Aflevering 116: 24 december 1986

1161

633 april 1985/298 februari 1986

Gasten:
zangeres Caroline Kaart (telefoon), schrijver Remco Campert (telefoon) en Dominee Gremdaat (Paul Haenen in studio)

Met ondermeer en onder andere:
Plafond zingt Ere zij God, ‘vrede op paarden’. “Wij doen niet aan die kerstidiotie, die kerstwaan mee.” Lou Reed- Perfect Day en Bonnie Raitt- Walk out the front door.
9.15 Plafond belt Caroline Kaart-Raitt over haar kerstprogramma van enige jaren geleden. Caroline Kaart- The First Nowell.
16.00 Piscine. Falckenbosch, Teun Balk en Plafond in gesprek. Hoewel Plafond het er niet mee eens is zingen Falckenbosch en Balk Kerstprotest.
21.55 Brian Hyland- Itsy bitsy teenie weenie.
24.20 Kloteplaat: Frankie goes to Hollywood- Warriors of the wasteland.
26.00 Kuttje is gebrouilleerd met Jan Vos, zij draagt voor ‘Kerstbrood’, uit de bundel ‘Spijs’, begeleid door Plafond op trompet, die werkt aan zijn embouchure en ook uitleg geeft over de gestopte trompet en de pizzicato-baslijn.
33.00 Ere zij God, als tegenwicht aan het lied van Teun Balk. P: “Heb ik het hier weer een beetje mee goedgemaakt, christenen?”
36.25 Genesis- Land of Confusion.
37.55 Wij geven het woord aan: Dominee Gremdaat. “Kerst, kent u die uitdrukking? Kerst, of kerstkaart, zoals sommige mensen zeggen. Het is een uitdrukking uit de vrachtwagenwereld. Vrachtwagenkerels, u kent ze wel, met die sturen in hun handen en knuppels van hier tot Tokio binnen handbereik, om zo hun beest van de ene versnelling in de andere te duwen. Die vrachtkerels die moeten vaak met kerst blijven rijden, kindeke of geen kindeke … Heb ik wel genoeg kinderen gemaakt bij deze of gene? Kreeg ik geen geheime bijgedachten als ik de knuppel van mijn versnelling omvatte? … Of het nou een vrachtrijder is of een pontemployee, een ambtenaar of een gevaarlijke zangeres, we zijn als het erop aankomt allemaal eender.” Tiny Tim- Sadie the seal, speciaal voor Cherry Duijns.
43.55 Plafond belt Remco Campert. Kuttje wil nu niet praten met Remmie, die daar echter niet te lang mee wil wachten. Plafond en Campert praten over kerst.
48.40 De Grote Hoop. Tip van Jan Vos: een recept van Merel Vos voor hartige pannenkoekjes, helaas niet schriftelijk te verkrijgen. Plafond- Ratatouille Rimbim. Colofon.

Citaten:
Plafond: “Ga joe daarna nog naspiegelen over kerst?”. “We worden de laatste dagen geteisterd door kerstzang en beierende klokken en kersttakken.”, “Kuttje, doe je broek es een beetje behoorlijk goed aan.”, “Wilhelmina heeft nog banket van Sinterklaas in haar brug, in haar bek.”, “Ik erger mij in toenemende mate aan het kerstgeweld zoals dat ons door de strot wordt geperst door de christenmedemens … Hij is geboren, hij is doodgegaan, wat hebben wij daaraan, wat moeten wij daarmee tweeduizend jaar geleden, en dat gaat maar door met kerstzang … het is de kerstterreur van de gelovigen”

Beluister Ronflonflon van 24 december 1986:

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.