Ambities en haalbaarheid van China’s Vijfjarenplan

Geplaatst op 9 maart 2011 door j.fakkert onder Bureau Buitenland, China, Villa VPRO, Woensdag

china-foto1Met het economische succes in China groeit ook de kloof tussen arm en rijk. Om maatschappelijke onrust te voorkomen, wil Peking de komende vijf jaar keiharde maatregelen nemen om die kloof kleiner maken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan: want hoe doe je dat? Ambitieuze plannen hiervoor zijn bedacht en staan in het twaalfde Vijfjarenplan. Deze week buigt het Nationaal Volkscongres (zo’n 3000 deelnemers, voornamelijk partijleden) erover tijdens hun jaarlijkse zitting in Peking.

Woensdag aan tafel bij Villa VPRO: Henk Schulte Nordholt, ondernemer in China en sinoloog, en aan de telefoon Peter Ho, hoogleraar economische ontwikkeling aan de universiteit van Leiden.

Eerder maakte verslaggeefster Ellen van Dalen een tweeluik over het milieu in China: ‘Het gele gevaar wordt groen’. Beluister het hier: Deel1 Deel2

1 Reactie op “Ambities en haalbaarheid van China’s Vijfjarenplan”

  1. Er wordt gesproken over de economie in China - maar er wordt gezwegen over de giga-winst die China maakt door slaven(Falun Gong veelal) in de RTL-kampen te laten werken voor de export. Arbeidsloon: 0,00€ . Logisch dat China stinkend rijk wordt(ongelijke concurrentie) en Het Westen ( haven Pireaus/ 90 % van bedrijf Hutchison, Rotterdam) kan opkopen. Nog los van de winst op orgaanoogst op die Falun Gong( 100.000 -160.000 voor long-hart combinatie bijv.), die China maakt. Zie het rapport “Bloody Harvest” op de site , van de Canadese ex-minister Kilgour en mensenrechtenadvocaat Matas( in Dec 2009 ontvangen door deel Commissie Buitenlandse Zaken Tweede Kamer). Hans van Baalen(VVD) verwees vrijdag jl. bij Pauw en Witteman naar dit rapport van de Canadezen, toen het over orgaanhandel ging (Boek “Nier te koop - Baarmoeder te huur”). Van Baalen vindt het de hoogste tijd voor in het Openbaar “Naming and Shaming” richting China, Van Baalen neemt dit rapport(ook boekversie) zéér serieus. 70-100 miljoen Falun Gong zijn in China verdwenen sinds 1999.

Laat een reactie achter