Aflevering 91: 2 juli 1986

91

Datum:  
458 april 1985, 123 feb 1986

Gasten:
Sjoerd Pleijsier (telefoon) - acteur, over diens verloving.
Reinjan Mulder (telefoon) - publicist, over de nieuw te bouwen vleugel aan het Concertgebouw in Amsterdam en over ‘Eigen Schuld’ van Maarten Spanjer.
Maarten Spanjer (telefoon) - acteur, over zijn nieuw verschenen boek ‘Eigen Schuld’ en Reinjan Mulder’s kritiek daarop.

Met onder meer en onder andere:
00:00 Live-opname van ‘Het is onmogelijk’ door Wim Wind.
02.52 Wat is er op de radio. Stationcall met Cor Galis: ‘Jazeker, de VPRO is dit, via de zender Radio 3.’ Jacques: ‘O Ja?’
03:02 Tune. Jacques: ‘Zal ik eens een paar aardige platen draaien? Is dat niet wat misschien?’
04.40 Nieuwe platen vliegen om mijn oren…: Claw Boys Claw - Locomotion Breath (Jacques: Klinkt heel interessant…. beetje armoe toch wel hoor, zo’n geluid.’ Leest sleevenotes voor.
08:20 Jacques zelf: ‘Waarom draaien ze dat nou nooit meer? Coasters - Sorry, but I’m gonna have to pass.
10:30 Waarom draaien ze dat nou nooit meer (Jacques: ‘Maar die heb ik net gedraaid!’).
10:40 Holland Festival.
10:56 Wie zullen we nu weer eens bellen… Bellen met Sjoerd Pleijsier in het kader van De Waan van de dag. Pleijsier is in ondertrouw gegaan met Isabella van Rooij. Jacques vraagt zich af wat ondertrouw precies is (is dat een lesperiode of zo, om af te leren om het met anderen te doen?) en wat je dan allemaal mag of niet mag: vrijen, petting, neuken. Jacques: ‘Bestaat er dan ook zoiets als een voorgenomen scheiding, een onder-scheiding?’
13:40 Holland Festival. Pleijsier doet niks bij het Holland Festival, ergo einde gesprek.
14:14 Theaterpraat.
14:38 Wilhelmina Kuttje stapt binnen. ‘Speciaal om haar te plagen’ zet Jacques een opname van Jacqueline van Benthem van vorige week op: ‘Dromen en daden’.
17:15 Kloteplaat: Madonna - True blue.
20:14 Piscine. Inspecteur Falckenbosch over de verplichte autokeuring, die ervoor zorgt dat men niet meer kan zomerklussen. Want beton storten in de verrotte kokerbalk dan wel de banden binnestebuiten draaien mag niet meer, en dus is er niets meer te zomerklussen. En als er dan geen auto’s meer zijn, hoe bereikt men dan nog de bioscoop om na het zomerklussen van een welverdiend filmbezoek te genieten?
24:07 Wilt u ook uw brief of briefkaart met op- en/of aanmerkingen…
24:36 Wij geven het woord aan Igor Strawinsky.
24:50 Strawinsky - Circuspolka. Jacques: ‘Mwaah, geinig muziekje!’ Erdoorheen: Jingle Holland Festival. Geeft uitleg over het onstaan van de circuspolka: een ideetje van George Ballancini voor een olifantenballet.
26:38 De godvergeten… Buddy Holly - That’ll be the Day.
29:02 Wilhelmina komt wederom ’stuurs kijkend ‘ binnen. Jingle. ‘Piekeren’ uit de bundel ‘Piekeren’. Begeleider Jan Vos eindigt te vroeg, waardoor Wilhelmina in woede ontsteekt. Jan stelt dat hij bij het woord ‘plof’ moest ophouden en dat heeft hij gedaan, maar het woord blijkt twee keer in de tekst van het gedicht voor te komen. Het gedicht wordt vanaf het begin opnieuw voorgedragen.
Na afloop ruzie tussen Kuttje en Vos, waarbij de laatste voorzichtig oppert dat het niet aan de muziek kan liggen en dat er dus wellicht iets aan de teksten gedaan kan worden? Jacques stuurt beiden weg, want hij moet ook nog bellen.
35:09 Long Play Indruk (nieuwe rubriek sinds vorige week): Jacques ‘wipt over een LP heen’ om een indruk te geven. Eurythmics - Revenge. Jacques heeft er na de eerste kant al weer ’schoon genoeg’ van.
37:27 Wie zullen we nu weer eens bellen: Reinjan Mulder (net als vorige week), publicist en voorzitter van de Stichting Monumentaal Concertgebouw. Over het plan een nieuwe vleugel aan het concertgebouw te maken en de protesten daartegen. En over dat hij het boek van Maarten Spanjer in een recensie afgebrand heeft.|
41:08 Yeh-yehs (met Bart Peeters) - I am so Sorry.
42:06 Intro Jaap Knasterhuis. Bredduvang. Jacques legt uit dat de rubriek ruimer wordt opgevat dan film alleen (want daar is nu Piscine voor). Discussie over nieuwe vleugel aan het concertgebouw (Jan Vos: ‘Dan maken ze daar toch een nieuwe piano aan, in plaats van een vleugel?’).
43:50 Filmtip: Ginger e Fred van Fellini.
44:15 Platenkeus: Concertgebouwmuziek. Van Wood Quartet - Johnny Banjo.
47:37 Wie zullen we nu weer eens bellen: Maarten Spanjer over zijn boek ‘Eigen Schuld’. Spanjer is boos op Reinjan Mulder omdat die stelde eenzelfde flutboekje in twee dagen te kunnen schrijven. Jacques: ‘Het is toch iemands volste recht om het volkomen kut te vinden?’
50:31 Van het boekenfront. Spanjer wordt boos omdat Plafond een gedegen interview zou doen over zijn boek, maar Jacques ziet het meer als een ‘gesprek over’. Spanjer hangt boos op.
51:49 Colofon, nog snel post erdoorheen, vermelding fanclub Jan Vos (p/a Helga Vis, Kerspel 50, 1161 BN Zwanenburg).
53:32 Tune. Laatste woorden Jacques: ‘Tis koud hier!’

Citaten:
Falckenbosch: ‘En waartegen ook mijn Hoofdinspectrice Van der Wel met haar dikke reet in haar stijfbevroren broekpak met steeds ledere ogen tegeaan kijkt.’
Falckenbosch: ‘Hoofdinspectrice Van der Wel berijdt zelf een overjarige Mini, waarin zij dagelijks klem zit, zowel zelf achter het stuur als in de file.’

Discografie:
Claw Boys Claw - Locomotive Breath
Coasters - Sorry, but I’m gonna have to pass
Madonna - True Blue
Igor Strawinsky - Circuspolka
Buddy Holly - That’ll be the Day
Eurythmics - album ‘Revenge’ (Long Play Indruk van kant 1)
Yeh-yehs (met Bart Peeters) - I am So sorry
Van Wood Quartet - Johnny Banjo 

Eigen Liedproducties:
Jacques Plafond - Het is onmogelijk (opname met publiek)
Jacqueline van Benthem - Dromen en daden (opname van de week ervoor) 

Beluister Ronflonflon van 2 juli 1986:

1 Reactie op “Aflevering 91: 2 juli 1986”

  1. De eigen liedproductie met de titel “Het is onmogelijk” (met publiek), is niet gezongen door Jacques Plafond, maar werd gedaan door Wim Wind, de broer van Harko Wind.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.