij is vrijgelaten).

metropolis315.40 uur Metropolis Radio staat deze week in het teken van over tv-formats. In Nederland zijn we heel wat gewend als het over grensoverschreidende programma’s gaat. Maar de geheime camera’s in het VU medisch centrum zijn  helemaal niks. In Venezuelaloopt al een aantal jaren een tv-show die maar liefst 7 uur duurt. En toch weet de maker ervan zijn publiek te boeien. Met zang, dans, politiek en wetenswaardigheden over zijn gezondheid. De naam van deze begaafde formatdokter? President Hugo Chavez. Edwin Koopman doet verslag.

meeus15.45 uur De Grote Amerika-show, heet het boek van NRC journalist Tom Jan Meeus. Hij was van 2005 tot 2011 correspondent in de Verenigde Staten. Bij terugkomst in Nederland merkte hij dat het politieke klimaat in hoog tempo aan het veramerikaniseren is. Dat wil zeggen dat het politieke bestel zich kapotpolariseert en dat het politieke midden wordt vermalen, het heeft daar geen antwoord op. Zo blijft er een land over dat is gedrenkt in wantrouwen en onbestuurbaarheid. Zoals dat in Amerika al decennia gaande is. Hij vraagt zich af waarom Den Haag hier niets aan doet.

De audio is een uur na de uitzending te beluisteren.

2 Reacties op “De grote Amerikashow”

  1. Sjoerd van Buren zegt:

    Ik meen dat we dertig jaar geleden al riepen dat we de (bijna) gratis comics en series uit Amerika maar beter als een verkapte oorlogspropaganda moesten zien. Je weet niet wat je meekrijgt op die manier.

  2. Ricardo zegt:

    Nederland loopt cultureel al sinds de tweede wereldoorlog aardig in de pas met de VS. Maar de huidige polarisatie is m.i. toch ook oer Hollands en zelfs zeer Europees. In Nederland vanuit verzuiling met wantrouwen naar anderen kijken, in Europa traditioneel wijd verbreide twisten door taal, cultuur en godsdienst, het vaak clichematig denken over andere volken en eigen minderheden. Het lijkt er voor mij steeds meer op dat de jaren 50 tm. 80 van de vorige eeuw een progessieve uitzondering waren. Geen ‘nieuwe tijd’ zonder het venijn van aloude rancuneuze sentimenten. Waarbij ik ook graag toegeef dat ik dit mechansime ook in mezelf terugvindt.

Laat een reactie achter