Zestig jaar conventie: helpt een verdrag tegen genocide?

Geplaatst op 10 december 2008 door Redactie onder Bureau Buitenland, Cambodja, Duitsland, Interview, Rwanda, Soedan, Verenigde Naties

Zestig jaar geleden werd de genocideconventie aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. In reactie op de gruwelen van de Nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog wilde de internationale gemeenschap vastleggen dat voortaan elke genocide voorkomen diende te worden en dat daders van dit uitzonderlijke misdrijf vervolgt en bestraft moeten worden.

Maar heeft dat verdrag nu werkelijk bijgedragen aan het voorkomen van genocide. Waarom zijn er dan twee miljoen doden gevallen in Cambodja en hoe zit dat met de genocide in Rwanda van 1994 die volgens de commandant van de VN-troepen ter plaatse met meer manschappen had kunnen worden gestopt?

We maken de balans op met de Belgische emeritus hoogleraar Luc Huyse. In zijn meest recente boeken, waaronder ` Alles gaat voorbij, behalve het verleden’ behandelt hij de berechting en verzoening na genocide of conflicten. Huyse schreef ook het standaardwerk over de collaboratie in Belgie tijdens de oorlog onder de titel `Onverwerkt Verleden’.

 

VPRO’s Bureau Buitenland, woensdag 10 december 2008 tussen 15:30 en 16:00 op Radio 1

 

Audio (een uur na uitzending beschikbaar):

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

 

 

 

 

Laat een reactie achter