Over de JJA Goeverneurstraat

Geplaatst op 12 mei 2011 door Nienke Feis

jja-goeverneurstraat-cover-gids-47-1976De J.J.A. Goeverneurstraat, portret van een straat en zijn bewoners

“Ik maak ze allebei kapot”. Het antwoord van de stem des volks op de vraag: “Wat doe jij als je dochter thuiskomt met een Marokkaan?
Het is 1976, en de VPRO verslaggevers Roel van Broekhoven, Katrien de Klein en Kees Slager zijn neergestreken in de JJA Goeverneurstraat in Dordrecht.
Een jaar lang verblijven ze dag en nacht in ‘De Straat’, delen ze alle lief en leed en doen ze verslag van de levens van de straatbewoners. Wekelijks, op vrijdagavond van 9-10 uur is de uitzending. Presentatrice Germaine Groenier praat via een directe lijnverbinding met de verslaggevers en met de bewoners. In een radiowagen worden de reportages gedraaid. In totaal zijn er 53 uitzendingen, plus nog een terugblik een jaar later. In dat jaar krijgt men een beeld van het leven in deze arbeiderswijk: hoe kinderen opgroeien in een straat waar het verkeer doorheen raast, hoe de vrouwen de gezinnen draaiende moeten houden, met weinig geld en in slechte huurhuizen, van overbelaste mannen die soms op hun 50ste al totaal versleten zijn. We gaan met de vrouwen mee op vakantie: naar Parijs, voor het eerst in het buitenland, en met de mannen mee naar een ‘onbewoond’ eiland. We maken de ‘afvalrace’ mee, een wedstrijd afvallen tussen straatbewoners, dat bewoner van den Berg wordt geopereerd aan zijn hart, hoe de straat actievoert voor een veiliger straat met meer speelvoorzieningen, en hoe de 38 jarige Betty van der Padt haar doodgewaande broer terugvindt.

Hilversum 3 programma’s op werden niet bewaard, vanwege de muziek. Gelukkig heeft verslaggever Kees Slager de programma’s grotendeels opgenomen op cassettebandjes. Deze komen de komende weken online, inclusief het plakboek dat de bewoners hebben gemaakt en de stukjes die in Vrije Geluiden verschenen.

De hele serie is hier te vinden via de link en hier te podcasten

Histotrisch Nieuwsblad juni 2011VPRO-gids 21, mei 2011, 1VPRO-gids 21, mei 2011, 2

4 Reacties op “Over de JJA Goeverneurstraat”

 1. Gijs zegt:

  Is er een manier om deze afleveringen in één keer te downloaden via iTunes? Ik kan ‘m niet vinden in de podcastlijst en met de url downloaden gaat ook niet. mvg, Gijs

 2. Willem Hemmen zegt:

  Heb toen enkele afleveringen gehoord. In retrospectief een belangrijke serie die de opkomst van ‘de stem van het volk’ al laat horen in de onnavolgbare stijl die mij nu na jaren nog weemoedig maakt.

 3. fons bloemen zegt:

  Tijdens de uitzending die op de archief site staat wordt op het laatst van de uitzending (over 120 jaar gazelle fietsen) de aankondiging gedaan dat er een uitzending van de stoombrouwerij uit Arcen wordt uit gezonden. Deze uitzending moet ongeveer in 1990 of 1991 geweest zijn. Heb je die nog, Nienke en zou je die erbij willen zetten? Een familielid heeft tijdens de oorlog en daarna bij de brouwerij gewoond.
  groeten
  Fons

 4. fr. zegt:

  Ik heb nog cassette bandjes Waar moet ik deze heen sturen ?
  Ik geniet enorm van oude uitzendingen. groet, francine

Laat een reactie achter