Villa VPRO maandag 12 januari 2009

Geplaatst op 12 januari 2009 door Anne-Will Fisser onder Overzicht

14.30 uur Kamerleden Lia Roefs (PvdA) en Ger Koopmans (CDA) gaan vanmiddag met minister Eurlings (CDA) in spoeddebat over de wet wegverbredingen. Voorafgaand aan het kamerdebat zetten ze hun tegengestelde meningen uiteen in De Hamvraag: zijn hiermee de belangrijkste knelpunten op de weg opgelost?

In Wereldnet bellen we vandaag met Henk Weltevreden over de buurlanden Guinee Conakry en met Jan van Maanen in Guinee Bissau.

15.05 uur Justus van Oel en Joost Hardenberg trekken zich allebei het lot van de Palestijnen aan, maar doen er, in tegenstelling tot anderen, ook echt wat mee.

Ben Bremmer wordt door de gemeente Haren tegengehouden om met zijn metaaldetector in het bos Appelbergen te wandelen. Daar maakt hij zich druk om.

Een kleine dertig jaar geleden zond het toenmalige Villa VPRO een serie uit over de situatie van Palestijnen in Israël en Libanon. Zelden veroorzaakte een programma zoveel tumult. In Van Zolder blikken we terug.

15.30 uur Jacqueline Maris interviewt Palestijns-Amerikaanse schrijfster Susan Abulhawa over de situatie in Gaza, de toekomst van het Palestijnse volk en het belang van haar roman Het Litteken van David waarin ze de geschiedenis van de familie Abulheja beschrijft. In Bureau Buitenland kunt u naar het interview luisteren.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

  

17 Reacties op “Villa VPRO maandag 12 januari 2009”

 1. Het is gewoon niet waar dat we DIT niet weten! Israel is nog steeds een leuk en fascinerend land!
  Hamas(=Gaza)wordt internationaal gezien als terroristische organisatie. De Palestijnen hebben daar zelf voor gekozen! Gek he, als je die mensen niet azomaar in je land toelaat!!

 2. De nederzettingen in Gaza waren ook geen belemmeringen voor het tot stand komen van vrede en ze zijn terug gegeven! Kan meneer van Oen zich dat nog herinneren?

 3. wolk zegt:

  ik begrijp dat neutrale journalistiek moeilijk is, maar waarom neemt interviewster de gasten niet serieus en moet ze om de zin haar solidaritijd met Israel tonen - zeer irritant

 4. wolk zegt:

  Vraag VPRO - kun je kritiek hebben op het zionisme zonder van antisemitisme te worden beschuldigd.

  Als je ziet hoe er door sommige burgers, pers en politiek op kritiek wordt gereageerd, begin ik me zo langzamerhand af te vragen - kun je kritiek hebben op het zionisme zonder voor je leven te hoeven vrezen.
  Overigens zijn volgens mij de zionisten antisemieten. De toekomst zal het leren!

 5. wim zegt:

  Dag,
  Voor mij is de ernst van de situatie aan het binnendringen, door de Gaza-strook met 2 keer het eiland Texel te vergelijken.
  Oppervlakte Gaza-strook is 360 km*km land en er wonen 1.500.000 mensen.
  Dat is 4.200 mensen op 1 km*km. Bij bombardementen dus altijd raak.
  Het is volledig omzoomd door Israel, mensen kunnen niet in en uit en is dus eigenlijk een “concentratie-strook”
  Oppervlakte Texel 160 km*km land en er wonen 14.000 mensen. 2 Keer Texel is dus 320 km*km.
  Dat is 90 mensen op 1 km*km. De mensen kunnen vrij in en uit.
  Oppervlakte Israel is 22.000 km*km en er wonen 7.100.000 mensen.
  Dat is 320 mensen op 1 km*km. De mensen kunnen vrij in en uit.
  Wordt er nu door een olifant op een mug geschoten? Het heeft mij aan het denken gezet.
  Groet,
  Wim

 6. i.a.frank zegt:

  Als ik het niet wist: die Palestijnse schrijfster slaat het belangrijkste historische feit over: in 1948 vallen alle Arabische buren binnen,waardoor de Palestijnen in de problemen kwamen: gevlucht of verdreven.
  Ook slaat ze over het feit,dat er wel degelijk Joden in het land woonden en zelfs pogroms door haar landgenoten moordend de Joodse wijken/dorpen in zijn gegaan.

  De Palestijnen zijn inderdaad de klos: dankzij Syrie,Iran met als proxies Hamas en Nasrallah.Dont blame the Jews (again)…..

 7. Channa zegt:

  hier uw reactie.
  Heb zelden zo’n walgelijke eenzijdig programma gehoord!

 8. Guus Geurts zegt:

  Complimenten dat u deze mensen hebt uitgenodigd en een half uur besteed aan Susan Abulhawa.
  Als minister Verhagen echt zo’n prioriteit van mensenrechten wil maken als hij zegt, wordt het nu tijd voor een drastisch andere koers. Ik heb gisteren wat dit betreft genoten (in de Rode Hoed) van zijn voorganger en partijgenoot Van den Broek. Net als hij stel ik voor om te praten met democratisch gekozen politieke partijen als Hamas. Het zijn vrijheidsstrijders geen terroristen.

 9. Paul Kuiper zegt:

  Alle waardering voor de goede informatie vandaag over de vreselijke situatie van het Palestijnse volk!

 10. ab woudstra zegt:

  Ooit, jaren geleden, legde onze PM Wim Kok de eerste steen voor een exporthaven voor Palestijns fruit en groenten. Uitgebreide reportagee op TV van de plechtige gebeurtenis.
  > Binnen negen maanden vond Israel “argumenten” om de rudimentaire aangelegde haven aan poeier te bombarderen.
  > Ik heb geprobeerd als UNIFIL-er deze plek te bezoeken maar ben daar helaas niet in kunnen slagen.
  > Ab Woudstra

 11. Adrie Snipper zegt:

  Een eenzijdig journalistiek radio programma zonder enige waarde. emotioneel gekleurd commentaar enkel pro Palestina en verder niets.
  Bijzonder irritant.

  Jammer eigenlijk … ik was al 20 jaar VPRO lid.
  Niet mijn omroep blijkt het dus !

 12. Curly zegt:

  “Van deze stap die is genomen is geen weg terug…” Wordt vervolgt. Met subsidie van de EU en VS!

 13. Henk Terneuzen zegt:

  Jammer dat beide heren niet weten dat voor 1945 het land was bezet door de Engelsen. Die medio 19 eeuw dat land al terug zouden geven aan Israel. Voor 1940 over het gehele gebied nog geen 80000 arabieren woonden, wel 1.2 miljoen CHristenen,Joden enz. Geen palestijnen. Na 1945 een zekere Jasser A omdat hij een staat wilde stichten binnen Jordanie,uit Jordanie werd gezet met een zeer grote aanhang en op aandrang van de Arabiese wereld werden gedropt, zeker met toestemming van de Engelsen, eigen belang, in de gaza enz Gevolg was wel dat de Joden steeds minder terug kregen van hun land. Toen het kleine stukje land eindelijk Israel werd Ging Jasser A zijn groep palestijnen noemen, met als gevolg en opdracht in navolging van zijn vriend Hitler het uitroeien van de Joden en daar draait het om. Met Uw boycot helpt U de Hamas tot uitroeiing.Maar ook dat er nog minder voeding de Gaza binnen komt. Israel is humaner dan U denkt. Vele z.g. Palestijnen zouden graag onder Israelisch bestuur staan. Eending vergeet U de God van Israel is bezich het beloofde land terug te geven aan de Joden. Jeruzalem is de hoeksteen en velen zullen zich stoten en net als Judas het niet overleven.

 14. Jan Van Rooijen zegt:

  Uw gesprek met palestijnse boekenschrijfster vanmiddag op radio 1 gevolgd.Konklusie: Het is een verschrikkelijke werkelijkheid die het palestijnse volk al 60 jaar lang moet meemaken.Wat ik echter tot nu toe niet gehoord heb is de rol van de palestijnse leiders vanaf het begin.In 1947 werd het toen abstract geografische Palestina door de Volkenbond opgedeeld in een joods en een arabische staat en werd door de joodse palestijnen in 1948 de joodse staat opgericht.De arabische palestijnen(lees de leiders)echter weigerden een eigen staat te stichten omdat zij joden/joodse palestijnen in Palestina geen plek gunden.In plaats van hun volk een goed leefgebied en structuur te bieden kozen deze leiders dus bewust voor de chaos van oorlog met Israël. Hiermee hebben zij het palestijnse volk al 60 jaar lang laten verworden tot het huidige doodarme en van een normaal menselijk bestaan berooide volk. Wie het eigendomsrecht van Palestina mag claimen zal altijd een twistpunt blijven omdat religie hier in het spel is, maar de leiders van beide volken hebben kunnen kiezen.
  Het is een grote schande, dat joodse kolonisten bezette gebieden annexeren en daarmee palestijnse leiders en jood-vijandige landen volop extra argumenten bieden voor hun haat- en oorlogcampagnes tegen Israël, maar het gewone volk aan beide zijden betaalt het duivelse gelag.Het hele Midden-Oosten drama is puur duivelswerk gedragen door misdadige figuren die een verhaal uit de oergeschiedenis misbruiken om hun machtspelletjes te legaliseren ten koste van hun eigen volk.

 15. Willy Reurslag zegt:

  Beste lezer,
  Een berichtje, slechts om u mee te delen hoe onder de indruk ik was ( nóg ben) van het interview met de schrijfster van bovengenoemd boek.
  Schrijnend actueel en om te huilen, wát een ellende doet het ene volk, vooral de kinderen, van het andere aan.
  Slachtoffer wordt dader, maakt nieuwe slachtoffers en kweekt zo nieuwe strijders.
  Heel indrukwekkend hoe beheerst en rustig ze sprak, zonder haat, maar de feiten benoemend.
  Ik hoop dat héél veel mensen dit gesprek gehoord hebben.
  Mijn dank.
  Groet,
  Willy Reurslag

 16. gerda cabell zegt:

  Geachte redactie,

  Eindelijk een omroep die guts heeft en de waarheid niet schuwt. Ik complimenteer u met uw uitzending van vanmiddag waarin u het aandurfde - te gek voor woorden dat je daarvoor guts moet hebben - de werkelijkheid van wat er aan de hand is in het Midden Oosten te laten horen.

  Er moet nog heel veel meer waarheid aan het licht komen over deze zaak en akties ondernomen voordat het daar en daardoor ook elders en hier vrede kan worden.

  Ga zo door. Dat is de taak van de pers. Israel weert de pers niet voor niets wanneer ze haar schaamteloze uitroeiingsoorlogen en akties voert.

  U helpt de mensen hier een beter oordeel te vellen.
  Met vriendelijke groeten
  Gerda Cabell

  PS Ik ben geen anti-semiet, ik heb niks met het moslim geloof. Ik ben slechts geinteresseerd in het zoeken naar waarheid en gerechtigheid, anders voel ik me besmeurd. Want ook wie alleen maar kijkjt en de dingen maar laat gebeuren, is verantwoordelijk.
  Dat vond ik al in de jaren 70 toen de Vietnamoorlog gaande was.

 17. amazigh zegt:

  geachte heer mevrouw,

  ik heb vanmiddag gekluistert aan de radio zitten luisteren over het verhaal dat uit het boek van de palestijnse Suzan werd voorgelezen.

  eindelijk durft iemand iets te zeggen over het leed van palestijen en misdaden die het palestijnse volk heeft moeten verduren door jaren.

  dat geeft hoop dat er programma makers zijn die de misdaden van zionisme aan de kaak durfen te stellen via de media.

  ik hoop dat er meer mensen het zelfde gaan doen om het lijdende palestijnse volk weer de hoop te geven waar ze al zolang op gehoopt hebben.

  groet,

  Amazigh

Laat een reactie achter