Aflevering 240: 10 mei 1989

240Tengevolge van een telfout door Broekema met het draaiboek van de 169ste aflevering loopt de telling van de draaiboeken één achter.

Gasten
- actievoerder van der Meij (telefoon),  gast voor de rubriek Piscine.
- Leo Endedijk (telefoon), adjunct-directeur van de vereniging De Hollandse Molen, gast in het kader van de Nationale Molendag.

Met onder meer en onder andere
00:00 Annemarie Oster begint de aflevering met een aankondiging, zoals ze dat in een heel grijs verleden deed als omroepster bij de VPRO.
00:20 Jingle wat is er op de radio gevolgd door de jingle Ronflonflontune. Het is vandaag 1676 oktober 1984, 1471 april 1985, 1166 februari 1986. Jacques Plafond heeft een berg achterstallige post. Of het behandeld wordt staat nog te bezien. Het is in ieder geval ontvangen. Hartelijk dank voor het medeleven.
02:05 The Beatles - Back To The USSR, gedraaid in het kader van waarom draaien ze dat nou nooit eens.
04:45 Paul McCartney - Don’t Get Around Much Anymore (een bijzondere plaat uit Rusland gesmokkeld)
06:45 Jingle Piscine: Inspecteur Falckenbosch, Jacques Plafond en Anneke Rol in gesprek met ir. van der Meij over het besluit van minister Neelie Smit-Kroes om de maximum snelheid op autosnelwegen te verhogen naar 120 km/h. Deze verhoging heeft nadelige gevolgen voor het milieu en met de invoering ervan overtreedt de minister de grondwet art. 21. De heer van der Meij wil daarom de minister vervolgen voor ambtsmisdrijf. Het hoofdbureau te Vlaardingen, bij monde van inspecteur Falckenbosch, ondersteunt de actie van harte.
15:20 Jingle platenkeuze Falckenbosch: Renato Carosone - Ricordate Marcellino
17:00 Jingle nieuwe platen vliegen om mijn oren: The Rag - Master Of Disaster (’nu nog nieuw, maar over 5 jaar zeker niet meer’).
20:05 Jingle Wilhelmina Kuttje kort: Wilhelmina Kuttje jr. is van de kaart. Ze was trots, toen ze kon melden dat er dan eindelijk een bundel met grootmoeders gedichten zou verschijnen bij de Bezige Bij. Maar wat wil het geval. De bundel stond aanvankelijk gepland voor het voorjaar. Maar omdat de uitgever nu besloten heeft om een hele Ronflonflonreeks tegelijkertijd op de markt te werpen, wordt de bundel pas in september uitgegeven. Daardoor kan je de bundel met grootmoeders gedichten  niet fijn mee op vakantie nemen, vindt Wilhelmina. En dat is onhandig. Maar je kan het wel boven aan je literatuurlijst zetten, zegt Jacques. Wilhelmina draagt voor het gedicht ‘Op de wip’ uit de bundel ‘Dubbelop’, begeleid op de piano door Jan Vos. Jan zegt dat hij het een ondeugend gedicht vindt. Wilhelmina vindt dat hij niet zo square moet doen.
24:05 Jan Vos doet zijn tiprubriek. Hij komt ook nog even teug op het gedicht dat Wilhelmina heeft voorgedragen. Hij vraagt aan Wilhelmina of zij niet meer van die onvertogen gedichten wil voordragen waar hij bij is. Want hij voelt er niets voor om dergelijke viespraat te begeleiden, want daar krijg je een slechte naam van. En dat kan nog wel eens verkeerd uitpakken. Dat kan hij zich niet permitteren. Ruziënd verlaten Jan en Wilhelmina de studio.
25:10 Jacques Plafond, Wilhelmina Kuttje jr. en Jan Vos - Het is niks en het wordt nooit wat.
27:40 Jingle kloteplaat Emile: The Pixies - Manta Ray.
30:25 Jacques Plafond in gesprek met Leo Endedijk, adjunct-directeur van vereniging De Hollandse Molen, in het kader van de Nationale Molendag, waar ‘u welkom bent waar de wimpel wappert.’
37:40 ‘Daar bij die molen’, in verschillende uitvoeringen, door elkaar gedraaid.
40:55 Jingle waarom draaien ze dat nou nooit eens: Mills Brothers - Nobody’s Sweetheart
41:45 Glenn Miller - Sun Valley Jump
42:50 Jingle B-kantjes van Hans Molenaar: In het kader van de Nationale Molendag geeft Anneke Rol het woord aan Hans Molenaar van de B-kantjes: Hayley Mills - Cobbler Cobbler.
48:45 R.E.M. - Memphis Train Blues
50:05 Inspecteur Falckenbosch komt met een fax aanzetten, waarin staat dat Neelie Smit Kroes heden uit het kabinet is gestapt, dankzij het gesprek met de heer van der Meij en inspecteur Falckenbosch. Jacques zegt dat dat al lang bekend is. Hij heeft het nieuws vanochtend al op de radio gehoord. ‘Luisteraars, laat Falckenbosch maar in de waan dat hij dat heeft veroorzaakt.’
51:05 Jerry Lee Lewis - Who’s Gonna Play This Old Piano (in het kader van de platenkeuze van Jaap Knasterhuis). Jacques Plafond, Anneke Rol, Jaap Knasterhuis, Wilhelmina Kuttje jr. en A.J. Broekema raken met elkaar in discussie, die steeds verhitter wordt en die eindigt in een kakofonie van geschreeuw.
53:32 Einde uitzending

Opmerkingen
- Tijdens het gesprek met de heer van der Meij probeert Anneke Rol het programma in de gaten te houden.
Anneke Rol: ‘Jacques, daar gaat het nu niet over.’
Jacques Plafond: ‘Als ik wil dat het daarover gaat, dan gaat het daarover. Ga je niet met inhoudelijk redactionele zaken bemoeien, juffrouw Anneke Rol.’
Anneke Rol: ‘Jacques, ik moet het programma in de gaten houden en dat kan zo niet!’

- Anneke Rol: ‘Hou joe wel de tijd…’
Jacques Plafond: ‘…even in de gaten. Nee Anneke, ik hou de tijd even niet in de gaten, want ik wil me even verliezen in waarmee ik bezig ben. Dus hou eens even op met het gezeik over tijd en gaten. Sorry’
Anneke Rol: ‘Dus joe houdt wél de tijd even in de gaten.’
Jacques Plafond: ‘Nee, ik bedoelde sorry vanwege dat ik zo tegen joe uitviel, maar wat die tijd betreft…’
Anneke Rol: ‘Schreeuwen lost niets op, dacht ik ook.’
Jaap Knasterhuis komt binnenzetten en wil zich er mee bemoeien.
Anneke Rol: ‘Meneer Knasterhuis, joe bent een beste man, maar Jacques en ik waren even in discussie en er staat nergens in het programmaschema dat joe joe ermee moet bemoeien.
A.J. Broekema: ‘En er staat ook nergens in het programmaschema dat joe in discussie moet gaan met onze presentator. Kijk joe arbeidsovereenkomst er nog maar even op na, mejuffrouw Rol.’
Anneke Rol: ‘Het behoort onder anderen tot mijn taak om hier de zaak op rolletjes te laten lopen, meneer Broekema.’

Beluister Ronflonflon van 10 mei 1989:

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.