Aflevering 327: 9 januari 1991 - Laatste aflevering met Jacques Plafond

326

Doordat Broekema heeft verzuimd aflevering 299 van 27 juni 1990 mee te tellen loopt wederom de telling van de draaiboeken vanaf aflevering 299 één achter.

Datum 
1804 februari 1986 - 2110 april 1985 - 2302 oktober 1984

Gasten
Prof.Mr.Dr. I.A.Diepenhorst (politicus, telefonisch, over opheffing van een theologische faculteit)
Leontien van Moorsel (wielrenster, telefonisch, wat aten zij?)

Met ondermeer en onder andere
00:00 De platenkeuze van Jaap Knasterhuis: Curtis Lee - Pretty Little Angel Eyes
01:30 Jaap wil uitleggen dat Jacques verlaat is, maar dan komt hij net binnen.
02:45 De radio, de radio - De platenkeuze van Jaap Knasterhuis (wordt afgebroken)
03:00 Them - Baby Please Don’t Go, wordt afgebroken voor: Tune
04:30 Them wordt opnieuw opgezet. Intussen behandelt Jacques een brief.
06:30 Nieuwe platen vliegen om mijn oren.  John Surman - Trethevy Quoit
07:30 Nieuwe platen vliegen om mijn oren.  Two Stories Up - King of Ease
09:40 Rff geeft het woord aan prof. I.A.Diepenhorst
10:30 Wie zullen we nu weer eens bellen?  Prof. Diepenhorst. Er wordt een tamelijk ingewikkelde en onbegrijpelijke theologische kwestie besproken. Jacques vraagt zich af of het niet allemaal kletspraat is, en waar we het over hebben?
17:30 Op de achtergrond wordt gestart: Captain Gumbo - Toot Toot
18:45 Einde telefoongesprek.
20:30 Bredduvang.  Jaap blijkt er helemaal niet te zijn.
20:55 Shirley Temple - Animal Crackers. Dan komt Jaap ook binnen. Brief van Paul van Toor.
22:50 Fanclubjingle. Het is nu uit tussen Paul van Toor en Rose van der Haven. De fanclub is nu overgenomen door Henk Bom.
24:35 Achterstallige post. Er worden wat willekeurige brieven behandeld. Hij belooft beterschap in de behandeling van achterstallige post.
26:30 Kloteplaat van Emile.  Style - Hiphop Blues
28:10 Jacques kondigt door de plaat alvast Jan en Wilhelmina aan.
29:50 Wilhelmina en Jan willen ernstig praten met Jacques. Ze kondigt aan “Mandarijntjes” uit de bundel “Hutspot” te gaan doen. Jacqueline wil het allemaal anders. Flip Romanov komt binnen met een tweeëneenhalve meter lange fax van Broekema. Ook Ineke wil verandering en Jaap kondigt aan dat Bredduvang vanaf volgende week ‘Jaap Knasterhuis Cinematografisch Weekboek’ gaat heten, “en het is uit met den tegelkit tevens wel den en ook platenkeus en tips in andere opzet”. Jacques gooit ze er allemaal uit, alleen Ineke mag blijven voor de
32:40 De coverquiz.  Del Shannon - Runaway / en een onbekende cover. Verder de uitslag van vorige week.
37:40 Sisters Of Mercy - Vision Thing
39:50 Wat aten zij?  Leontien van Moorsel: gegrild kippenvlees met witte kool, salade en bietjes. Plafond blijft alsmaar dubbelzinnige toespelingen maken, Leontien hoort het niet (of wil het niet horen).
44:00 Neerlands Fabrikaat.
45:50 Baden Baden - Ga Je Mee Naar Loosdrecht?
47:35 Iedereen is  zijn weer terug, ze willen toch nog over de fax van Broekema praten, die Jacques inmiddels al heeft weggegooid. Romanov leest voor uit een kopie: “Richtlijnen Ronflonflon en algemene opzet”. Jacques heeft teveel macht naar zich toegetrokken. De hele crew schaart zich achter Broekema die het geheel veel strakker wil organiseren, waarbij Jacques Plafond alleen nog maar mag presenteren conform de richtlijnen. Hij wil Broekema spreken, maar die durfde niet te komen. Iedereen staat erop dat er meer orde moet komen. “En als ik jullie misselijke achterbakse plannetjes en instructies nu eens gewoon aan mijn laars lap?” Maar iedereen blijft zich unaniem verzetten waarop Jacques Plafond besluit voorgoed op te stappen.
53:45 Colophon - voorgelezen door Ineke Stapel - Tune - Wil joe ook joe brief of briefkaart

Opmerkingen van Jacques Plafond
Laatste woorden (met gebroken stem):
“Weet joe wat ik doe? Ik ga weg! Nu! En zoeken jullie het dan verder maar alleen maar uit. Zo luisteraars, als het voortaan zó moet, als het mij onmogelijk wordt gemaakt om naar mijn eigen inzichten hier te werken, dan eh… dan stap ik op. Nou, wel dan was dit vandaag de laatste Ronflonflon met Jacques Plafond, goedemiddag allemaal, sorry en bedankt voor eh.. alles wat we hebben… eh… nou… nieuwe opzet dan, goed, ga je gang dan. Luisteraars, ik neem afscheid van joe na meer dan zes jaar eh.. eh.. ingezet hebben om eh.. naar de zin, eh.. maar als het niet wordt gewaardeerd om met Jan Vos te spreken, waar hij altijd zo zijn mond van… dan eh… ik kan er niks aan doen, dan eh… sorry… vaarwel!” (beent weg onder luid gesnik)

Discografie
Curtis Lee - Pretty Little Angel Eyes
Them - Baby Please Don’t Go
John Surman - Trethevy Quoit
Two Stories Up - King of Ease
Captain Gumbo - Toot Toot
Shirley Temple - Animal Crackers
Style - Hiphop Blues
Del Shannon - Runaway
Sisters Of Mercy - Vision Thing
Baden Baden - Ga Je Mee Naar Loosdrecht?

Beluister Ronflonflon van 9 januari 1991:

1 Reactie op “Aflevering 327: 9 januari 1991 - Laatste aflevering met Jacques Plafond”

 1. Joost van der Haagen zegt:

  Op woensdagmiddag 9 januri 1991 begint een bijzondere Ronflonflon. Zonder dat de luisteraars het weten en ook zonder dat Jacques het zelf weet, zal dit de laatste Ronflonflon-uitzending zijn die hij zelf presenteert. We zullen in deze uitzending getuige zijn van een heuse machtsgreep
  binnen de Ronflonflon-gelederen.

  In het eerste deel van de uitzending is er nog niets verdachts te bemerken: Ronflonflon gaat zijn gewone, (ab)normale gangetje.
  Pas halverwege de uitzending begint het naderende einde van Ronflonflon en zijn presentator zich af te tekenen: Wilhelmina Kuttje, Jan Vos en Jaap Knasterhuis nemen het woord en eisen voortaan meer programmatijd voor hun eigen rubriekjes.
  En de gestructureerde regeldame Anneke Rol en producer Flip Romanov vinden dat het afgelopen moet zijn met al die “rommelige uitzendingen.”
  Zij verwijzen naar een fax van Broekema, waarin op dwingende wijze de nieuwe programmastructuur is vastgelegd: voortaan moet er gewerkt worden
  volgens een strak schema, zodat de uitzendingen ordelijk zullen verlopen. Broekema zelf is echter afwezig, wegens “overleg op hoog niveau”.

  Het gezelschap keert zich gezamenlijk tegen Jacques, alleen Jacqueline van Benthem blijft zoals altijd proberen om Jacques te vlijen.
  Jacques voelt zich in het nauw gedreven en vraagt waarom men dit alles heeft afgesproken zonder hem daarbij te betrekken.
  Anneke Rol deelt met haar antwoord de genadeklap uit aan Jacques: “Omdat de afgelopen zes jaar wel is gebleken dat er met joe niet te praten valt, Jacques!”

  Jacques vermant zich en zegt dat hij die nieuwe programmatische regels aan zijn laars zal lappen. Maar als blijkt dat de andere aanwezigen dat niet pikken vindt er een novum plaats in Ronflonflon: Jacques bindt in. Hij zegt dat hij er maar beter aan doet om op te stappen als hij “niet meer
  naar eigen inzicht een programma mag maken.” Jacques neemt geëmotioneerd voor het laatst afscheid van de luisteraars en verlaat verdrietig de studio.

  De rest van het gezelschap blijft verbauwereerd achter; dat Jacques zou opstappen was ook weer niet hun bedoeling geweest. Ze vragen zich af of hij de volgende uitzending op hangende pootjes zal terugkeren, om zich naar hun regels te schikken.

  Zoals de Ronflonflon-fans inmiddels weten: Jacques zou niet meer terugkeren. Er worden hierna weliswaar nog drie afleveringen van Ronflonflon gemaakt, maar Jacques is daarbij niet aanwezig.

  Wim T. Schippers had de tijdgeest goed aangevoeld: rond 1990, met de komst van commerciële omroepen, zou het spoedig afgelopen zijn met de vrije programmavorm, die Schippers zo na aan het hart lag. De toenmalige verticale radioprogrammering (iedere dag een andere omroep met andere programma’s) zou niet lang daarna vervangen worden door de horizontale programmering.
  Tevens zou er korte tijd later een zendercoördinator worden aangesteld, die het format van de zender moest gaan hervormen en bewaken. Ziedaar het “strakke schema” dat in bovengenoemde sketch, met vooruitziende blik, wordt genoemd.

  Het ligt voor de hand dat Schippers in deze Ronflonflon-uitzending de aankomende herstructurering bij de omroepen heeft willen weergeven. Tijdgebrek is de officiële reden dat Schippers wilde stoppen met Ronflonflon. Wellicht speelde ook de angst voor de naderende beperking
  in artisitieke vrijheid een rol bij dit besluit, afgaande op de hierboven beschreven sketch.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.