Nieuwe locatie podcasts

Geplaatst op 5 juli 2013 door Geert-Jan Strengholt onder podcast

Voor de podcasts van de VPRO radioprogramma’s zijn we overgestapt op een nieuwe service.

De oude podcastfeeds drogen nu dus op, maar u kunt zich vanaf nu opnieuw abonneren voor podcasts via deze link http://vpro.nl/podcasts

1 Reactie

Volg Bureau Buitenland op VPRO.nl

Geplaatst op 11 juni 2013 door Redactie onder Bureau Buitenland, Zondag

Bureau Buitenland is vanaf nu terug te luisteren op het vernieuwde VPRO.nl. Deze website zal daarom niet meer bijgehouden worden. Wordt vriend op Facebook voor nog meer nieuws, interessante artikelen en foto’s bij onze reportages. Volg ons op Twitter en discussieer mee over de onderwerpen in de uitzending. En voor alle promo’s en extra audio kunt u terecht op ons Soundcloud-account.

4 Reacties

Bureau Buitenland 19 mei 2013

Geplaatst op 19 mei 2013 door Redactie onder Bloggistan, Bureau Buitenland, Griekenland, Radio, Reportages, Saoedie-Arabië, Zondag

Griekenland: is optimisme terecht?

demonstratieDe Griekse premier Samaras en zijn minister van Financiën Yannis Stournaras stralen optimisme uit. Ze zijn tevreden over de resultaten van de bezuinigingen en denken dat Griekenland eind 2014 terug kan keren naar de kapitaalmarkt.

Maar de Griekse bevolking deelt hun optimisme niet. Driekwart van de Grieken vindt dat het economisch slecht gaat. De werkloosheid is skyhigh, er is veel sociale onrust, leraren staken en extreemrechts wint aan populariteit. We spreken over de toestand van het land met historicus Angelos Avgoustidis en D66-Europarlementarier Sophie in ‘t Veld.

Crisis in de Griekse gezondheidszorg 006-2

De Griekse ziekenfondskassen zijn leeg, artsen krijgen niet uitbetaald en ziekenhuizen hebben niet voldoende medicijnen. Gevolg: Grieken mijden de zorg of krijgen niet de zorg die ze nodig hebben. Redacteur Sofoula Schalkwijk bezocht Metaxa (het Griekse Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis).

Griekenlands most wanted journalist

IMFCorruptie, belastingontduiking, het werd tijd dat er iets aan gedaan werd, vindt Europa. De befaamde Lagardelijst is al een paar jaar geleden aan de Griekse regering overhandigd. Grieken die hun geld op buitenlandse rekeningen hebben gestald. Vervolgens is daar niets mee gedaan. Onderzoeksjournalist Kostas Vaxevanis publiceerde hem op zijn betaalsite. Hij werd voor de rechter gedaagd, is weer vrijgelaten en nu wordt hij bedreigd. Ingeborg Beugel sprak met Vaxevanis.

Lees hier ook het opiniestuk van Kostas Vaxevanis op  The Guardian website. Griekenland is gedaald in de persvrijheid-index van Reporters without Borders: van plaats 70 vorig jaar naar 84 in 2013.

Arabische Lente ook in Saoedi-Arabië?

De Arabische Lente heeft vooralsnog geen vat op het olierijke Saoedi Arabië, maar volgens journaliste Karen Elliott House staat ook Saoedi Arabië aan de vooravond van verandering. Al dertig jaar bezoekt ze het land voor onder andere The Wall Street Journal. Nu heeft ze een boek gemaakt On Saudi Arabia en Ellen van Dalen vroeg haar waarom de verandering zal plaatsvinden.

vrouw-saoudi-arabieBerichten uit Bloggistan: onrust in Saoedi-Arabië

In onze rubriek Berichten uit Bloggistan kijken we hoe burgers zelf via Twitter, YouTube en Facebook. De onrust in Saoedi-Arabië neemt steeds meer toe. Opvallend genoeg spelen vrouwen daarin ook een rol, ontdekte Eva Ludemann. Zij volgt de Saoedische vrouwen al een tijdje online en spreekt zelfs van een ‘vrouwenlente’.

2 Reacties

Bureau Buitenland genomineerd voor Zilveren Reissmicrofoon

Geplaatst op 12 mei 2013 door Redactie onder Bureau Buitenland, Zondag

Bureau Buitenland heeft een nominatie ontvangen voor de Zilveren Reissmicrofoon 2013. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan het beste radioprogramma door de Stichting Nipkow, die ook de Nipkowschijf uitreikt. De Avonden (VPRO, 2006), Langs de Lijn (NOS, 2008) en Giel Beelen (VARA, 2012) gingen ons voor. Op 5 juni wordt bekendgemaakt wie dit jaar wint. Ook genomineerd zijn de collega’s van VPRO Plots en Radio 538-dj Edwin Evers.

3 Reacties

Bureau Buitenland 12 mei 2013

Geplaatst op 12 mei 2013 door Redactie onder Bellen Met De Wereld, Bureau Buitenland, Frankrijk, Mali, Radio, Reportages, Reportages, Zondag

Carolijn Visser wint Bob den Uyl prijs

Voor de tiende keer wordt de VPRO Bob den Uyl Prijs uitgereikt. Deze prijs is bestemd voor het beste Nederlandstalige journalistieke reisboek uit het afgelopen jaar. Afgelopen weken kon u in onze uitzendingen steeds twee portretjes horen van de genomineerde schrijvers en hun boeken. Carolijn Visser wint de prijs dit jaar met haar boek Argentijnse Avonden, van de Zwart Janstraat naar de Pampa. Redacteur Sophie van Leeuwen was bij de uitreiking in Amsterdam.

francois-hollandeDe Fransen zijn Hollande zat

Hij is één jaar president, maar kritiek neemt alsmaar toe op de Franse president. Hoe gaat François Hollande zijn presidentschap redden en Frankrijk hervormen? Correspondent Frank Renout ging op reportage naar Calais, waar de werkloosheid blijft stijgen.

Ook sprak hij over Hollandes populariteit met de grote Franse opiniepijler Fourquet. Aansluitend praten we met PvdA’ers Thijs Berman en René Cuperus. Welk advies zouden zij hun sociaaldemocratische collega geven?

Lees hier ook wat de Franse media over Hollande schrijven.

Mali radicaliseert mali-al-qaida

Sinds de coup dit voorjaar in Bamako wordt Noord-Mali door rebellen en leden van Al Qaida geregeerd. Het is een complex gebied waar verschillende gewapende groepen de dienst uit maken. De Fransen grepen er in januari in om een eind te maken aan het geweld. Een gesprek met Cokky van ‘t Leven, hulpverlener van Kerk in Actie en Afrika-kenner en journalist Gerbert van der Aa. Hoe staat het er voor in het land? En kan het geweld over slaan naar de regio?

1 Reactie

Bureau Buitenland 5 mei 2013

Geplaatst op 5 mei 2013 door Redactie onder Afghanistan, Bureau Buitenland, Egypte, Radio, Reportages, Reportages, Syrië, Zondag

Start neonaziproces in Duitsland

Duitsland is in de ban van wat het grootste neonaziproces sinds de Tweede Wereldoorlog wordt genoemd. Morgen staat namelijk Beate Zschäpe voor de rechter, lid van de Nationalsozialistischer Untergrund. Zij wordt ervan verdacht tussen de jaren 2000 en 2007 tien moorden gepleegd te hebben, waarvan acht Turken, een Griek en een politieagent. We spreken correspondent Tim de Wit over de zaak.

Bob den Uyl - Maarten Zeegers

syrie-aleppoVoor het tiende jaar op rij beloont de VPRO het beste Nederlandse journalistieke reisboek met de Bob den Uyl prijs. Volgende week, op 12 mei, wordt de winnaar bekendgemaakt. Daarom laten we in onze uitzendingen steeds twee van de genomineerde schrijvers aan het woord. Vandaag allereerst Maarten Zeegers, hij vertelt over zijn boek Wij zijn Arabieren. Portret van ondoordringbaar Syrië. Jacqueline Maris zocht hem op.

De vrouwen in Afghanistan

afghan-girlsTwaalf jaar geleden besloot het Westen in de nasleep van 11 september op te treden in Afghanistan. Inmiddels is de terugtocht in volle gang: volgend jaar komt er een officieel einde aan de missie.

Maar hoe wordt het land achtergelaten? Wat heeft de ingreep opgeleverd voor met name vrouwen, die misschien wel het meest onder het strenge regime van de Talibaan te lijden hebben gehad?

Bureau Buitenland maakt de balans op met drie vrouwen: journalist Natalie Righton, tot januari 2013 correspondent geweest voor de Volkskrant in Afghanistan; Tahmina Akefi, ook journalist en werkzaam voor de KRO en Shakila Azizzada, voormalig cultuur adviseur van het Nederlandse leger in Afghanistan.

Bob den Uyl - Monique Samuel egypte-protest2

Ook Monique Samuel is genomineerd voor de Bob den Uyl prijs 2013 met haar boek Mozaïek van de revolutie. Een  kijkje achter de deur van mijn nieuwe Midden-Oosten. Aan Jacqueline Maris vertelde ze over haar reis door Egypte en buurlanden.

Bekijk ook hier vast een trailer van de documentaire De revolutie van de jeugd. Monique Samuel belicht daarin het Egypte van na de revolutie.

Laat een reactie achter

Bureau Buitenland 28 april 2013

Geplaatst op 28 april 2013 door Redactie onder Argentinië, Bloggistan, Bureau Buitenland, Kroatië, Radio, Reportages, Tsjetsjenië, Uncategorized, VS, Zondag

Opnieuw onrust in Libië

Weer is het onrustig in Libië, het land wat in 2011 te maken kreeg met opstand tegen het regime in de Arabische Lente. We spreken Ton Lansink, de Nederlandse ambassadeur in Tripoli, over de actuele ontwikkelingen.

ante-gotovinaReportage: Kroatië 28e EU-lidstaat

Kroatië kampt met hoge werkloosheid en corruptie, en toch mag het land  op 1 juli bij de Europese Unie. Op papier voldoen ze aan alles, zegt Brussel. Maar de Kroaten zelf waarschuwen dat de huidige regering niet corrupt is heeft maar één reden: het land is al leeggeroofd. Een reportage vanuit lidstaat nummer 28 door Tijn Sadee. Het roept de vraag op of Europa nog wel moet uitbreiden: want kunnen we nog meer problemen wel aan? Aansluitend een gesprek met Gerben-Jan Gerbrandy, Europarlementariër voor D66.

Bob den Uyl Prijs - Carolijn Visserargentinie

Voor het tiende jaar op rij beloont de VPRO het beste Nederlandse journalistieke reisboek met de Bob den Uyl Prijs. Op 12 mei wordt de winnaar bekendgemaakt. Daarom laten we in onze uitzendingen steeds twee van de genomineerde schrijvers aan het woord.  Carolijn Visser over haar boek Argentijnse avonden - Van de Zwart Janstraat naar de pampa. Jacqueline Maris zocht haar op.

Berichten uit Bloggistan: Kadyrov op Instagram

ramzan-kadyrov-010In de rubriek Berichten uit Bloggistan kijken we hoe social media gebruikt wordt als reactie op het nieuws. Vandaag bespreken we hoe Ramzan Kadyrov, gevreesde leider van Tsjetsjenië, de wereld bespeelt met zijn mobiele telefoon. Hij is een fervent gebruiker van Instagram, een app waarmee je foto’s deelt met je volgers. Bijna dagelijks krijgen 120.000 volgers een inkijkje in zijn kleven als leider, feestganger en dierenvriend. Redacteur Sophie van Leeuwen legt uit.

Bob den Uyl Prijs - Geert Makcalifornia

Ook Geert Mak is genomineerd voor de Bob den Uyl Prijs met zijn boek Reizen zonder John - op zoek naar Amerika. Aan Jacqueline Maris vertelde hij over zijn Amerikaanse avonturen.

1 Reactie

Bureau Buitenland 21 april 2013

Geplaatst op 21 april 2013 door Redactie onder Bureau Buitenland, Midden-Oosten, Radio, Reportages, Rusland, Syrië, Zondag

Koningslied over de grens

Het Koningslied van componist John Ewbank heeft voor veel commotie gezorgd, en dat is niet onopgemerkt gebleven voor de buitenlandse pers. Redacteur Sophie van Leeuwen vertelt hoe er over de grens gereageerd is.

Nederlandse en Belgische jihadstrijders in Syrië

syrie-protest1Afgelopen week werden leden van Sharia4Belgium gearresteerd voor het rekruteren van jihadstrijders. Een van die mogelijk gerekruteerde jongeren is de Belgische Jejoen. Zijn vader Dimitri Bontinck probeert zijn zoon persoonlijk uit Syrië terug te halen. We spreken journaliste Joanie de Rijke die met hem meereisde. Aansluitend spreken we met terrorismedeskundige Edwin Bakker van de Universiteit Leiden.

Bob den Uyl prijs- Afrikaners een volk op drift zuid-afrika

Voor het tiende jaar op rij beloont de VPRO het beste Nederlandse journalistieke reisboek met de Bob den Uyl prijs. Op 12 mei wordt de winnaar bekendgemaakt. Daarom laten we de komende weken steeds twee van de genomineerde schrijvers aan het woord. Fred de Vries presenteert zijn boek Afrikaners - een volk op drift. Vanuit Zuid-Afrika sprak hij met Jacqueline Maris.

Reportage: Abchazië als toeristenoord?

Foto: Rob HornstraSotsji maakt zich op voor de naderende Olympische Spelen. Op nog geen vijf kilometer van dit Russische wintergebied ligt Abchazië. Voor dit land, de kans om uit het isolement te komen. Maar er gebeurt niks. Waarom niet? Een reportage van Arnold van Bruggen. Met aansluitend een reactie van de minister van Buitenlandse Zaken in Abchazië, Viacheslav Chirikba. En lees hier het rapport van de International Crisis Group uitbracht over Abchazië en Kaukasus.

Risken met Rik: Euraziatische Unie rusland-vlag

In deze rubriek belicht Rik Delhaas internationale kwesties en vraagstukken. Deze keer wordt de kwestie Abchazië nader besproken. Het land wordt door geen van de voormalige Sovjetrepublieken erkend. Een punt wat ook ter sprake kwam in militair samenwerkingsverband CSTO (een soort NAVO) - de nog op te richten Euraziatische Unie.

Bob den Uyl prijs - Grand Central Belge

gentOok de Vlaamse schrijver Pascal Verbeken presenteert zijn boek als genomineerde van de Bob den Uyl prijs. Hij schreef Grand Central Belge en Jacqueline Maris sprak hem in zijn woonplaats Gent. De komende twee uitzendingen zijn de overige vier genomineerden te horen. Meer is nu al te lezen op de website van VPRO Boeken.

Laat een reactie achter

Bureau Buitenland 14 april 2013

Geplaatst op 14 april 2013 door Redactie onder Bureau Buitenland, EU, Egypte, Italië, Radio, Syrië, Zondag

800px-1Anti-Europa partij Duitsland opgericht

Vandaag wordt de nieuwe Duitse partij Alternative für Deutschland opgericht. Een politieke partij die pleit voor afschaffing van de Euro. We spreken met Helmut Hetzel over de kansen van deze partij en de gevolgen voor Europa.

Koert Debeuf koert-debeuf1

Vandaag is de Midden-Oosten gezant van de Europese liberale fractie Koert Debeuf een uur lang te gast. Hij woont in Egypte en volgt vanuit Cairo de Arabische Lente, voelt de polsslag van de Egyptische revolutie en gaat bij nacht en ontij de grens van Syrië over. Afgelopen week was Koert Debeuf even in Brussel en Chris Kijne sprak met hem voor Bureau Buitenland.

generaalCommandant Vrij Syrische leger wil wapens

De burgeroorlog in Syrië woedt nu al zo’n twee jaar en er lijkt voorlopig geen oplossing in zicht. De oppositie voert een ongelijke strijd tegen de luchtaanvallen van het Syrische leger. Koert Debeuf haalde vorige maand Selim Idriss, commandant van het Syrische Leger naar Brussel. Fred Stroobants was erbij en sprak met Idriss.

Macht van de Moslimbroeders in Egypte egypte-protest1

Ook in Egypte is er nog altijd veel onrust. Er is veel kritiek op de machtspositie van de Moslimbroeders. We praten verder met Koert Debeuf over de actuele situatie in Egypte. De toekomst en de rol van Europa Is de situatie in Egypte maatgevend voor de hele Arabische lente? Hoe zal de revolutie in de andere landen zich ontwikkelen? En: welke rol speelt Europa hier in? Is er zicht op een gemeenschappelijk Europees buitenlandbeleid?

berlusconi2Italië kiest een nieuwe president

Het parlement van Italië komt komende week bij elkaar om een nieuwe president te kiezen. Het land verkeert in een politieke patstelling sinds de verkiezingen van eind februari: er is nog geen zicht op een nieuwe regering. Kan de nieuwe president Italië de oplossing brengen en wie is hiervoor de aangewezen persoon? Daarover praten we met Eric Arends, redacteur bij VPRO radio en Italië-kenner.

2 Reacties

BNR-journaliste vast in Egyptische cel

Geplaatst op 9 april 2013 door Sofoula Schalkwijk onder Dinsdag, Egypte, Radio, Villa VPRO, Villa Vpro

15.32 uur De journaliste Rena Netjes is aangehouden in Egypte en in de cel gezet. Vanmiddag is ze voorgeleid. Sjors Fröhlich, hoofdredacteur van Business News Radio heeft haar gesproken…

15.40 uur Geluidsoverlast is het thema van Metropolis Radio deze week.  Maartje Duin ging naar Vietnam. Daar leven mensen in grote steden bij een gemiddeld geluidsniveau dat gelijk staat aan een drukke snelweg.

15.45 uur De Soedanese president gaat vrijdag voor het eerst op staasbezoek naar het Zuid-Soedan. De twee Soedans gaan samenwerken en de patstelling over olie-inkomsten en grenzen tussen de twee Soedans lijken opgelost. Het geheim van deze onderhandelingen is misschien wel de enige buitenlander aan de onderhandelingstafel. De econonomisch-strategisch adviseur van de Zuid-Soedanese regering, Dirk Jan Omtzigt.

 

2 Reacties